Hlavní obsah

Finta pro větrné letní večery: Vyrobte si solární svícen!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Do svíčky se opře vítr a máte po světýlku. Lampičky s plamenem nejsou moc bezpečné. Což takhle využít slunečních paprsků a nabíjecích baterií v solárním svítidle a trošku ho dozdobit? Tady je přehledný a jednoduchý návod.

Článek

V časném létě, kdy je ještě v devět večer na terase krásně světlo, na lampičku ani nepomyslíte, ale jakmile se začnou dny zkracovat, přijde čas rozsvítit si. Měkké světlo svíček je tak romantické, zvláště když se doplní pěkným svícnem. Ovšem jakmile zafouká, máte… tmu. A to je přesně příležitost pro solární svítidla, která se přes den sama nabíjejí, a jakmile se setmí, automaticky se rozsvítí.

Jakožto praktické zahradní osvětlení se tato vymoženost používá již několik let. Zapíchnuté kolem záhonů jsou ozdobou mnoha zahrad a dají se koupit jak v hobbymarketu, tak v zahradnictví. My jsme dva typy těchto svítidel pořídili a trochu si s nimi pohráli. Výsledkem je romantické barevné svítidlo na stůl balkonu či terasy.

Jak na to

Poohlédněte se po solárním svítidle. Narazíte na různé druhy, typy a velikosti, rozměry zapichovací tyče nebudou hrát roli. Svítidlo vyberte takové, které se bude hodit k zavařovací skleničce, a bude mít tedy buď ozdobný, nebo alespoň hladký okraj svítící části. Připravte si padesát až sto korun, záleží na zdobnosti a velikosti.

Foto: Jakub Jurdič

Svítidlo a skleněné pecky koupíte, zbytek máte asi doma Foto: Jakub Jurdič

Ve stejném obchodě pro kutily se poohlédněte po skleněných peckách. Jsou to takové barevné zploštělé kuličky, které se používají jako dekorace do váz s květinami. Prodávají se v sadách, které v závislosti na velikosti stojí od 30 do zhruba 100 korun.

Trocha montování

Foto: Jakub Jurdič

Nejprve je třeba přichystat svítidloFoto: Jakub Jurdič

Některé lampy mají tlačítko k ovládání, u jiných je nutné aktivovat LED žárovku vytažením jisticí pásky na vnitřní straně samotného solárního modulu. Proto zkuste rozebrat celé svítidlo na prvočleny, respektive odstranit vše, co slouží k zapichování či jinému ukotvení lampy. V některých případech si budete muset pomoct šroubovákem, většinou je však vše plastové, a tudíž zacvakávací do sebe.

Sklenička dostane nový kabát

Jakmile budete mít připravenou svítící část, je třeba napasovat k ní zavařovačku. Ve spíži se podívejte po nižší sklenici s větším průměrem. Solární modul by měl dovnitř buď zapadnout, nebo sklenici pěkně doplňovat. Mezitím, co budete hledat, se může rozehřívat vaše tavná pistole.

Foto: Jakub Jurdič

Lepení jde poměrně rychleFoto: Jakub Jurdič

Máte-li více barev skleněných pecek, můžete je kombinovat. Výrazné barvy si však vystačí v jednom odstínu. Postupně lepte jednotlivé pecky po obvodu skleničky v řadách. Až se budete blížit do konce, vyměřte si nejprve velikosti kuliček tak, aby se vešly bez přesahu. Nejsou pravidelného tvaru, takže je třeba dohledat menší a větší kousky. Klidně přizvěte děti, mohou to pojmout jako hru.

Závěrečné doladění

Foto: Jakub Jurdič

Solární díl by měl být pevně přichycen ke skleničceFoto: Jakub Jurdič

Dekorativní část je hotová a teď vše spojit dohromady. Podle toho, jak vám solární svítidlo sedí do skleničky, ho buď přilepte, nebo jen vložte dovnitř.

Foto: Jakub Jurdič

Stuhou nebo provázkem zakryjete případný spoj Foto: Jakub Jurdič

K finálnímu dozdobení poslouží třeba nějaká mašle či jenom přírodní lýko – kontrast stylů dotáhne výsledný efekt.

Foto: Jakub Jurdič

Barevnost skleněných pecek dodává svítidlu na kráse Foto: Jakub Jurdič

A teď už může zářivá sklenička alias barevné solární svítidlo putovat na terasu, balkon nebo zahradní stůl, aby se nabilo denním zářením. Jakmile se trochu setmí, rozsvítí se samo a vy se můžete kochat romantickou nádherou.

Užijete si chvíle odpočinku na terase či balkoně ve společnosti nového svítidla, nebo jste za tmy raději vevnitř?

Reklama

Načítám