Hlavní obsah

Milujete svíčky a domácí pohodu? Máme 7 tipů, jak si doma vyrobit svícen!

Foto: anastasiia agafonova, Shutterstock.com

Z obyčejných zavařovaček jdou za pár minut vyrobit zajímavé svícnyFoto: anastasiia agafonova, Shutterstock.com

Reklama

Máte pocit, že vašemu prostřenému stolu ještě chybí nějaká zajímavá maličkost? Stačí se rozhlédnout po bytě a z toho, co najdete, udělat třeba svícen. Máme pro vás pár inspirací!

Článek

Nebojte se, že byste na výrobu svícnů neměli potřebné suroviny nebo čas. Všechno, co za chvíli uvidíte, zvládnete za chvíli.

Podvodní svícen

Z našich tipů zabere nejvíc času. Vezměte větší skleněnou nádobu – může to být váza, zavařovačka i menší akvárko. Neměla by být příliš zdobná a musí se do ní vejít sklenička na víno. Větší nádobu naplňte asi do poloviny vodou a postavte do ní sklenku – na víno, tedy s nožkou proto, aby ji voda nenadnášela a sklenice opravdu stála.

Do vody vložte květiny, listy, větvičky, použít můžete i umělé květiny, korálky a další dekorace. Až budete spokojeni s tím, jak vypadá, dolejte vodu tak, aby byla co nejblíž okraji sklenky – tím ji zneviditelníte. Do sklenky uvnitř vložte čajovou svíčku a je hotovo.

Foto: Aleš Otýpka

Až budete dávat do vody rostliny a další dekorace, dbejte na to, aby je nemohla svíčka spálit. Sice se v tomto případě není proč bát požáru, ale zápach může pokazit celkový dojemFoto: Aleš Otýpka

Ty jsi má, levandulová

Romantický svícen z levandule vyrobíte z víčka od zavařovačky, prázdné skleničky od laku na nehty, stužky a sušené či čerstvé levandule. Všechny suroviny k sobě přilepíte tavnou pistolí. Postup je jednoduchý: skleničku od laku, hodí se taková, která má pevné víčko s rovným koncem, postavíte doprostřed víčka a přilepíte. Lépe otočenou skleněným dnem vzhůru, abyste na ni mohli dávat svíčku a nemuseli se bát, že se propálí.

Kolem skleničky pak, v takové vzdálenosti, aby ji neohrozil plamínek svíčky, ale aby ji zakryla, nalepujte svazečky levandule. Víčko nakonec ozdobte stuhou, kterou na něj také přilepíte tavnou pistolí. Můžete samozřejmě použít i jakékoli jiné květiny, které právě máte po ruce

Foto: Aleš Otýpka

Tento svícen po rozpálení svíčky i hezky levandulově voní, daní je to, že ho nesmíte nechávat bez dozoruFoto: Aleš Otýpka

Chlupatý svícen

Na dětskou party, oslavu narozenin, ale i na Silvestra, udělá parádu veselý a střapatý svícen z malé zavařovačky, čističů na dýmky a stužky. Nic takového doma nemáte?

Stejně dobře poslouží nenafouknuté balonky, pruhy stuhy, bambule i střapce ze zbytků vlny. Vždy jen dbejte na to, aby tento materiál zůstal před svíčkou v bezpečí za sklem.

Foto: Aleš Otýpka

Ať si vyberete jakýkoli materiál, můžete ho připevnit tavnou pistolí nebo jen přivázat stuhouFoto: Aleš Otýpka

Z mechu a kapradí

Tenhle přírodní svícen vyrobíte z keramické podmisky pod květináč, svíčky, mechu a pár větviček jehličnanu. Použít můžete samozřejmě i jinou misku či talířek. Pokud bude mít nádoba vyšší okraje, stačí do ní jen postavit svíčku a obložit mechem, tady si lze vypomoci i mulčovací kůrou, skořápkami z ořechů a podobným přírodním materiálem – do něj pak můžete například nasypat korálky, šípky a použít se dají i barevné knoflíky.

Foto: Aleš Otýpka

Pro tento svícen se hodí pro silnější a větší svíčky, které budou dominantou, ať kolem nich dáte cokoli. Čím vyšší je svíčka, tím víc se hodí ji pro jistotu k podkladu přilepitFoto: Aleš Otýpka

Korálkový svícen

Na čajovou svíčku lze vyrobit svícen ze skleničky od paštiky, ale použít můžete i menší skleničku na alkohol. Stačí na ni jen nakapat roztavenou hmotu z tavné pistole a „omočit“ ji ve vrstvě korálků, dekoračních kamínků, barevného písku, ale i zrnkové kávy, nového koření, celého pepře nebo i sypaného čaje. Ve všech případech bude okraj velmi zajímavý, mnohdy po zahřátí i příjemně voňavý.

Foto: Aleš Otýpka

Pokud použijete nehořlavý materiál, nasypejte ho i dovnitř sklenky tak, aby zakryl obal čajové svíčky. Takto použít lze i zrnka kávy, která pak skvěle voníFoto: Aleš Otýpka

Metalické odlesky

Hodil by se vám svícen spíš strohý, i když slavnostně vypadající? Vyrobíte ho z menší zavařovačky a pásků korálků či kamínků. Pokud je nemáte po ruce, lze nastříhat pruhy alobalu nebo použít drátky na omotání sklenky. V tomto případě ponechejte svícnu jeho strohost – a kdybyste stáli o zjemňující detail, můžete do něj nasypat barevný písek, kamínky nebo skleněné kuličky a korálky, do kterých pak posadíte svíčku.

Foto: Aleš Otýpka

Na sklo připevněte materiál tavnou pistolí nebo vhodným vteřinovým lepidlemFoto: Aleš Otýpka

Svícen s břečťanem

V každé domácnosti se najde sklenka na víno a jistě i nějaká popínavá rostlina. Jestli je máte, pak už je skoro hotovo. Stačí skleničku poklopit a dovnitř dát ustřižené kousky břečťanu nebo jiné popínavky, z níž můžete udělat i věneček, zdobící okolí svíčky. Efektně vypadá, když dovnitř sklenky vložíte ještě LED svíčku, ale to už je jen třešnička na dortu, obejdete se i bez ní.

Foto: Aleš Otýpka

Pokud nemáte popínavku, lze do sklenky natrhat jakékoli lístky, kvítky, ale dát třeba i šišku, pěkné jablíčko…Foto: Aleš Otýpka

Jste milovníky svícnů všeho druhu? Kolik jich doma máte? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám