Hlavní obsah

Fixace na ňadra. Proč to muži dělají a proč osahávají svoje partnerky?

Foto: carlo dapino, shutterstock.com

Ňadra jistě patří k chloubám mnoha žen. Přesto ale patří jim, ne jejich partnerům. Čtěte o tom, když je to jinak...Foto: carlo dapino, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prsa. Ženský erotický symbol muže fascinuje, udivuje a láká. Co když je ale muž miluje víc než vaši osobnost nebo duši? Jeho výhradní fixace na hrudník vás může dostat do potíží. „Vyřešíte“ je fackou?

Článek

Sexuolog Zlatko Pastor objasňuje, že se na prsa díváme různě – eroticky, medicínsky, jako na zdroj výživy, na symbol plodnosti, nábožensky, uctívajíce kojící Madonu, ale i politicky à la Delacroixova Svoboda vedoucí lid, sexisticky při demonstrativním odhazování podprsenek v šedesátých letech, či obchodně, v reklamě nebo jenom při prodeji ženského prádla. Prsa prostě jsou ženským sexuálním symbolem, ovšem někdy jsou na ně muži tak fixovaní, až to nemusí být dvakrát příjemné…

Jsou pro něj důležitější

„Ano, mám pětky. Jsem zvyklá, že se na ně kde kdo dívá, a naučila jsem se s tím žít. Můj minulý manžel si s prsy vždy hrál a laskal je dlouhé minuty, co ale předvádí současný přítel, tomu moc nerozumím,“ vypráví osmatřicetiletá Lenka, jejíž partner je evidentně skalní „horňák“.

„Sedíme v restauraci, on se mi zamilovaně podívá do očí, pak mi rozepne jeden, dva knoflíky u trička, a zírá jenom na ta prsa. Klidně to tričko i trochu poodhrne, aby toho bylo vidět víc, asi nějaká forma vychloubání se před ostatními,“ krčí rameny Lenka, které tohle chování nedělá moc dobře.

Foto: Kaspars Grinvalds, shutterstock.com

Ano, ženy mají prsa! Je ale nutné kvůli tomu dělat takový povyk?Foto: Kaspars Grinvalds, shutterstock.com

Když já „tě“ tak miluji!

„Jindy, normálně třeba ve frontě v obchodě, si přítel stoupne za mne, dá mi ruce na prsa a jen tak je drží. Pokladní kouká, já koukám, nikdo neví, co si o tom myslet. Někdy je to docela síla,“ ještě podotýká čtenářka s tím, že se pokoušela zjistit, proč to přítel, tím svým okatým způsobem, vlastně dělá.

„Pokaždé odpoví, že mám být ráda za jeho lásku k mým dvojčátkům. Jako dobré, ale připadá mi, že je se mnou jen kvůli nim,“ uzavírá Lenka, jež se trochu bojí toho, aby se pouto mezi přítelem a jejím vlastním hrudníkem neprohlubovalo – zvlášť na veřejnosti. A co to vlastně vypovídá o muži jako takovém?

Den zúčtování

„Postavit se k takto kuriózní situaci na veřejnosti je pro danou ženu dost nepříjemné. V první řadě bych se snažila nejprve upřímně pobavit s partnerem v soukromí a sdělit své pocity a emoce, které v podobných momentech dotyčná prožívá,“ říká Jana Zittová, terapeutka, koučka a lektorka tantra-jógy pro ženy, která zároveň odhaluje pozadí, proč muži tuto část ženského těla preferují až příliš.

Foto: Branislav Nenin, shutterstock.com

Vztah by měl být o něčem víc, než fixací na jednu tělesnou částFoto: Branislav Nenin, shutterstock.com

Kompromis, nebo nic

„Muži k prsům získají vztah už jako kojenci, když z nich sají mléko od svých matek. Mozek pak tuto uloženou vazbu využije v dospělosti, aby vylepšil vztahy mezi partnery. Zde však můžou nastat i nezdravé propojenosti, například přílišná fixace, nebo potíže mezi synem – kojencem a jeho matkou. Příčiny můžou být různé,“ krčí rameny Jana Zittová, podle níž tohle chování může vypovídat i o nevyzrálosti muže, který upřednostňuje svoje potřeby bez ohledu na pocity protistrany.

„Určitě by stálo za to zamyslet se, proč žena zůstává ve vztahu s někým, kdo má potřebu chovat se k ní takto na veřejnosti,“ ještě podotýká Jana Zittová. V každém případě bez zásahu, a to i do vlastního nitra, to nepůjde.

Vždy je nutné si s dotyčným nejprve upřímně promluvit, jaké chování je ještě přijatelné, a co už překračuje meze. Pokud jste právě vy v podobné situaci, se kterou si navíc vůbec nevíte rady, je docela i možné, že nemáte příliš vysoké sebevědomí, které by vám umožnilo nastavit si hranice tak, aby vyhovovaly oběma stranám. Nebo se snad bojíte, že vás muž opustí, a tak radši mlčíte, i když vnitřně „skřípete zuby“? Záleží, jestli vám taková láska stojí za to…

Taky už byl nějaký muž příliš fixován na vaše poprsí?

Reklama

Související témata:

Načítám