Hlavní obsah

Fotbal, hokej, tenis: Ukažte, jak se vyznáte ve sportu

Foto: Fauren, Shutterstock.com

Foto: Fauren, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemusíte být majitelem permanentky na zápasy některého fotbalového či hokejového klubu, abyste se aspoň trochu vyznali ve sportu, a především ve výkonech českých sportovců. Do testu jsme vybrali jen slavná jména – bývalá i aktuální. Je na vás, jakou máte paměť nebo štěstí při tipování.

Článek

Někteří si myslí, že sportovní téma se mezi recepty na lasagne, tipem na módní tenisky a doporučením, jaký opalovák vybrat, úplně ztrácí. Ovšem opak je pravdou. Stejně jako muži koukají na telenovely, ženy může zajímat mistrovství světa v hokeji, které právě probíhá. Zkrátka genderové rozlišení témat už dávno neplatí, proto jsme se rozhodli otestovat vaše znalosti sportovního světa.

Abychom vám zbytečně nedělali vrásky na čele, sáhli jsme po tutovkách, jako je právě hokej, fotbal, atletika nebo lyžování a tenis. Většinu zmíněných sportovců navíc určitě znáte i ze společenských rubrik. Tak dnes se můžete ukázat, jak se vyznáte v jejich výkonech.

1. Začneme tenisem, protože v bílém sportu máme již několik let v ohni želízko jménem Petra Kvitová. Pamatujete si, když v roce 2011 vyhrála Wimbledon? Koho tehdy ve finále v All England Clubu zdolala?
2. Fotbal je jedním z nejoblíbenějších českých sportů, proto se nemůžeme nezeptat na Petra Čecha. Jako brankář získal v roce 2002 s českou reprezentací titul mistra Evropy do 21 let, a pak už sbíral jednu trofej za druhou. Sportovní výkony však testovat nebudeme, spíš vaši orientaci v koníčcích slavného brankáře. Víte, na jaký hudební nástroj Petr Čech hraje, a dobře?
3. A teď k zimním sportům. Na olympiádách konaných na sněhu nemíváme tolik zástupců jako při těch letních, ale i tak čeští sportovci vozí dost medailí. Tipnete si, kolik jich dohromady vlastní naše dvě nejúspěšnější zimní olympioničky Martina Sáblíková a Kateřina Neumannová?
4. Musíme zmínit i našeho nejslavnějšího sportovce Emila Zátopka. Na olympijských hrách v Londýně (1948) získal zlatou medaili v závodu na 10 km a stříbro na poloviční trati. Z olympiády v Helsinkách (1952) si přivezl hned tři zlaté medaile. Za jaké disciplíny?
5. Jaromíra Jágra zná každý Čech. Jeho sportovní výkony i osobní život se propírají v médiích snad denně. Zavzpomínejte na jeho dvě výhry Stanley Cupu. Se kterým americkým týmem si na tento cenný pohár sáhl?
6. Ivan Lendl zářil na tenisových kurtech v 80. a 90. letech minulého století, ale stále je považován za obrovskou tenisovou legendu. Tento rodák z Ostravy trvale žijící v USA se kromě tenisu věnuje i golfu a má ještě jeden koníček – je sběratelem umění. Který autor je jeho vášní (vlastní jeho 116 děl)?
7. Obecně oblíbené sporty jsme zmínili. Pak jsou tady ještě klání méně známá, ale pro českou reprezentaci významná, třeba rychlostní kanoistika. Tipnete si, kdo ze tří sportovců je dvojnásobným olympijským vítězem z Atlanty v roce 1996?
8. A ještě jedna hokejová otázka: Kolikrát byla samostatná Česká republika, tedy nikoli Československo, mistrem světa v hokeji?
9. Opět sáhneme do historie, tentokrát po legendě Jarmile Kratochvílové. Je považována za nejúspěšnější českou běžkyni všech dob a její světový rekord s časem 1:53.28 je od roku 1983 stále platný – nikdo jej dosud nepřekonal. V jaké disciplíně Jarmila Kratochvílová tehdy bodovala?
10. Nakonec jsme si nechali jednu lahůdku: V roce 2014 získal jako první lezec v historii titul mistra světa ve dvou disciplínách – v lezení na obtížnost i v boulderingu – a v roce 2017 obdržel nejvyšší ocenění Českého olympijského výboru, Cenu Jiřího-Gutha Jarkovského. O kom je řeč?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Chcete se otestovat i v dalších našich kvízech? Jestli pro vás není sport nic, v čem jste hvězdy, třeba poznáte romantické filmy podle slavných vět, znáte dokonale všechny hlášky z Pelíšků, dokonale rozumíte řeči puberťáků nebo jste přeborníky v oblasti českých vynálezců a objevitelů!

Reklama

Načítám