Hlavní obsah

Fotbalové začátky? Od pěti let!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ilustrační fotoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Chcete, aby vaše dítě nezahálelo a věnovalo se sportu? Přemýšlíte o tom, jakou pohybovou aktivitu pro něj vybrat? Láká vás fotbal? Ale jste si jisti, že víte,co všechno tento sport obnáší?

Článek

Časopis Uzlíček

Začněme nespornými klady fotbalu. Je to kolektivní sport, a tak máte záruku, že si vaše dítě nejen najde spoustu nových kamarádů, ale také se s nimi naučí vycházet, bude v něm pěstován smysl pro zodpovědnost a další mnohé vlastnosti, které mu budou v životě jenom ku prospěchu. Navíc budete mít alespoň částečnou jistotu, že se bude váš potomek stýkat s vrstevníky, kteří mají stejné zájmy, jsou rodiči podobně vedeni, a tudíž je alespoň trochu zmírněno nebezpečí sklouznutí na šikmou plochu.

V kolika letech začít s fotbalem?

Jako v každém sportu, i ve fotbale platí, že čím dříve dítě začne, tím lépe. Nábory dětí do klubů se pořádají již od pěti, šesti let. Děje se tak proto, aby se co nejdříve začal rozvíjet správným směrem pohybový talent. Teprve později přichází na řadu samotné fotbalové dovednosti.

Jaký klub vybrat?

Rodiče si nejprve musí ujasnit, jaké jsou jejich ambice a možnosti. Pokud chcete, aby si vaše ratolest v pozdějším věku fotbalem vydělávala na živobytí a brázdila tuzemské ligové nebo evropské fotbalové trávníky, potom bude určitě lepší hned od prvního okamžiku svoji pozornost upírat na kluby s ligovou příslušností. A to nejen proto, že je zde přímá cesta do nejvyšších soutěží, ale především z toho důvodu, že je v nich práce s mládeží na opravdu profesionální úrovni. Pomineme-li samozřejmě samotné špičkové zázemí těchto klubů. Pokud však vaše ambice nesahají do takových výšin a jediné, po čem prahnete, je to, aby vaše dítě sportovalo, protože ho to baví, postačí, když se poohlédnete po jakémkoliv fotbalovém klubu v místě vašeho bydliště.

Ale pozor! Rozhodně neplatí, že z nižších soutěží neexistuje cesta mezi fotbalovou smetánku. Například hvězdný Jan Koller dělal své první fotbalové krůčky v rodné Smetanové Lhotě. Také Pavel Nedvěd v dětských letech honil mičudu na trávnících v rodné Skalné u Chebu. Mějte ovšem na paměti, že cesta z provinčních klubů na fotbalové výsluní je vždy trnitější. Už jenom proto, že ve velkoklubech typu Sparty, Slavie, Baníku Ostrava, Liberce a dalších, jsou děti od prvních okamžiků pod dohledem profesionálů, a jsou jim vytvořeny ty nejlepší podmínky pro další sportovní rozvoj.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

S fotbalem mohou začít už velmi malé děti.Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výbava vás nezruinuje

Pokud jste se rozhodli, že pro začátky vašeho dítěte postačí méně hvězdný oddíl, porozhlédněte se v okolí vašeho bydliště a zjistěte si, jaké jsou v dosahu fotbalové kluby. Pak se informujte, kdy se v klubu pořádá nábor nových žáčků a svoji ratolest můžete přivést. Co je nutné mít s sebou? Pro úplné začátky postačí dětské kopačky, které dnes pořídíte doslova na každém rohu, a jejich cena se dle kvality a samozřejmě značky pohybuje v řádech stokorun. Velice kvalitní kopačky pořídíte zcela jistě do 500 korun. Je zbytečné utrácet horentní sumy. Mějte také na paměti, že je dítě ve věku, kdy z bot vyroste během roku dvakrát. Dále pak pořiďte lehký sportovní úbor. To znamená teplákovou soupravu, pro letní období dres a trenýrky. Je totiž otázkou, zda vámi zvolený klub bude nějakou výstroj pro malé žáčky hradit ze svého. Určitě se ale můžete spolehnout na to, že dresy pro soutěžní utkání, trenýrky a stulpny (vysoké ponožky, pod které se ukryjí holenní chrániče) klub vždy zajistí. Ostatní vybavení je otázkou ekonomických možností každého klubu.

Když bude vaše dítě při náboru vybráno, informujte se na výši klubových příspěvků. Ta je dividuální, ale nejedná se o horentní sumy. Zpravidla se příspěvky pohybují v řádech stokorun za rok. Když si uvědomíte, že za tyto peníze má vaše dítě k dispozici trenéra, šatnu, teplou vodu a prádelnu dresu, musíte uznat, že to není nijak přehnaná částka. Musíte však počítat také s určitou časovou náročností, tréninky se zpravidla konají dvakrát až třikrát týdně, přičemž délka jednoho tréninku se pohybuje okolo 60 až 90 minut.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Ilustrační fotoFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Ligové kluby

Jestliže se však rozhodnete pro druhou variantu, tedy mít doma nového Nedvěda, Kollera či Rosického, zvolte raději - fotbalovou terminologií řečeno - přímý útok. Zaměřte svoji pozornost rovnou na kluby s ligovou příslušností, tedy na ty, jejichž týmy působí v nejvyšších tuzemských soutěžích. Pouhý pohled na ligovou tabulku vám volbu usnadní. Jste-li z Prahy, zvolte Spartu, Slavii, či Viktorii Žižkov. Dále se pak nabízí 1. FC Brno, Sigma Olomouc, Liberec, Jablonec, Baník Ostrava. Každý z těchto ligových klubů disponuje širokou mládežnickou základnou. Podstatné je také to, že je na této úrovni dbáno i na školní výuku, která probíhá ve specializovaných sportovních školách.

Jak to chodí například v 1. FC Brno jsme se zeptali tiskového mluvčího klubu Zdenka Vlacha. „Klub v současnosti disponuje jedenácti žákovskými družstvy včetně přípravek. Sledujeme děti již od předškolního věku. Oficiální sportovní fotbalové třídy máme již od třetí třídy základní školy. Náborové akce se pořádají čtyřikrát v roce, ale k náborům malých talentů nám slouží i jednorázové turnaje a zájemci jsou přibíráni i na pravidelných trénincích přípravek a žáků."

Takže nezbývá než vám popřát šťastnou ruku při volbě klubu, a pamatujte na to, že sport by vaše dítě měl především bavit.

Časopis Uzlíček

Reklama

Související témata:

Načítám