Hlavní obsah

Garsonka se dvěma pracovnami? Neuvěříte, co se vešlo na 39 metrů!

Foto: Čeněk Vitovský (21x)

Garsonku velkou 39 metrů čtverečních ladili do městského stylu

Brněnská garsonka okouzlila nové majitele hlavně klidnou lokalitou, v níž se nachází, a parádním výhledem z okna. Bylo třeba udělat pár změn a vyladit interiér, nyní tu ale manželům téměř nic nechybí.

Článek

Do garsonky v okrajové části Brna se majitelé nastěhovali už v roce 2007, zkolaudována byla o rok dříve. Přestože se jednalo o novostavbu, bylo potřeba udělat několik stavebních úprav, tak aby bezdětnému páru ve věku kolem pětačtyřicítky vyhovovala.

V letošním roce pak došlo na oživení obytného prostoru, stylové sjednocení a dotažení interiéru k dokonalosti.

Původní majitel, který v bytě bydlel přibližně jeden rok, byl mladý architekt, takže do projektu od developera zasáhl už on a udělal pár změn k lepšímu. Přesto se našlo ještě několik „zbytečností“, které si žádaly nápravu.

Příliš velká koupelna

Šlo zejména o zmenšení koupelny, která byla navržena až příliš velkoryse a ubírala garsonce velké 39 metrů čtverečních cenné místo.

Foto: Archiv designérky

Vanu nahradil na přání majitelů sprchový kout velký 80 x 140 cm, který z jedné strany kryje skleněná příčka. Voda ze sprchy ven nedostříkne díky velké hloubce koutu

„Koupelna měla sedm metrů, což je v malých bytech naprosto zbytečné, zmenšili jsme ji o téměř dva metry. I nyní působí opticky velkým dojmem, a navíc vznikl prostor na pračku a malou šatnu. Jedná se o relativní drobnost, ale právě v ní spatřují majitelé velkou devízu. Hosté si už u nich mohou pohodlně odložit a nemusí zimní bundy dávat na postel, jak bylo dříve zvykem,“ říká interiérová designérka Hedvika Novotná.

V původní koupelně byla vana, ale majitelé upřednostnili sprchový kout krytý z jedné strany pevnou skleněnou příčkou. Při rekonstrukci pak zlikvidovali i průhledové okno umístěné nad kuchyňskou linkou, které stejně neplnilo svou funkci, neboť do koupelny nepřinášelo tolik světla, aby v ní nemuseli svítit.

Doladění podlahy

„Během navrhování jsem se musela popasovat s chybějícími centimetry a samozřejmě jsem si říkala, že kdyby se to prapůvodně udělalo jinak, nemusela bych teď tolik bojovat. Problematická byla i podlaha, protože v části garsonky je dlažba, která je sice nadčasová, ale jednolitý povrch by byl určitě hezčí. Vznikají tu nejen optické, ale i výškové přechody, nemohli jsme ji ale odstranit, protože je i pod kuchyňskou linkou a vestavnými skříněmi,“ vysvětluje Hedvika Novotná.

Foto: Archiv designérky

Kuchyňskou linku zachovali, ale vyměnili dřez a pracovní desku. Ta je nyní z kompozitního materiálu Staron, s nímž jsou majitelé velmi spokojení, protože nikde nejsou spáry a povrch se dobře udržuje

Do vylití nové vrstvy majitelé nechtěli investovat, proto do koupelny a obývacího prostoru použili vinyl ve čtyřmetrové roli, díky čemuž alespoň nevznikly téměř žádné další spáry.

Dvě pracovní místa

Ke garsonce patří i čtyřmetrová komora umístěná na patře, proto zrušili komoru uvnitř bytu a na její místo přesunuli kuchyňský kout. Díky tomu mohl být splněn požadavek majitelů na vytvoření dvou pracoven.

Jedna z nich je schovaná ve vysoké skříni se zalamovacími dvířky a vyjíždějícím stolkem na notebook, druhá se nachází za panelovým závěsem v obytném prostoru. „Tohle čtyřmetrové království je mým oblíbeným místem. Přál jsem si nějakou chlapskou zašívánu s dostatečně velkým stolem, prosklenou vitrínou na historické artefakty, což je můj koníček, a počítačem, kde relaxuji při hraní her,“ říká majitel.

Foto: Archiv designérky

Designérka je ráda, že se prostor povedlo dobře rozzónovat. Jednotlivé části jako pracovna, ložnice, obývák, kuchyň, relax zóna u krbu se vzájemně netlučou, ale plynule přecházejí jedna do druhé

Okno jako nejlepší obraz

On i jeho paní se pak shodnou, že obrovskou předností bytu je nádherný výhled. „Manželka si někdy svůj notebook vezme i na barový stůl a pracuje z kuchyně, aby si výhled užila, a dokonce má i sbírku fotografií, které zachycují jeho proměnlivost. I kdyby byla celá garsonka prázdná, okno a obrazy, které nabízí, tvoří krásný solitér. Celkem nás mrzí, že nemáme balkon,“ doplňuje majitel.

Foto: Archiv designérky

Krb na biolíh navozuje útulnou atmosféru a dokáže během hodiny zvednout teplotu o tři stupně. Na stěně je stříbrno-šedá dekorační omítka od firmy San Marco, kolekce Marcopolo Luxury v odstínu Base Alluminio

Romantickou atmosféru kromě toho navozuje i krb instalovaný na stěně vedle televize. Zejména v zimních měsících je hojně v provozu, protože kromě nálady zvedá i teplotu v bytě, a to až o tři stupně.

Jak se vám líbí uspořádání garsonky? Co říkáte na pracovní koutky?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama