Hlavní obsah
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Domácí bramborové gnocchi zapečené s květákem a slaninou oceníte zvláště, když nemáte naspěch a chcete si užít rodinnou pohodu.

45 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 2 kg brambor
  • 1 ks vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 lžíce soli
  • 1 ks květáku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g pancetty
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Pro přípravu gnocchi použijte brambory s moučnatou dužinou (varný typ C). Brambory uvařte v osolené vodě. Oloupejte je, ještě když jsou vlažné, nastrouhejte nebo propasírujte lisem na brambory na vál. Přidejte prosátou mouku, lžičku soli a udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce a spojte v těsto. 

02.

Z těsta ihned vytvořte stejnoměrné válečky. Z válečků tvarujte gnocchi libovolných tvarů a vkládejte je do osolené vroucí vody. Jakmile gnocchi vyplavou na povrch, jsou hotové.

03.

Květák rozdělte na malé růžičky. V pánvi rozehřejte olivový olej, na kterém krátce orestujte na kostičky nakrájenou pancettu a květák. Zalijte smetanou, osolte, přidejte lžíci parmazánu, promíchejte a jednu minutu povařte. 

04.

Promíchejte s gnocchi, vložte do vymazané zapékací mísy, posypte zbylým parmazánem a při 180 °C zapečte dozlatova.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 775,88 kJ
Bílkoviny22,37 g
Tuky22,59 g
Sacharidy90,33 g
Sůl3,95 g
SAFA9,72 g
Vláknina10,34 g
Cukry7,66 g

Načítám