Hlavní obsah

Test grilovacích klobásek: Kupujte maso, ne éčka!

Foto: Greta Blumajerová

I mezi grilovacími klobáskami si jde vybrat ty opravdu dobré – chce to ale důkladně číst etiketyFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Začínající léto svádí ke grilovacím večírkům a na těch vedle naložených steaků nemohou chybět ani grilovací klobásky. A právě těm se dnes budeme věnovat. Výsledek testu? Podívejte se sami!

Článek

S odbornicí na značení potravin Veronikou Křepelkovou se pravidelně vydáváme do českých obchodů a snažíme se přijít na to, který výrobek má nejlepší poměr „cena–výkon“.

Kdo z vás naše testy sleduje pravidelně, už určitě dávno ví, že levné neznamená nekvalitní, stejně jako vysoká cena automaticky neznamená výhru v podobě kvalitní potraviny. U grilovacích klobásek tomu není jinak – ve třech různých supermarketech jsme koupily pět náhodných balíčků s klobáskami, které nám padly do oka. Které z nich si tedy můžete bez obav koupit, a které radši ne?

Ve srovnání jsme se zaměřily zejména na podíl vepřového masa, obsah soli a tuku a množství aditiv. Všechny důležité údaje najdete také přehledně seřazené v tabulce na konci článku.

Bavorská grilovací klobása

Masný výrobek tepelně opracovaný

Cena a hmotnost:46,90 Kč/200 g (23,45 Kč/100 g)

Výrobce:Ponnath Řezničtí mistři, Sušice

Zakoupeno:Kaufland

Složení: Vepřové maso 95 %, vepřové sádlo, jedlá sůl s jódem, koření, dextróza, regulátor kyselosti: kyselina citronová, extrakty koření, skopové střevo. Maximální obsah tuku 35 %.

Popis:95 % masa je nejvyšší podíl z námi hodnocených výrobků. Jediná přídatná látka ve výrobku je E 330, což je naprosto neškodná kyselina citronová. Pozitivně hodnotíme i to, že ani čeští výrobci se nebojí udělat kvalitní výrobek – tyhle klobásky jsou jasným příkladem toho, že se dá udělat klobása bez stabilizátorů, zvýrazňovačů chutě a podobných látek.

Hodnocení:Bavorské grilovací klobásky od Ponnatha patří k těm dražším, v tomto případě je ale jasné, že celý peníz platíte za maso, a ne za éčka. Od nás má jedničku a nezbývá než dodat „Jen tak dál!“

Originál Norimberské grilovací klobásky

Masný výrobek tepelně opracovaný

Cena a hmotnost:99,90 Kč/300 g (33,30 Kč/100 g)

Prodávající:Kostelecké uzeniny (Země původu: Německo)

Zakoupeno:Billa

Složení:Vepřové maso 95 %, vepřový tuk, jodizovaná jedlá sůl, koření (obsahuje hořčici), dextróza, glukózový sirup, chuťová přísada, stabilizátor E 450, regulátor kyselosti E 262, E 331, přírodní střívko. Obsah tuku max. 32 %.

Popis:Velký obsah masa 95 % je velkým plusem tohoto výrobku. Co se nám líbilo už méně, je přítomnost difosforečnanů (E 450). Ty mohou při nadměrné konzumaci způsobovat nedostatek vápníku v těle, v malých dávkách jsou tyto látky ale považovány za bezpečné. Alergiky může také odradit použité koření obsahující hořčici. E 262 je octan sodný, E 331 citrát sodný a obě látky jsou naprosto bezpečné.

Hodnocení: Vysoký podíl masa si zasluhuje výbornou známku, stejně jako malý podíl soli a nejnižší tučnost z našeho výběru. Skóre trochu kazí difosforečnany a vysoká cena, takže celkové hodnocení je dvojka.

Bivoj na gril

Klobása na gril hrubá. Masný výrobek tepelně opracovaný.

Cena a hmotnost:45,90 Kč/400 g (11,48 Kč/100 g)

Výrobce:Bivoj a. s.

Zakoupeno:Kaufland

Složení:Vepřové maso 50 %, vepřové kůže, pitná voda, jedlá sůl max. 3 %, škroby: bramborový, kukuřičný (E 1422), rýžová vláknina, směs koření, stabilizátor E 450, E 451, E 452, zahušťovadlo E 407a, sůl E 508, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635, antioxidant E 301, E 316, barvivo E 120, konzervant E 250. Obsah tuku max. 28 %.

Popis: Padesátiprocentní podíl vepřového masa je relativně dobrá bilance. Méně pozitivní už je přítomnost dalších přísad. Škroby, rýžová vláknina a další podobné látky jsou neškodné, výrobce je ale používá z jednoduchého důvodu: jsou levné plnidlo. Výrobek je nejlevnější a nejméně tučný z našeho srovnání.

Zaujalo nás použití růžového barviva košenily (E 120), klobásy jsou totiž bílé. Navíc bývá spojováno s dětskou hyperaktivitou a alergickými reakcemi u citlivých jedinců. Nechybí fosforečnany (E 450, E 451, E 452) a dusitan sodný (E 250), konzervant poskytující masným výrobkům růžovou barvu, sledovaný v souvislosti se vznikem rakoviny (možná rizika zde pomáhá eliminovat E 301 a E 316) a špatným zásobením tkání kyslíkem, což je nebezpečné hlavně u dětí. Podle společnosti Center for Science in the Public Interest představují dusitany i dusičnany pro lidské zdraví jen malé riziko, doporučuje ale preventivně se jim vyhýbat.

Hodnocení:Hitparáda éček z těchto klobásek atraktivní výrobek neudělá, takže od nás dostává klobása Bivoj horší trojku.

Krásno Grilovací párečky bylinkové

Masný výrobek tepelně opracovaný

Cena a hmotnost:44,90 Kč/280 g (16,04 Kč/100 g)

Výrobce:MP Krásno, Valašské Meziříčí

Zakoupeno:Billa

Složení:Vepřové maso (35 %), drůbeží maso strojně oddělené, voda, vepřové kůže, bramborový škrob, jedlá sůl s jódem, koření, extrakt koření, konzervant E 250, stabilizátory E 450, E 451, E 452, E 500, látky zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635, antioxidanty E 301, E 330, zahušťovadlo E 412, aroma. Obsah tuku max. 40 %; obsah jedlé soli max. 2,5 %; obsah lepku max. 20 mg/kg.

Popis:Bylinkové klobásky z Krásna jsou co obsahu aditiv skoro jako přes kopírák jako výše zmíněná klobása Bivoj, největší rozdíl spočívá v tom, že má ještě o dalších 15 % nižší podíl vepřového masa (tedy jen 35 %), což se snaží dohnat přítomností strojně odděleného drůbežího separátu a nejspíš i o něco vyšší cenou. Ze složení jsme se bohužel nedozvěděly, jaké bylinky tyto bylinkové klobásy obsahují. Koření, extrakty koření jsou navíc v každém v námi porovnávaném výrobku.

Hodnocení:Vzhledem k výše zmíněnému je to jasná čtyřka. Soudě dle etikety je sice vše v pořádku, na přední příčky se ale s takto nízkým podílem masa a množstvím éček dostat nemůže.

Schneider Bratwurst bílá grilovací klobása

Masný výrobek tepelně opracovaný

Cena a hmotnost:46,90 Kč/330 g (14,21 Kč/100 g)

Výrobce:Masokombinát Plzeň (Země původu: Česká republika)

Zakoupeno: Tesco

Složení:Drůbeží maso strojně oddělené 50 %, pitná voda, vepřové sádlo, vepřové kůže, vepřové maso 5 %, bramborový škrob, dusitanová solicí směs (jedlá sůl s jódem + konzervant E 250), stabilizované rýžové otruby, stabilizátor (E 450), směs koření a extraktů koření, dextróza, semeno hořčice bílé, celer, extrakt z droždí, aroma, petrželová nať, regulátory kyselosti (E 262, E 500), antioxidant E 315, zahušťovadlo E 412. Tuk max. 40 %, jedlá sůl max. 2,8 %. Obsahuje hořčici, celer. Může obsahovat stopy pšenice, vajec, sóji, mléka, pistácií a mandlí.

Popis:Tento výrobek nás vůbec nenadchl – je vyroben hlavně ze strojně odděleného drůbežího masa a druhou nejvíce zastoupenou složkou je voda, vepřového masa je v něm pouhých 5 % a na ceně tento minimální podíl poznat rozhodně není. Co se éček týče, ta jsou téměř všechna popsána výše. E 500 jsou neškodné uhličitany sodné, E 412 je taktéž nezávadná guma guar.

Hodnocení:Klobásky Schneider od nás dostávají čtyřku minus. Vepřového masa obsahují jen 5 %, zato nekvalitního drůbežího separátu je tam 10x více. K tomu vepřové sádlo, kůže, rýžové otruby a opět hitparáda éček, stejně jako bylinkové klobásy navíc obsahují 40 % tuku!

Jak vidíte, i v obchodě si lze vybrat kvalitní klobásku na gril, na které si pochutnáte. A i když celkově patří k dražším, platíte v ní za skutečné maso, a ne za drůbeží separát nebo vepřové sádlo!

Čtěte tedy etikety a nebojte se nákupů, vybrat si jde vždy!

Reklama

Načítám