Hlavní obsah
3,4
(130)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

České Vánoce, to je vůně cukroví, svařáku a vaječného likéru. Pokud ve vaší domácnosti nikdy nesmí chybět poslední jmenované, upečte si z vaječňáku bábovku.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 3 ks vejce
  • 140 g cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 150 ml vaječného likéru
  • 1 lžíce tuku
  • 2 lžíce kokosu
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 170 °C. Mouku promíchejte s práškem do pečiva a kukuřičným škrobem. Malou formu na bábovku vymažte tukem a vysypejte strouhaným kokosem. Kokos, který vám zůstane na dně, přidejte k mouce. Pokud máte formu větší, udělejte těsto ze 4 vajec. 

Tip: Na bábovkovou formu se mi osvědčilo použít obyčejný olej a vetřít ho do všech záhybů pomocí papírové utěrky nebo mašlovačky.

02.

Vejce vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do pěny. Pak za stálého šlehání malým pramínkem přilévejte olej a vaječný koňak.

03.

Nakonec do hmoty opatrně vmíchejte mouku s práškem do pečiva a škrobem. Těsto nalijte do formy a vložte do vyhřáté trouby. Pečte podle velikosti formy asi 45 minut.

Vaječný likér si můžete vyrobit sami s předstihem doma. Krásně se uleží. Máte-li rádi netradiční chutě, zkuste i pistáciový či perníčkový

Reklama

Načítám