Hlavní obsah
2,8
(65)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Letos se musíme opět obejít bez vánočních trhů. Ale jestli vám chybí vůně trdelníků s nimi spojená, můžete si je klidně upéct doma, je to snazší než to vypadá! Inspirovat se můžete receptem Pavla Berkyho.

30 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat:
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 100 ml mléka
  • 60 g másla
  • 2 ks vejce
  • 1 balení sušeného droždí
  • 1 ks citronu
  • 10 g skořice
  • 1 hrst ořechů
Článek

Postup

01.

V rendlíku lehce ohřejte mléko. Poté ho přelejte do misky, přidejte sušené droždí a 40 g cukru. Zamíchejte, přikryjte potravinovou fólií a na teplém místě nechte vzejít kvásek.

02.

Do jiné mísy prosejte 250 g hladké mouky, nastrouhejte kůru z citronu, přidejte špetku soli a 60 g rozpuštěného másla. V jiné menší misce rozšlehejte dvě vejce ze kterých následně odvažte 80 g, které přidejte do mouky. Nakonec přidejte i vzešlý kvásek a připravte vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjte potravinovou fólií a dejte kynout na teplé místo přibližně hodinu. 

03.

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku. Párkrát těsto rukama prohněťte, abyste vytlačili přebytečný vzduch. Z těsta ukrajujte malé kousky, které vyválejte na tenké válečky dlouhé přibližně 30-40 cm. Poté váleček namotejte na cukrářskou hliníkovou trubičku. Takto připravené trubičky s těstem obalte ve směsi mleté skořice a cukru krupice. 

Tip: Jestliže nemáte cukrářskou trubičku, můžete je namotat i na zavařovací sklenice.

04.

Takto připravené trubičky postavte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 10–12 minut.

05.

Upečené trdelníky ihned stáhněte z cukrářských trubiček a ještě horké znova obalte ve skořicovém cukru.

06.

Při servírování trdelníky zevnitř pomažte čokoládovou pomazánkou a zasypte nasekanými ořechy.

Foto: Televize Seznam

Překvapte návštěvu kynutými trdelníkyFoto: Televize Seznam

Na celý postup přípravy trdelníku se můžete podívat v pořadu Ve dvou se to lépe vaří, kam si kuchař Pavel Berky zve slavné osobnosti, aby mu pomáhaly. Stačí v neděli v 16:45 zapnout Televizi Seznam. A můžete se u toho třeba pustit do pečení cukroví. Co takhle linecké či vanilkové rohlíčky podle Sandtnerové? 

Reklama

Související témata:

Načítám