Hlavní obsah

20 let od prvního filmu Harry Potter. Znáte tuto ságu dobře?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od premiéry prvního filmu čarodějnické ságy o Harrym Potterovi už utekl nějaký ten pátek: letos to bude dvacet let. Jedna z komerčně nejúspěšnějších filmových i knižních sérií všech dob zasáhla do života nejedné generace. Co o příběhu ze světa čar a kouzel víte?

Článek

Když v polovině 90. let mladá svobodná maminka pravidelně sedávala v edinburském podniku The Elephant House, ani ona, ani obsluha zřejmě netušily, že místo se stane jednou z nejslavnějších kaváren na světě. Nebude to ovšem pro fenomenální výhled na edinburský hrad. Navždy zůstane místem, kde Joanne Rowling (55) napsala úvodní knihy ságy o Harrym Potterovi.

Mezi prvními napsanými kapitolami a prvním velkofilmem bude spisovatelku ještě čekat odmítnutí od dvanácti vydavatelství, ale pak už to půjde vcelku rychle. V roce 2001 přijde do kin film Harry Potter a Kámen mudrců, načež začne růst generace dětí, které čekají na svůj dopis z Bradavic. A z Joanne Rowling bude první člověk, který se stal dolarovým miliardářem pouze díky psaní knih.

Dotkl se vás potterovský fenomén, nebo jde úplně mimo vás? Zkuste, jak obstojíte v testu kouzelnických znalostí.

1. V kolika letech přijde mladým čarodějům dopis o přijetí ke studiu ve Škole čar a kouzel v Bradavicích?
2. Nástupiště 9 a ¾, ze kterého vyjíždí bradavický expres, se nachází na skutečném londýnském nádraží. Znáte jeho název?
3. Svět Harryho Pottera má vlastní pravidla, zákonitosti a samozřejmě i místa. Víte, co to jsou Prasinky?
4. Kornelius Osvald Popletal má v kouzelnickém světě velmi významné postavení. Kým je?
5. Jak se jmenuje nejhorší ze tří „kleteb, které se nepromíjejí“?
6. Celá sága má stejný hlavní motiv – Harry Potter bojuje proti zlu v podobě Lorda Voldemorta. V průběhu let se ve filmech objevoval v různém věku a různých podobách. Kdo hrál pána zla nejčastěji a vtiskl mu děsivou dospělou podobu?
7. Který z těchto názvů neoznačuje některou z bradavických kolejí?
8. Relikvie smrti jsou tři vzácné kouzelné předměty, které podle legendy získali tři bratři od samotné Smrti. Co to je?
9. Potterovský svět má také speciální jídla a nápoje. Nejen do hospůdky U Tří košťat chodí kouzelníci popíjet oblíbený alkoholický drink. Víte, jak se jmenuje?
10. A na závěr vás necháme počítat: kolik je sourozenců Weasleyových?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám