Hlavní obsah

J. K. Rowling: Stvořila Harryho Pottera a je milionářka!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že díky Harrymu Potterovi se mladá generace vrátila ke čtení. A to nejdřív rukopis jeho autorky odmítlo dvanáct nakladatelství! Joanne Rowling dnes slaví 55 let a od doby, kdy s dcerou žila na sociálních dávkách, uplynulo hodně času. Je z ní milionářka a patří k nejvlivnějším světovým osobnostem.

Článek

V roce 1997 vyšel první díl série o Harrym Potterovi a z Joanne Rowling se brzy stala bohatá žena. Ona přitom ví i to, jaké je žít jen z podpory. Proč používá pseudonymy, čím naštvala Hermionu a jak přišla o miliony? Dnes slaví 55. narozeniny, zjistěte o ní víc.

Život před Harrym

Joanne už odmala vyprávěla ráda příběhy, ale na přání rodičů vystudovala francouzštinu, což považuje za životní omyl. Když jí bylo 25 let, zemřela po náročném boji s roztroušenou sklerózou její maminka. V roce 1991 odjela do portugalského Porta učit angličtinu, kde kromě práce našla i lásku. Provdala se za televizního reportéra a brzy se jim narodila holčička Jessica (27). Vztah nevydržel a ona se s miminkem, bez peněz, zato s rozepsanou knížkou vrátila do rodné Anglie. Nedávno se svěřila, že v manželství s Jorgem Arantesem (53) se objevilo i násilí.

Foto: Profimedia.cz

Řád společníků cti dostala od prince Williama (38) v roce 2017 za přispění literatuře a filantropiiFoto: Profimedia.cz

Svobodná matka začala psát

Začít znovu ve Velké Británii jako svobodná matka bez práce nebylo vůbec snadné a s dcerou byly závislé na sociálních dávkách. Rowling se začala intenzivně věnovat psaní a v této době dokončila první díl knížky o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Na knize pracovala po kavárnách, kde na rozdíl od jejího bytu bylo teplo.

Foto: Profimedia.cz

Dodnes ji mrzí, že mamince nestihla říct, že je spisovatelkaFoto: Profimedia.cz

Rukopis byl opakovaně odmítnut

Nápad na příběh z Bradavic dostala během cesty ve vlaku a poznámky si psala na ubrousky. Sama sebe promítla do postavy Hermiony a svoje osobní zkušenosti se silnými depresemi vtělila do postav mozkomorů. Její rodiče se poznali ve vlaku odjíždějícím z nádraží King's Cross a tato stanice je v knize vstupní branou do světa čarodějů. Knížku psala na klasickém psacím stroji, a když ji měla hotovou, poslala rukopis do dvanácti nakladatelství. Dostalo se jí jen odmítnutí.

Foto: Profimedia.cz

Když napsala první díl o Harrym Potterovi, málem nenašla nakladatele. Když vyšel sedmý díl série (Harry Potter a relikvie smrti, 2007), byla už celosvětovou hvězdouFoto: Profimedia.cz

Proč píše pod pseudonymy?

Nakonec se rozhodlo nakladatelství Bloomsbury Harryho Pottera vydat, ale spisovatelka si musela pozměnit jméno. Knížka by nezaujala klučičí čtenáře, kdyby bylo jasné, že autorkou je žena. Protože nemá prostřední jméno, zvolila si K jako Kathleen podle své babičky a knihu vydala jako J. K. Rowling. První knihy bylo vydáno nejdříve 1000 výtisků a ona dostala zálohu 1500 liber. V současné době se výtisků sedmidílné série prodalo více než 500 milionů a ona se stala jednou z nejbohatších žen v Británii.

A s pseudonymy neskončila! Znáte Roberta Galbraitha, autora detektivní série o případech Cormorana Strika? Tak to je taky ona! Chtěla se odpoutat od sebe sama a psaní pod jiným jménem jí připadalo osvobozující.

Foto: Profimedia.cz

I její detektivky byly zfilmovány a seriál C.B. Strike (2017–2018) v hlavních rolích s Holliday Grainger (32) jako Robin a Tomem Burke (39) jako Cormoranem je velmi populárníFoto: Profimedia.cz

Zfilmovaný Harry Potter

Joanne Rowling prodala v roce 1999 práva na zfilmování svých knih společnosti Warner Bros a začalo se pracovat na výběru režisérů a herců. Chtěla mít kontrolu nad scénářem a dala si podmínku, že obsazení bude britské. Do tří hlavních rolí (Harry Potter, Ron Weasley a Hermione Granger) byli vybráni Daniel Radcliffe (31), Rupert Grint (31) a Emma Watson (30), což je hodnoceno jako jedno z nejlepších rozhodnutí showbyznysu té doby.

Foto: Profimedia.cz

Zleva: Daniel Radcliffe, Robert Grint a Emma Watson. Ve filmu se herci objevili jako děti a staly se z nich hvězdy první kategorieFoto: Profimedia.cz

Vlivná a bohatá

Vliv Joanne Rowling je nepopiratelný: Harry Potter vrátil dětem knihu do ruky a ona je oceňovanou filantropkou. Svého času patřila dokonce k dolarovým miliardářkám, ale díky štědrým příspěvkům na charitu už to neplatí. Přispěla i na zlepšení situace znevýhodněných dětí a rodičů samoživitelů a na založení neurologického centra, které se zaměřuje hlavně na roztroušenou sklerózu.

Nedávno se vyjádřila k tzv. kultuře rušení, tedy tažení proti rasovým motivům v historických dílech a bojkotování kontroverzních názorů, a kriticky zareagovala na genderově korektní spojení „lidé, kteří menstruují“. Byla obviněna z diskriminace transsexuálních menšin a pustili se do ní mimo jiné i Emma Watson a Daniel Radcliffe.

Foto: Profimedia.cz

Na filmových premiérách pózovali bok po boku, dnes si vyměňují rozlícené zprávy po sociálních sítích. Pravdou je, že obviňovat tuto ženu z diskriminace, není od mladých herců právě férFoto: Profimedia.cz

Život po Harrym

První manželství jí sice nevyšlo, ale krásná spisovatelka na vztahy nezanevřela a v roce 2001 se provdala za skotského lékaře Neila Murraye (49) a mají spolu dvě děti: syna Davida Gordona (17) a dceru Mackenzie Jean (15). Na podzim jí vyjde knížka pohádek s názvem Ickabog, které původně napsala právě pro své dvě mladší děti, nyní jimi potěší i ostatní. Kapitoly zveřejňovala i zdarma během karantény.

Foto: Profimedia.cz

S manželem oslaví příští rok porcelánovou svatbu!Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám