Hlavní obsah

Malá dáma, velká herečka. Jiřina Jirásková by slavila 90

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temperamentní a milující život, inteligentní a citlivá... Taková byla Jiřina Jirásková a takové byly i její role. Byla to hvězda a do poslední chvíle si zachovala glanc. Dnes by slavila 90. narozeniny. Co všechno o ní víte?

Článek

Jiřina Jirásková (1931–2013) byla elegantní a upravená dáma s obrovským smyslem pro humor, která byla nejen výtečnou herečkou, ale i velkou osobností a nikdy se nebála říkat nahlas, co si myslí. Mnohdy si tím uškodila.

Tak jako uměla zahrát noblesní urozené ženy, byla stejně skvělá i jako paní Kekulová v seriálu Pojišťovna štěstí nebo řídící Hubičková v trilogii Slunce, seno... Zdeňka Trošky (67).

Zemřela 7. ledna 2013 po dlouhém boji s nemocemi. Trápilo ji nejen zdraví, ale i skutečnost, že už nemohla dělat, co tolik milovala: hrát. Věřila ale, že se znovu potká s muži svého života. Dnes by slavila 90. narozeniny. Připomeňte si její velké role i životní osudy a otestujte, jak ji znáte.

1. Herectví vystudovala na konzervatoři a později na DAMU, ale málem se herečkou nestala. Víte, čím chtěla být?
2. Světáci (1969) Zdeňka Podskalského (†70) patří do zlatého fondu české kinematografie. Tři venkovští fasádníci (Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Jan Libíček) chtějí uspět v pražském nočním světě a narazí na tři dámy (Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová), aniž by tušili, že jsou to ženy lehčích mravů. Jakou proslulou hláškou pobavila Jiráskové Marcela předstírající intelektuálku?
3. Ve filmu Karla Kachyni (†79) Sestřičky (1983) zářila po boku Aleny Mihulové (55) v roli zdravotní sestry, které všichni říkají Babi. Film byl pro ni speciální, protože…
4. Hraběnek, princezen, královen a jiných urozených dam si zahrála mnoho. Jednu napsal Jiří Hubač (†82) přímo pro ni a odmítl, že by Elizabeth Annu Marii, hraběnku z Lansdorfu a ze Scheinbergu, hrála jakákoli jiná herečka. Dobře udělal. O jaký film se jednalo?
5. Na kontě měla desítky nezapomenutelných rolí, ale jestli ji v některé milovala půlka země, byla to paní Kekulová ze seriálu Pojišťovna štěstí (2004–10). Chudá, pracovitá ženská, která to v životě neměla lehké. Která scéna je legendární?
6. Jejím divadlem bylo to vinohradské, kam nastoupila v roce 1951 a v letech 1990 až 2000 tu byla ředitelkou. Kromě svých rolí milovala i špičkování mezi kolegy. Ani ti mladší neměli prý ke starší a zkušenější matadorce předpisovou úctu. Jakou přezdívku měl pro Jiřinu Jiráskovou Michal Novotný (41)?
7. Na Vinohradech vyzrála ve velkou hereckou osobnost, kterou někteří připodobňují ke Katharine Hepburn (1907–2003) pro její eleganci, klid, ale i jízlivost a občanskou angažovanost. Jejími milovanými rolemi byla Pilar v dramatizaci románu Komu zvoní hrana a Úrsula v dramatu Sto roků samoty. Víte ale, v jakých rolích začínala?
8. Na nezájem mužů si nikdy nemohla stěžovat. Některé partnery prý přebrala kamarádkám či kolegyním a přiznávala, že nebyla vždycky věrná. Přitahovali ji chytří muži, mimo jiné Miloš Forman (†86), Vlastimil Brodský (†81), Jiří Pleskot (†75), Jiří Vala (†76) a Zdeněk Podskalský. Kolikrát byla vdaná?
9. Vždy upravená malá velká dáma českého divadla a filmu s typickým hlubokým hlasem milovala hraní, svoje kamarády a kolegy, chalupu v jižních Čechách, francouzského buldočka Amálku a...
10. Zůstala bezdětná. Bála se prý porodit dítě do doby, ve které žila, což byla zpětně podle ní hovadina a mnozí její přátelé vychovali z dětí navzdory době slušné lidi. Dětem ale pomáhala. Jak?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám