Hlavní obsah

Královna večerníčků slaví. Bohdalová sfoukne už 92 svíček

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že královna českého humoru Jiřina Bohdalová nemíní vyklidit herecké pole, není pochyb. Přestože 3. května slaví už 92. narozeniny, stále srší energií. Diváci ji aktuálně mohou vidět jako moderátorku televizního magazínu Hobby naší doby.

Článek

Její jméno rovná se televizní zábava. Nebo alespoň tak Jiřinu Bohdalovou, která dnes slaví 92. narozeniny, vnímají čeští (a slovenští) diváci nejvíce. Pokud bereme v potaz i její dětské začátky, je už osm desetiletí součástí televizní a filmové scény!

Foto: Profimedia.cz

Geny se nezapřou a nejde jen o podobu. Simona Stašová je stejně dobrá herečka jako její matkaFoto: Profimedia.cz

Pokud ji nezradí zdraví, pořád hraje a točí

Do důchodu se matka herečky Simony Stašové rozhodně nechystá. Letos si ale na doporučení lékařů dala od prken, které znamenají svět, pauzu a tak ji publikum v inscenacích Paní plukovníková a Generálka, které má v repertoáru Divadlo Na Jezerce principála Jana Hrušínského, neuvidí. Loni Jiřina skončila na kapačkách s bolestí zad. Nakonec se ukázalo, že má zlomený obratel.

Aktuálně už je ale zasloužilé umělkyni minulého režimu (tento titul dostala v roce 1985) lépe.

Foto: Profimedia.cz

Dobrá nálada jí nikdy nechyběla. Jiřina Bohdalová na fotbalovém zápase v roce 1985Foto: Profimedia.cz

Přes přírodovědce ke slovenskému milionáři

Držitelka ceny Kristián za přínos kinematografii uměla muže zaujmout v každém věku. V době studií na DAMU, kam se dostala na třetí pokus, se jejím prvním manželem stal přírodovědec Břetislav Staš, kterému v roce 1955 porodila dceru Simonu.

Manželství ale dlouho nevydrželo. Bohdalová pak chodila s bubeníkem, a po natáčení slavného trezorového snímku Ucho řekla v roce 1970 ano hereckému kolegovi Radku Brzobohatému (†79) .

Chemie mezi nimi fungovala na plátně i v soukromí, nicméně jen do té doby, než ji Brzobohatý (vydrž, Prťka, vydrž!) po 12 letech opustil kvůli slovenské herečce Haně Gregorové. Bohdalová se už nikdy nevdala a od 80. let jsou „její muži“ zahaleni rouškou tajemství, což platí dodnes.

Své soukromí si pečlivě střeží, zvláště po zkušenosti z jara roku 2008, kdy ji paparazzi nafotili nahou na dovolené v Turecku a kdy se v důsledku mediální smrště nervově zhroutila.

Foto: Profimedia.cz

S Radkem Brzobohatým ve snímku UchoFoto: Profimedia.cz

Televarieté, večerníčky, ale i Český lev

Svou tvorbou ovlivnila Jiřina Bohdalová několik generací. Komediální talent zdědila zřejmě po mamince (ta se věnovala ochotnickému divadlu) a probojovala se přes filmový komparz a studia na DAMU až k miláčkovi národa.

Kromě řady příležitostných televizních vystoupení, Televarieté a silvestrovských večerů, kde jí často sekundoval (nebo ona jemu) kolega Vladimír Dvořák (†74), ztvárnila také řadu postav v pohádkách pro děti včetně večerníčků. Jejím hlasem mluví Křemílek a Vochomůrka, Rákosníček nebo skřítek Racochejl.

Pokud pomineme desítky dalších rolí, do kinematografie se zřejmě nejvýrazněji zapsala dlouho zakázaným snímkem Ucho (1970). Dnešní filmoví kritici hovoří v souvislosti s její rolí dokonce o jednom z nejlepších tuzemských ženských výkonů vůbec.

Jiřina Bohdalová je dvojnásobnou držitelkou Českého lva – poprvé cenu získala v roce 1993 za roli Závisti v pohádce Nesmrtelná teta a podruhé v roce 1995 za roli mentálně zaostalé ženy ve filmu Fany.

Který z filmů Jiřiny Bohdalové máte nejradši? A nechcete si udělat test, jak dobře znáte večerníčky? 

Reklama

Načítám