Hlavní obsah

Hit jménem micelární vody. Umíte je správně používat?

Foto: Rido, Shutterstock.com

Foto: Rido, Shutterstock.com

Reklama

Ať už ji používáte z úspory času, je vám příjemná na kůži, anebo jste na ni prostě už zvyklé, micelární voda je neoddělitelnou součástí kosmetické výbavy většiny žen. Je oblíbená pro svůj účinek, pohodlnou aplikaci i (ne)parfemaci. Je opravdu tak výjimečná?

Článek

Micelární voda patří mezi nejoblíbenější odličovací produkty – v popularitě nahradila čisticí mléka i dvoufázové odličovače. Před pár lety převzala kralování v čištění pleti a z pomyslného trůnu ji pravděpodobně jen tak nějaký přípravek nesesadí. V čem je tedy tento roztok tak výjimečný?

Hlavně si to nedělat těžší

Odpověď je velice jednoduchá: micelární voda je účinná a opravdu by se nenašla pleť, která by ji (alespoň na jednu aplikaci) nesnesla. „Micela je komplexní struktura jemných neiontových povrchově aktivních látek – mycích látek – ve formě neviditelné mikrosféry a micely mají dva póly. Jeden hydrofilní, který je rozpustný ve vodě, a jeden lipofilní, který zachycuje tuky nekompatibilní s vodou. Díky tomu přitahují nečistoty a zachycují je na vatovém tamponu,“ uvádí nás do tématu Karolína Mrázková, manažerka digitálního marketingu společnosti Bioderma. Micely jsou tedy schopné eliminovat vnější nečistoty z prostředí (líčení, nečistoty související se znečištěním vzduchu atd. a nečistoty související s přirozenými funkcemi pokožky (kožní maz, pot atd.).

A Karolína Mrázková doporučuje dále při výběru spoléhat na kvalitní, certifikované výrobky, které jsou používány i profesionály.  „Kvalitní dermatologická micelární voda má na rozdíl od jiných forem odličovačů vysokou účinnost a navíc si – díky tomu, že respektuje přirozené pH – poradí i s velmi citlivou pletí se sklony k podráždění. Pro takovou micelární vodu nepředstavuje problém ani voděodolný make-up," vysvětluje nesporné výhody tohoto roztoku.

Kosmetický zázrak?

Získaly jste dojem, že je micelární voda málem zázrak a nic jiného k odlíčení vlastně ani není potřeba? I zde platí zlaté pravidlo, že všeho s mírou. „Micelární voda je vhodná pro všechny typy pleti včetně velmi citlivé a podrážděné. Její používání pokožce prospívá tím, že ji důkladně čistí, nedráždí a snižuje riziko vzniku alergií, ovšem doporučuji ji střídat i s jinými odličovacími produkty – při dlouhodobém používání totiž začne být pleť přecitlivělá, vysušená,“ radí dermatoložka kliniky estetické medicíny Esthetic Medical MUDr. Jana Votrubová. Proto je dobré si pořídit také čisticí mléko, gel nebo třeba odličovací ubrousky a občas přípravky vystřídat.

Bez tamponů to nepůjde

„Při odličování micelární vodou používejte bavlněné odličovací tampony a po jejím použití si důkladně opláchněte obličej vodou,“ doporučuje z vlastní zkušenosti Jana Votrubová. Bavlněné tamponky jsou hydrofilní a navážou na sebe veškeré nečistoty, které už pokožka nepotřebuje. Pleť čistěte tak dlouho, až je tamponek čistý.

Foto: Evgenyrychko, Shutterstock.com

Micelární voda je účinná a její použití je snadnéFoto: Evgenyrychko, Shutterstock.com

Udělejte si z odličování rituál

Ať už jste tedy vybaveny micelární vodou, nebo jiným produktem, pamatujte, že odličování je pro pleť opravdu nesmírně důležité – bez něj by se ucpávaly póry, kůže by nemohla dýchat a začala by předčasně stárnout. Jestliže vás odličování nebaví, zkuste si z něj vytvořit příjemný rituál. „Uvědomte si, že je to jeden z mála momentů z celého dne, který můžete věnovat jen samy sobě. Dopřát své pokožce čistotu, regeneraci a svěžest je přece projev lásky a úcty k vlastnímu já,“ dodává Karolína Mrázková. A to je základ zdravého sebevědomí. Tak příště, až se budete chtít „zhroutit“ po náročném dni neodlíčené do postele, si na tato slova vzpomeňte.

Jaké micelární vody jsou nyní na trhu?

Pro citlivou pleť

Foto: Archiv firem

Micelární voda je velmi příznivá pro jinak velmi nesnášenlivou, citlivou pleť. Po odlíčení micelárkou specializovanou právě na takovou pokožku neucítíte svědění ani pnutí, kůže je svěží a hydratovaná. Na foto (zleva): Micelární voda odstraňující make-up, Sensibio H20, Bioderma, 500 ml, 360 Kč. Čisticí micelární voda pro citlivou pleť, Dermacol, 400 ml, 179 KčFoto: Archiv firem

Pro pleť se sklony k zčervenání

Foto: Archiv firem

Jestliže váš obličej po odlíčení běžnými produkty trpí, volte takové, které jsou pro zarudlou pleť šetrné, nedráždí ji a naopak ji po celém dni zklidní. Na foto (zleva): Micelární voda pro reaktivní pokožku, Evoluderm, Fann, 250 ml, 139 Kč. Termální micelární voda pro pleť se sklonem k zčervenání, Uriage, Dr.Max, 250 ml, 299 KčFoto: Archiv firem

Pro milovnice přírody

Foto: Archiv firem

Očekáváte od svého odličovače kromě kvalitního odlíčení i dotek přírodních složek? Zaměřte se na esenciální micelární vody, které obsahují mimo jiné i přírodní látky. Na foto (zleva): Esenciální micelární voda, Matis, Fann, 200 ml, 779 Kč. Esenciální micelární voda, Comfort Zone, 200 ml, 756 KčFoto: Archiv firem

Pro starší pleť

Foto: Archiv firem

Potřebujete-li efektivně zapracovat na vráskách či povadlé stárnoucí pokožce, pořiďte si micelární vodu s kyselinou hyaluronovou, která je známá vyhlazujícími účinky. Na foto (zleva): Micelární čisticí voda s kyselinou hyaluronovou, SynCare, 200 ml, 390 Kč. Hyaluronová micelární voda, Eveline Cosmetics, Dr.Max, 400 ml, 129 KčFoto: Archiv firem

Používáte micelární vodu?

Reklama

Související témata:

Načítám