Hlavní obsah

Hit na balkon: Nekouřící grily!

Foto: Campingaz

Grilovací sezona pomalu začínáFoto: Campingaz

Reklama

Na začátku jara zpravidla startuje grilovací sezona. Že už jste chtěli o víkendu hledat ten svůj gril, abyste z něj zavčasu odstranili rez a zbytky loňského omastku? Zvažte, zda nebude lepší koupit si nový! Máme pro vás totiž tipy, jak si dopřát barbecue i v panelákové lodžii díky grilům s extra vychytávkami!

Článek

Netušíte, co se mohlo od loňska na zahradních grilech změnit? V novinkách, které firmy představily, je možné zaznamenat několik trendů. Po období, kdy si skoro každý přál praktické elektrické grily, je patrný návrat k opékání na dřevěném, nebo ještě lépe kokosovém uhlí. Ovšem konstrukce těchto grilů je natolik vylepšená, že je můžete použít i uprostřed sídliště a své okolí rozhodně nebudete obtěžovat kouřem. U těchto menších typů se začíná objevovat i důraz na vzhled a barvu. Zcela samostatnou skupinou zůstávají velké plynové grily, které jsou doplněné dalšími hořáky, plotnami a jinými vymoženostmi, čímž zastanou funkci celé kuchyně.

Foto: Coob

Gril se vám pohodlně vejde na stůlFoto: Coob

Jednoduché vaření na stole

Nové stolní grily svým vzhledem stále připomínají spíš velké hrnce než grilovací pláty. Je to dáno i efektivnějším využitím tepla a více funkcemi, které zastanou. Na dno stačí dát pouze několik briket, ty se rozžhaví a sálají čtyři až pět hodin. Během přípravy pokrmů tak není třeba přikládat, což grilování zjednodušuje a zrychluje. Dovnitř nádoby pak dáváte zeleninu a ovoce, a teprve na horní plát přijde maso. Přitom průměr je kolem padesáti centimetrů a i váha – bývá kolem čtyř kilogramů – se přizpůsobuje tomu, abyste s grily mohli snadno manipulovat. Je už téměř samozřejmostí, že téměř všechny komponenty – a u výrobků na uhlí, kde není žádný přívod energie, to platí pro všechny díly – můžete mýt v myčce. Jejich cena se pohybuje zhruba od 2000 korun výše.

Foto: Coob

Stolní grily připomínají velké hrnceFoto: Coob

Drobnosti, které udělají radost

I malé stolní a kolečkové grily mají ve standardním vybavení mnoho doplňků, které z nich dělají plnohodnotná varná centra, a tak není třeba zůstávat v letních měsících zavřený v kuchyni, ale celé dny můžete vařit na zahradě. „Základem těchto grilů je vždy dvoudílná grilovací část, u níž si lze klasický rošt vyměnit třeba za litinovou pánev, pánev wok nebo třeba takzvaný Sear Grate," říká Václav Modelský, zástupce firmy Grily Weber, a vysvětluje, co znamená Sear Grate: „Jednoduše přeloženo je to prudké opečení, tedy postup ideální na přípravu steaků. Při této metodě grilování se povrch masa vystaví na krátký okamžik přímému styku s velmi horkým kovem, čímž se na masu vytvoří křupavá kůrčička, uvnitř je však propečené tak akorát, a navíc vznikne typický mřížkovaný povrch.“

Foto: Grily Weber

K vybavení grilu patří také mřížky nebo kameny na pizzuFoto: Grily Weber

Z dalšího téměř standardního vybavení si lze vybrat například hladké pláty s nepřilnavou vrstvou, na nichž snadno připravíte palačinky. Nebo třeba kameny na pizzu či keramické desky na opékání zeleniny a ryb. Využít je lze také při nižší teplotě na udržování pokrmů při správné teplotě.

Že bude takový šikovný gril škoda z terasy uklízet? I s tím firmy počítají, a proto čím dál více dbají na vzhled. Grily už proto nejsou jen šedé či černé, ale vyrábějí se ve výrazných pastelových barvách – jsou žluté, fialové nebo zelené, takže je můžete snadno sladit například s barvou markýzy nebo sedáků na zahradním nábytku. Výrobci si dokážou pohrát i se stojanem, který může nahradit třeba ocelová síť.

Foto: Coob

Dbá se i na vzhled grilůFoto: Coob

Na plynu uvaříte cokoli. A levněji!

Pokud na zahradě trávíte celé léto a připravujete jídlo pro více lidí, oceníte velké plynové grily. Ty se stávají stále univerzálnějšími, a navíc také šetřivějšími. „Například díky našemu patentovanému systému hořáků, které mají trubkový profil, lze dosáhnout optimální teploty na grilování (dvě stě padesát až tři sta stupňů) s poloviční spotřebou energie,“ popisuje Lenka Sikorová z firmy Campingaz a přidává čísla: „Spotřeba pak činí 167 gramů za hodinu a desetikilogramová lahev vám vydrží zhruba šedesát hodin grilování.“ To když ho používáte na plný výkon. Může však vydržet i déle. U velkých plynových grilů lze totiž uvést do provozu jen polovinu plochy, když potřebujete připravit pouze jednu či dvě porce.

Stejně tak existuje kompromis, zda zvolit v bočním stolku klasický hořák na normální vaření brambor či přípravu omáček, nebo dát přednost větší odkládací ploše. Stačí najít typ, kde lze zrovna nepoužívaný hořák zakrýt poklopem. Prostor můžete hned využít jako odkládací plochu, i když té je u těchto grilů poměrně dost. Police – otevřené i uzavřené – najdete ve spodní části. Nechybějí ani háčky na zavěšení grilovacího zařízení a dalších drobností. Příjemná je i cena, která začíná zhruba na pěti tisících korunách.

Nejen současné příjemné teploty venku, ale i novinky na trhu naznačují, že letošní léto bude patřit grilování!

Reklama

Související témata:

Načítám