Článek
Určitě máte ještě v živé paměti syčící hliníkové typy, od kterých vás maminka nebo babička při vaření odháněla. Dnes v obchodě určitě na hliník nenarazíte. Moderní tlakové hrnce jsou nejčastěji vyráběné z ušlechtilé oceli a mají hned několik bezpečnostních pojistek.
„Papinův tlakový hrnec se stal neodmyslitelnou součástí kuchyňského vybavení a málokterá domácnost se dnes bez něj obejde. Oproti svým předchůdcům toho však moderní modely umějí mnohem více a jsou také bezpečnější,“ říká Miroslav Seidl ze společnosti Tescoma.
Proč si pořídit papiňák?
„Vaření v tlakovém hrnci je změna způsobu vaření. Tlakový hrnec pracuje automaticky, vaří tiše a bez zápachu a jídla v něm připravená jsou skutečně chutná a uvařená,“ tvrdí Kateřina Prantlová ze společnosti Eta.
Kromě doměkka uvařeného jídla je hlavní předností tlakového hrnce rychlost přípravy pokrmu a úspora energie. Tak například guláš v něm připravíte do třiceti minut. Jak to? Vaření pod tlakem totiž způsobuje, že je teplota uvnitř hrnce ještě vyšší než obvykle, a potraviny se tak vaří rychleji. A kratší doba tepelného zpracování zachovává větší množství vitaminů a chutě. Hotový pokrm je pak chuťově výraznější i voňavější. Nové papiňáky umějí vařit i jen v páře.
Už nemusíte hlídat minuty. Většina hrnců nabízí předvolbu délky vaření podle typu potravin. Na papiňáku například jen stisknete volbu „vepřové maso", a hrnec vás upozorní na konec varu.
Proč se papiňáku nemusíte bát?
Protože i základní, dá se říci obyčejný model, je vybavený hned třemi pojistkami. Jednou z nich je ventil regulující páru v hrnci. U starších typů občas docházelo k jejímu vytržení, a hororové historky byly na světě. To se vám dnes nestane. Kromě ventilu jsou hrnce vybaveny indikátorem teploty, nejčastěji barevným. Zelené políčko znamená optimum, žluté vás nabádá k mírnému ztlumení sporáku a červené upozorňuje, že je teplota v hrnci už příliš vysoká a je potřeba rychle ubrat.
Třetí důležitou pojistkou je speciální víko hrnce zabraňující otevření před vypuštěním tlaku. Dnes si můžete obstarat i takový hrnec, který lehce otevřete jednou rukou, takže už žádné silové cvičení v kuchyni.
Jde to i bez sporáku
Většina tlakových hrnců je konstruována pro použití na různých typech sporáku.
Na trhu se však objevil i elektrický papiňák. Jeho výhodou je, že se ohřívá sám a sám si reguluje teplotu, takže okolo něj nemusíte poskakovat a hlídat nežádoucí prskání. Na skončení varu vás později upozorní zvukový signál a hrnec se automaticky přepne na pouhé ohřívání. Takhle se vám už nemůže stát, že přetáhnete dobu varu a místo měkkého masa budete mít kaši.
Tip redakce: Máte rádi vychytávky, které vám pomůžou při práci v kuchyni? Pak vás jistě potěší naše dva články Tipy do kuchyně: Udělejte si pořádek v zásuvkách! a Jakou podlahu do kuchyně, aby vydržela léta? Víme to!.
Takže zahoďte staré předsudky a obavy z tlakových hrnců a vrhněte se na dráhu bezpečného rychlovaření. Úspora času za to rozhodně stojí.