Hlavní obsah

Hit v kuchyni: Co umí dnešní papiňáky?

Foto: IKEA

S moderním papiňákem bude vaření bezpečnější, pohodlnější a hlavně rychlejší

Máte doma papiňák? Pokud ne, určitě si ho pořiďte. U těch současných už nehrozí žádné katastrofy v podobě výbuchu a guláše na stropě. Jejich předností je především bezpečnost a kvalita.

Článek

Určitě máte ještě v živé paměti syčící hliníkové typy, od kterých vás maminka nebo babička při vaření odháněla. Dnes v obchodě určitě na hliník nenarazíte. Moderní tlakové hrnce jsou nejčastěji vyráběné z ušlechtilé oceli a mají hned několik bezpečnostních pojistek.

„Papinův tlakový hrnec se stal neodmyslitelnou součástí kuchyňského vybavení a málokterá domácnost se dnes bez něj obejde. Oproti svým předchůdcům toho však moderní modely umějí mnohem více a jsou také bezpečnější,“ říká Miroslav Seidl ze společnosti Tescoma.

Proč si pořídit papiňák?

„Vaření v tlakovém hrnci je změna způsobu vaření. Tlakový hrnec pracuje automaticky, vaří tiše a bez zápachu a jídla v něm připravená jsou skutečně chutná a uvařená,“ tvrdí Kateřina Prantlová ze společnosti Eta.

Foto: SILIT

Tlakový hrnec Sicomatic o objemu 2,5 litru je vyrobený ze Silarganu, což je kombinace oceli a high-tech keramiky. Rotační ventil lze lehce ovládat jednou rukou, má tři pevně nastavitelné stupně výkonu, je vhodný do myčky i do trouby, na všechny typy sporáků, a to včetně indukce, cena 4999 Kč

Kromě doměkka uvařeného jídla je hlavní předností tlakového hrnce rychlost přípravy pokrmu a úspora energie. Tak například guláš v něm připravíte do třiceti minut. Jak to? Vaření pod tlakem totiž způsobuje, že je teplota uvnitř hrnce ještě vyšší než obvykle, a potraviny se tak vaří rychleji. A kratší doba tepelného zpracování zachovává větší množství vitaminů a chutě. Hotový pokrm je pak chuťově výraznější i voňavější. Nové papiňáky umějí vařit i jen v páře.

Foto: BIONARE

Elektrický tlakový hrnec Bionare Avair Ella s nerezovou varnou nádobou a s automatickým ovládáním šetří čas i energii. Jídlo si můžete připravit bez přidání tuku nebo oleje, doba vaření je extrémně krátká. Hrnec má pět programů a sedm bezpečnostních prvků, cena 3990 Kč

Už nemusíte hlídat minuty. Většina hrnců nabízí předvolbu délky vaření podle typu potravin. Na papiňáku například jen stisknete volbu „vepřové maso", a hrnec vás upozorní na konec varu.

Foto: FAGOR

Elegantní a praktický tlakový hrnec Fagor Innova má zesílené sendvičové dno pro rovnoměrné rozložení tepla a využití zbytkového tepla. Má čtyři stupně polohy pracovního ventilu, automatický zámek poklice, dvě úrovně tlaku a je vhodný i na indukci, cena 1695 Kč

Foto: IKEA

Moderní papiňák Dillkött o objemu 6 l můžete použít na všech typech sporáků, včetně těch indukčních. Hrnec má napařovací vložku na přípravu zeleniny a luštěnin, je vyrobený z nerezavějící oceli, plastu, hliníku a silikonové pryže, cena 1290 Kč

Proč se papiňáku nemusíte bát?

Protože i základní, dá se říci obyčejný model, je vybavený hned třemi pojistkami. Jednou z nich je ventil regulující páru v hrnci. U starších typů občas docházelo k jejímu vytržení, a hororové historky byly na světě. To se vám dnes nestane. Kromě ventilu jsou hrnce vybaveny indikátorem teploty, nejčastěji barevným. Zelené políčko znamená optimum, žluté vás nabádá k mírnému ztlumení sporáku a červené upozorňuje, že je teplota v hrnci už příliš vysoká a je potřeba rychle ubrat.

Foto: PAUL FOSTER

Tento elektrický tlakový hrnec s označením 99206 v sobě kombinuje výhody parního hrnce, elektrické trouby a vařiče pro dušení potravin. Bezpečnost zajišťuje pojistka víka, automatické odtlakování, teplotní limit, pojistka proti přepálení, cena 39 000 Kč

Třetí důležitou pojistkou je speciální víko hrnce zabraňující otevření před vypuštěním tlaku. Dnes si můžete obstarat i takový hrnec, který lehce otevřete jednou rukou, takže už žádné silové cvičení v kuchyni.

Foto: TEFAL

Parní tlakový hrnec Clipso One 4,5 l obsahuje hned sedm mechanismů pro maximálně bezpečné vaření. Je například vybaven patentovaným bezpečnostním principem na uzavírání a otevírání jednou rukou, má dva ventily a pojistku proti překročení tlaku. Hrnec je z nerezu, má třívrstvé sendvičové dno a stojí 2299 Kč

Jde to i bez sporáku

Většina tlakových hrnců je konstruována pro použití na různých typech sporáku.

Foto: TESCOMA

Tlakový hrnec President se schopností intuitivního nastavení tlaku je opatřen čtyřmi pojistnými ventily, má funkci plynulé regulace tlaku a umožňuje vaření v páře. Bezpečný čelisťový uzávěr zajišťuje pohodlné a snadné otevírání hrnce jednou rukou, cena od 3299 Kč

Na trhu se však objevil i elektrický papiňák. Jeho výhodou je, že se ohřívá sám a sám si reguluje teplotu, takže okolo něj nemusíte poskakovat a hlídat nežádoucí prskání. Na skončení varu vás později upozorní zvukový signál a hrnec se automaticky přepne na pouhé ohřívání. Takhle se vám už nemůže stát, že přetáhnete dobu varu a místo měkkého masa budete mít kaši.

Foto: ETA

Elektrický papiňák Eta má sedm bezpečnostních prvků, jedním z nich je termostat, který umí při dosažení požadované teploty hrnec vypnout. Samozřejmostí je tepelná pojistka a automatické vypouštění páry a bezpečné otvírání, cena 2996 Kč

Foto: TORO

Tlakový hrnec Toro Victoria o objemu 6 l má sendvičové dno pro rovnoměrné ohřívání, bezpečnostní ventil, ventil omezující tlak, otočné držadlo pro otevření víka jednou rukou a je vyrobené z nerezu. Hrnec můžete dát do myčky a použít na jakémkoli typu sporáku, cena 1699 Kč

Tip redakce: Máte rádi vychytávky, které vám pomůžou při práci v kuchyni? Pak vás jistě potěší naše dva články Tipy do kuchyně: Udělejte si pořádek v zásuvkách! a Jakou podlahu do kuchyně, aby vydržela léta? Víme to!.

Takže zahoďte staré předsudky a obavy z tlakových hrnců a vrhněte se na dráhu bezpečného rychlovaření. Úspora času za to rozhodně stojí.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek