Hlavní obsah

Hit v kuchyni: Co umí dnešní papiňáky?

Foto: IKEA

S moderním papiňákem bude vaření bezpečnější, pohodlnější a hlavně rychlejšíFoto: IKEA

Máte doma papiňák? Pokud ne, určitě si ho pořiďte. U těch současných už nehrozí žádné katastrofy v podobě výbuchu a guláše na stropě. Jejich předností je především bezpečnost a kvalita.

Článek

Určitě máte ještě v živé paměti syčící hliníkové typy, od kterých vás maminka nebo babička při vaření odháněla. Dnes v obchodě určitě na hliník nenarazíte. Moderní tlakové hrnce jsou nejčastěji vyráběné z ušlechtilé oceli a mají hned několik bezpečnostních pojistek.

„Papinův tlakový hrnec se stal neodmyslitelnou součástí kuchyňského vybavení a málokterá domácnost se dnes bez něj obejde. Oproti svým předchůdcům toho však moderní modely umějí mnohem více a jsou také bezpečnější,“ říká Miroslav Seidl ze společnosti Tescoma.

Proč si pořídit papiňák?

„Vaření v tlakovém hrnci je změna způsobu vaření. Tlakový hrnec pracuje automaticky, vaří tiše a bez zápachu a jídla v něm připravená jsou skutečně chutná a uvařená,“ tvrdí Kateřina Prantlová ze společnosti Eta.

Foto: SILIT

Tlakový hrnec Sicomatic o objemu 2,5 litru je vyrobený ze Silarganu, což je kombinace oceli a high-tech keramiky. Rotační ventil lze lehce ovládat jednou rukou, má tři pevně nastavitelné stupně výkonu, je vhodný do myčky i do trouby, na všechny typy sporáků, a to včetně indukce, cena 4999 KčFoto: SILIT

Kromě doměkka uvařeného jídla je hlavní předností tlakového hrnce rychlost přípravy pokrmu a úspora energie. Tak například guláš v něm připravíte do třiceti minut. Jak to? Vaření pod tlakem totiž způsobuje, že je teplota uvnitř hrnce ještě vyšší než obvykle, a potraviny se tak vaří rychleji. A kratší doba tepelného zpracování zachovává větší množství vitaminů a chutě. Hotový pokrm je pak chuťově výraznější i voňavější. Nové papiňáky umějí vařit i jen v páře.

Foto: BIONARE

Elektrický tlakový hrnec Bionare Avair Ella s nerezovou varnou nádobou a s automatickým ovládáním šetří čas i energii. Jídlo si můžete připravit bez přidání tuku nebo oleje, doba vaření je extrémně krátká. Hrnec má pět programů a sedm bezpečnostních prvků, cena 3990 KčFoto: BIONARE

Už nemusíte hlídat minuty. Většina hrnců nabízí předvolbu délky vaření podle typu potravin. Na papiňáku například jen stisknete volbu „vepřové maso", a hrnec vás upozorní na konec varu.

Foto: FAGOR

Elegantní a praktický tlakový hrnec Fagor Innova má zesílené sendvičové dno pro rovnoměrné rozložení tepla a využití zbytkového tepla. Má čtyři stupně polohy pracovního ventilu, automatický zámek poklice, dvě úrovně tlaku a je vhodný i na indukci, cena 1695 KčFoto: FAGOR

Foto: IKEA

Moderní papiňák Dillkött o objemu 6 l můžete použít na všech typech sporáků, včetně těch indukčních. Hrnec má napařovací vložku na přípravu zeleniny a luštěnin, je vyrobený z nerezavějící oceli, plastu, hliníku a silikonové pryže, cena 1290 KčFoto: IKEA

Proč se papiňáku nemusíte bát?

Protože i základní, dá se říci obyčejný model, je vybavený hned třemi pojistkami. Jednou z nich je ventil regulující páru v hrnci. U starších typů občas docházelo k jejímu vytržení, a hororové historky byly na světě. To se vám dnes nestane. Kromě ventilu jsou hrnce vybaveny indikátorem teploty, nejčastěji barevným. Zelené políčko znamená optimum, žluté vás nabádá k mírnému ztlumení sporáku a červené upozorňuje, že je teplota v hrnci už příliš vysoká a je potřeba rychle ubrat.

Foto: PAUL FOSTER

Tento elektrický tlakový hrnec s označením 99206 v sobě kombinuje výhody parního hrnce, elektrické trouby a vařiče pro dušení potravin. Bezpečnost zajišťuje pojistka víka, automatické odtlakování, teplotní limit, pojistka proti přepálení, cena 39 000 KčFoto: PAUL FOSTER

Třetí důležitou pojistkou je speciální víko hrnce zabraňující otevření před vypuštěním tlaku. Dnes si můžete obstarat i takový hrnec, který lehce otevřete jednou rukou, takže už žádné silové cvičení v kuchyni.

Foto: TEFAL

Parní tlakový hrnec Clipso One 4,5 l obsahuje hned sedm mechanismů pro maximálně bezpečné vaření. Je například vybaven patentovaným bezpečnostním principem na uzavírání a otevírání jednou rukou, má dva ventily a pojistku proti překročení tlaku. Hrnec je z nerezu, má třívrstvé sendvičové dno a stojí 2299 KčFoto: TEFAL

Jde to i bez sporáku

Většina tlakových hrnců je konstruována pro použití na různých typech sporáku.

Foto: TESCOMA

Tlakový hrnec President se schopností intuitivního nastavení tlaku je opatřen čtyřmi pojistnými ventily, má funkci plynulé regulace tlaku a umožňuje vaření v páře. Bezpečný čelisťový uzávěr zajišťuje pohodlné a snadné otevírání hrnce jednou rukou, cena od 3299 KčFoto: TESCOMA

Na trhu se však objevil i elektrický papiňák. Jeho výhodou je, že se ohřívá sám a sám si reguluje teplotu, takže okolo něj nemusíte poskakovat a hlídat nežádoucí prskání. Na skončení varu vás později upozorní zvukový signál a hrnec se automaticky přepne na pouhé ohřívání. Takhle se vám už nemůže stát, že přetáhnete dobu varu a místo měkkého masa budete mít kaši.

Foto: ETA

Elektrický papiňák Eta má sedm bezpečnostních prvků, jedním z nich je termostat, který umí při dosažení požadované teploty hrnec vypnout. Samozřejmostí je tepelná pojistka a automatické vypouštění páry a bezpečné otvírání, cena 2996 KčFoto: ETA

Foto: TORO

Tlakový hrnec Toro Victoria o objemu 6 l má sendvičové dno pro rovnoměrné ohřívání, bezpečnostní ventil, ventil omezující tlak, otočné držadlo pro otevření víka jednou rukou a je vyrobené z nerezu. Hrnec můžete dát do myčky a použít na jakémkoli typu sporáku, cena 1699 KčFoto: TORO

Tip redakce: Máte rádi vychytávky, které vám pomůžou při práci v kuchyni? Pak vás jistě potěší naše dva články Tipy do kuchyně: Udělejte si pořádek v zásuvkách! a Jakou podlahu do kuchyně, aby vydržela léta? Víme to!.

Takže zahoďte staré předsudky a obavy z tlakových hrnců a vrhněte se na dráhu bezpečného rychlovaření. Úspora času za to rozhodně stojí.

Související témata:

Načítám