Hlavní obsah

Hledáte nový vzor podlahy? Přečtěte si rady od architektky

Foto: www.efatra.cz

Foto: www.efatra.cz

Procházíte desítky fotek interiérů a představujete si, jak by stejná podlaha vypadala u vás doma? Nejste si jisti, jak novou podlahu sladit se stávajícím nábytkem? Zkusíme vám poradit, neboť toto rozhodnutí váš interiér ovlivní na několik dalších let.

Článek

První důležité rozhodnutí je, jestli je lepší zvolit jeden vzor pro celý interiér, nebo je kombinovat. Ing. arch. Kamila Douděrová, kterou jistě znáte z pořadu Jak se staví sen, k tomu říká: „Co určitě doporučuji, je, sladit podlahové krytiny v celém bytě do jednoho dekoru. Nejlepší je zvolit jeden neutrální vzor, který můžete doplnit barevnějšími kusovými koberci.“

A pokud chcete sladit podlahu zároveň i s koupelnou či toaletou, můžete si vybírat například mezi lepenými vinylovými dílci nebo voděodolnými plovoucími podlahami.

Foto: www.efatra.cz

Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-top, Dub zámecký, cena 920 Kč/m²Foto: www.efatra.cz

Základní pravidlo je, že do malých prostor volte světlé vzory a ve větších prostorech se nemusíte bát ani tmavších vzorů. Světlé vzory vám pomohou prostor určitě opticky zvětšit. Jen pozor na kombinaci hodně světlých vzorů s bílým nábytkem, jenž je v posledních dobách velmi oblíbený. Tato kombinace by v interiéru mohla působit příliš chladně a sterilně. Obecná rada, které se můžete držet, je, volit vzor podlahy o dva odstíny tmavší nebo světlejší oproti barvě nábytku.

Jestliže ale máte místnosti prostornější, nebojte se vybírat mezi tmavšími vzory. Ty prostoru dodají pocit tepla a útulnosti. Zároveň kombinace s bílým nábytkem a tmavší podlahou je většinou velmi povedená.

Foto: www.efatra.cz

Vinylová podlaha Fatra SILVERO-fix, Dub porto, cena 617 Kč/m²Foto: www.efatra.cz

Architektka Kamila Douděrová do navrhovaných interiérů nejčastěji vybírá mezi dubovými dekory. „Sázkou na jistotu je zvolit nějakou neutrální barvu nábytku, například bílou nebo šedou, a k ní i neutrálnější vzor dřeva, jako je dubové. Dubová kresba je velmi jemná a oproti třeba bukovému se snadno kombinuje s dalšími barvami či vzory dřeva.“

V případě, že hledáte dubové vzory a zároveň vám vyhovuje vinylová podlaha, mohla by vám vyhovovat česká vinylová podlaha Fatra SILVERO. Kamila Douděrová o nové kolekci píše: „Podlahy SILVERO mají velmi věrohodnou kresbu dřeva na pohled i na dotek. A vybírat si můžete z celkem 10 dubových vzorů.“

Foto: www.efatra.cz

Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-click, Dub jantar, cena 908 Kč/m²Foto: www.efatra.cz

S výběrem konkrétního vzoru podlahy by vám určitě mohl pomoci nový virtuální plánovač podlah. A pokud byste si přece jen netroufli vzor vybrat přes monitor počítače, je možné si objednat fyzický vzorek podlahy až k vám domů.

Foto: www.efatra.cz

Plovoucí vinylová podlaha Fatra SILVERO-top, Dub bavorský, cena 920 Kč/m²Foto: www.efatra.cz

Více informací najdete na www.efatra.cz.

Reklama

Načítám