Hlavní obsah

Hlíva ústřičná? Skvělá na hubnutí i oslabenou imunitu!

Foto: Profimedia

Hlívě přichází u nás na chuť čím dál víc lidí. Je nejen velmi zdravá, ale i chutnáFoto: Profimedia

Reklama

Máte oslabenou imunitu a potíže s cholesterolem? Vsaďte na hlívu ústřičnou, která patří mezi nejzdravější houby na světě a dokáže si poradit s civilizačními chorobami.

Článek

Skupina vědců v Japonsku prováděla před časem pokusy na potkanech a narazila na zajímavý objev. Když do potravy zvířat zamíchala hlívu ústřičnou, potkani přestávali jíst a hubli. Snědli toho o padesát procent méně, a výzkumníci tak došli k závěru, že hlíva ústřičná funguje při hubnutí.

V té době už se vědělo, že houba vykazuje blahodárné účinky na lidské zdraví. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitaminy C, D a K, dále draslík, zinek, selen, bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu. Říká se jí elixír věčného mládí.

„Působí příznivě na regeneraci a zabraňuje přetučnění jater, snižuje hladinu tuků v krvi a hladinu cholesterolu v krvi, příznivě působí na krevní tlak,“ uvádí mykoložka Anna Lepšová, která předchozí výzkum o hubnoucích potkanech zveřejnila v knize Houby jako elixír života.

Hlíva ústřičná patří mezi nesledovanější houby po celém světě, účinky na zdraví nejvíce zkoumají vědci v Japonsku a na Slovensku a podle Anny Lepšové jsou jejich zprávy povzbuzující.

Na srdce i rakovinu

Hlíva ústřičná je velmi rozšířená houba, která roste i v Česku. Má ráda chlad, nejčastěji se proto objevuje v říjnu a v listopadu. Najdete ji na živých nebo odumřelých listnatých stromech, vzácně na jehličnanech. A pokud chcete jít na jistotu, k dostání je ve většině supermarketů – patří totiž mezi nejčastěji pěstované a prodávané houby na světě.

Foto: Profimedia

Tepelná úprava hlívy je jednoduchá. Hodí se třeba i do gulášeFoto: Profimedia

Do jídelníčku Čechů se dostává pozvolna, ačkoli přibývá lidí, kteří si oblíbili její chuť. Zároveň se zvyšuje počet těch, kteří hlívu vyhledávají právě kvůli jejím léčivým účinkům – ať už v přírodním stavu nebo v podobě kapslí z lékárny.

Hlíva ústřičná je velmi prospěšná při snižování hladiny cholesterolu a ukazuje se, že při jejím dlouhodobém užívání se snižuje poškození cév a působí dobře na srdce. Posiluje imunitu, což se bude hodit v nadcházejících podzimních sychravých dnech, působí proti chronickým zánětům, a dokonce se mluví o jejím vlivu na léčbu rakoviny.

„V průběhu posledních padesáti let se postupně zjistilo, že jedlé houby obsahují látky, které potlačují výskyt rakoviny,“ zmiňuje mykoložka Anna Lepšová a dodává: „Na Slovensku zjistili, že hlíva ústřičná ve stravě snížila množství nádorů v tlustém střevě u pokusných potkanů. Nejvíce se projevil účinek vlákniny plodnic, který na sebe vázal toxickou karcinogenní látku.“

Neznamená to, že houba vyléčí rakovinu, ale může působit preventivně, a podle některých vědeckých poznatků má vliv na rakovinové změny v těle. Ovšem na to bude třeba ještě mnoho testů.

Foto: Profimedia

Nemáte čas z hlívy vařit? V tom případě mohou přijít na pořad dne pilulkyFoto: Profimedia

Hlíva z lékárny

Jak získat co nejvíc cenných látek z hlívy? Jako v případě ovoce a zeleniny uděláte nejlíp, když si uvaříte jídlo z čerstvé hlívy, než abyste ji kupovali v lékárně. Ovšem pokud potřebujete posílit imunitu, těžko si budete dávat houbové jídlo denně. V tom případě jsou lepší kapsle, balení padesáti tablet vás vyjde zhruba na dvě stě korun. Těhotné ženy musí konzultovat léčbu s lékařem a pozor by si měli dát chronicky nemocní.

„Hlíva by se neměla užívat v kombinaci s některými léky, které se používají v terapii zvýšené hladiny cholesterolu,“ říká lékárník Tomáš Florian ze sítě lékáren Dr. Max.

Ten navíc upozorňuje, že hlíva v kapslích patří mezi doplňky stravy a její účinky v oblasti snižování cholesterolu a pozitivního ovlivnění imunity nebyly nikdy dostatečně prokázány. „Na druhé strané pokud někomu hlíva ústřičná vyhovuje, má s ní pozitivní zkušenosti v oblasti svého zdraví, tak nevidím důvod, proč by ji člověk neměl užívat,“ dodává lékárník.

A co vy, už jste hlívu ochutnali?

Reklama

Načítám