Hlavní obsah

Hoďte nadýmání za hlavu

Reklama

Uvádí vás nadýmání do rozpaků? Necítíte se ve své kůži? Nebo se dokonce snažíte nafouklé bříško skrývat? Pokud jste na tyto otázky odpověděli kladně, pak je následující článek určen právě vám.

Článek

Přítomnost plynů v těle i jejich odchod je zcela přirozená věc. Plyny vznikají při trávení potravy působením enzymů a bakterií, vzduch se dostává do žaludku také při jídle či mluvení. V případě, že je množství plynů zvýšené nebo není-li množství vznikajících a odcházejících plynů v rovnováze, projeví se nepříjemné a obtěžující příznaky.

Co způsobuje zvýšené množství plynů?

Množství plynů v trávicím traktu ovlivňuje především vaše životospráva, tedy skladba jídelníčku, stravovací návyky a dostatek (či spíše nedostatek) pohybu. Na vzniku nadýmání se mohou rovněž podílet potravinové alergie nebo nesnášenlivost určitých potravin, některé léky, projevuje se často i v důsledku hormonálních změn v průběhu menstruačního cyklu a v těhotenství.

Co můžete proti nadýmání udělat?

Nejdůležitější pro zmírnění obtíží je úprava jídelníčku. Vyřaďte dobře známé nadýmavé potraviny (luštěniny, cibule, peckovité ovoce, brukvovitou zeleninu a podobně). Omezte pití sycených nápojů. Vypozorujte, které potraviny vaše obtíže zhoršují, a těm se jednoduše vyhněte. Pokud se chystáte k redukční nebo jiné dietě, měňte jídelníček postupně – obtíže se totiž mohou objevit i při konzumaci potravin, které jsou obecně považovány za zdravé, ale na něž váš trávicí systém není zvyklý.

Neméně důležitý pro úlevu od obtíží je způsob, jak jíte. Hlavní je nikam nespěchat – jezte v klidu a pohodě, pomalu žvýkejte. Zabráníte zbytečnému polykání vzduchu a důkladným rozmělněním potravy v ústech usnadníte trávení v dalších částech trávicího systému. Jezte vícekrát za den (5–6x) v menších porcích.

Pro dobré trávení je zásadní také dostatečná tělesná aktivita. Pravidelný pohyb působí nejen jako výborná prevence všech trávicích obtíží, ale krátká procházka vám uleví i v případě, že problém již nastal.

K dlouhodobému zvládnutí opakujících se obtíží je nezbytná trvalá úprava životosprávy, pokud však potřebujete vyřešit akutní problém s nadýmáním, můžete se pro pomoc vydat do lékárny. Při výběru přípravku dbejte na to, abyste zvolili lék, u něhož je na rozdíl od potravních doplňků ověřena účinnost.

Vezměte si Espumisan

Jedním z osvědčených volně prodejných léků proti nadýmání a plynatosti je Espumisan, který účinně pomáhá snižovat množství plynů ve střevě, abyste se brzy opět mohli cítit uvolněně a sebevědomě. Espumisan má tu výhodu, že se nevstřebává do organismu a působí výhradně v trávicím traktu. Díky tomu ho mohou bez obav užívat i těhotné a kojící ženy. Espumisan se prodává ve formě malých měkkých tobolek, které snadno a diskrétně spolknete kdykoli i bez zapíjení.

Bříško v pohodě

Nadýmání je bezesporu nepříjemné, ve většině případů se však nejedná o závažný zdravotní problém. Při dodržování zásad zdravé životosprávy a za pomoci vhodných léků, mezi něž patří například Espumisan, se vám uleví a vaše bříško už vám nebude dělat starosti.

Reklama

Související témata:

Načítám