Hlavní obsah

Holčička bez mozku oslavila 6. narozeniny. Jak je to možné?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Malá Lily přišla na svět předčasně, ale jinak vypadalo všechno normálně. Pak se zdálo, že bude slepá a hluchá. Nakonec si rodiče vyslechli zdrcující zprávu: vaše dcera se narodila bez mozku a má jen pár měsíců života! Jenže tahle holčička umřít nehodlala, nedávno oslavila šesté narozeniny.

Článek

Britští lékaři pokládají šestiletou Lily Wetherall za medicínský zázrak. Podle všech předpokladů měla zemřít pár měsíců po porodu, jenže ona nedávno oslavila šesté narozeniny. Přitom trpí vážnou formou hydrocefalitidy, kdy má, zjednodušeně řečeno, místo mozku vak plný mozkomíšního moku.

Holčičky měly být dvě

Když Sienna King (37) zjistila, že je těhotná, byla šťastná. A když se dozvěděla, že čeká dvojčata, radovala se o to víc.

Jenže pak už moc důvodů k radosti neměla. Jedna holčička, pro niž měli vybrané jméno Paige, zemřela ještě v děloze. Proč, to lékaři nevědí. Snažili se zachránit alespoň druhé miminko – Sienna ho musela přivést na svět o tři týdny dřív císařským řezem.

Po porodu holčička ihned putovala do inkubátoru. „Během prvního týdne ani jednou neotevřela oči, dva týdny jsme ji neslyšeli plakat. Jen jsme seděli a dívali se na to malinkaté stvoření v inkubátoru,“ vzpomíná Lilyina maminka s tím, že jí instinkt říkal, že to není normální.

Foto: Profimedia.cz

Lily je vyživována trubičkou a odkázaná na pomoc blízkých, ale je to velká bojovniceFoto: Profimedia.cz

Zdrcující diagnóza

I lékaři si všimli nesrovnalostí. „Říkali, že nevědí proč, ale že je naše dcera slepá a hluchá,“ vzpomíná Sienna King pro britský magazín Daily Mail.

Po měsíci ji i s holčičkou poslali domů. „Myslela jsem si, že to nejhorší máme za sebou,“ vypráví. Že bude její dítě hluché a slepé, ale jinak zdravé, s tím se dokázala smířit. „Jenže ještě než jsme opustili nemocnici, doběhla nás na chodbě sestra s tím, že dcerce zapomněli udělat vyšetření mozku,“ pokračuje.

Po něm už dobré zprávy nepřišly. Lékař rodičům oznámil, že vyšetření nedopadlo vůbec dobře, ba naopak. „Nikdo v nemocnici něco takové nikdy předtím neviděl. Lily má místo mozku vlastně jen vak plný mozkomíšního moku,“ vysvětluje Sienna King.

Další vyšetření ukázala, že holčička má mozeček a mozkový kmen, díky čemuž ovládá dýchání, základní tělesné funkce a pohyb svalů. Ale mozkové laloky, které mají na starosti například řeč, paměť, emoce, smysly či pohyb, chybějí. „Proč se to stalo, lékaři přesně nevědí. Domnívají se, že Lilyin mozek trpěl ještě před porodem nedostatkem kyslíku, možná kvůli krevní sraženině,“ říká Sienna King.

Foto: Profimedia.cz

Od lékařů slyšeli rodiče děsivou diagnózuFoto: Profimedia.cz

Děsivá prognóza

Každopádně předpovědi tehdy nebyly vůbec dobré. „Řekli nám, že naše dítě nikdy nebude mluvit, prožívat emoce, rozpoznávat blízké. Nikdy nebude schopné pohybu. A hlavně že takový stav není dlouhodobě slučitelný se životem, že nejspíš během několika měsíců zemře,“ vzpomíná Sienna King.(Přečtěte si také příběh zázračné bojovnice, která se narodila s mozkem mimo hlavu.)

Je pravda, že většina dětí, které se s tímto onemocněním narodí, zemře velmi krátce po porodu. A pokud ne, tak se málokteré dočká prvních narozenin. Nejčastěji umírají na selhání orgánů, plicní infekce či vážné dýchací obtíže. „Už v těhotenství jsme přišli o jedno dítě a teď jsme měli přijít o druhé. Moje dcera ale stále žije a každý den vyvrací prognózy, že je její stav neslučitelný se životem,“ říká matka.

Foto: Profimedia.cz

Lily podle předpovědí lékařů už dávno neměla žít, nedávno ale oslavila šesté narozeninyFoto: Profimedia.cz

Překvapila všechny

Malá Lily je obrovská bojovnice. Slyší, částečně vidí, velmi dobře rozpozná své blízké, umí dát najevo i emoce, často se usmívá. S oporou se dokáže postavit a dvakrát týdně chodí do speciální školy. „Je jí šest a stává se z ní malá slečna. Má svou osobnost, kdybyste s ní byli každý den, viděli byste to. Lily nám každý den ukazuje, jak statečně s osudem bojuje, tak bojujeme s ní a nikdy to nevzdáme,“ říká její maminka. Rodiče ani lékaři nevědí, co budoucnost dívence přinese – na žádné prognózy si totiž už nikdo moc netroufá. Rodiče jsou rozhodnutí bojovat do poslední chvíle a umožnit Lily co nejpříjemnější život, jaký jen její stav umožňuje.

Děti umějí překvapit. I ty nejmenší jsou někdy silnější než kdejaký dospělý – třeba tahle holčička: Narodila se bez nohou, přesto je modelkou!

Reklama

Související témata:

Načítám