Hlavní obsah

Jak poznáte astma? Prozradí ho únava, kašel a zadýchávání

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Foto: Aaron Amat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příznaky astmatu vypadají nevinně a mohou vás dlouho držet v pocitu, že jste jen nastydlí. Je ale velmi žádoucí, abyste ho odhalili včas, protože vám může jít i o život. Na co si dát pozor?

Článek

Astma je poměrně časté závažné chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest, které trápí jen u nás 800 tisíc dospělých i dětí. Pokud se neodhalí a neléčí včas, může způsobit nevratné škody na dýchacích cestách – a dokonce hrozí i smrt.

Jak poznáte astma ? 5 nejčastějších příznaků

Rozpoznat, že se právě ve vašem případě jedná o astma, jde někdy těžko. Projevy mohou být velmi různorodé a na první pohled zaměnitelné s jinými zdravotními problémy. Navíc se často stává, že na čas ustoupí, a když se objeví znovu, už si je nedáte s minulými potížemi do souvislosti. Co vás musí varovat?

1. Déletrvající kašel: Varovné je, pokud vás budí v noci nebo míváte pocit, že nemůžete popadnout dech.

2. Dušnost: Zadýcháváte se cestou do schodů a při zvýšené námaze? Zvlášť podezřelé je to v případě, jste-li mladší 40 let, nekouříte a nemáte nadváhu ani potíže se srdcem.

3. Sípavý dech: Slyšíte – především při výdechu – sípání? Může to být alergie, chronická obstrukční plicní choroba nebo astma. Rozhodně jděte k lékaři.

4. Chronická únava: Je důsledkem toho, že vás neschopnost pořádně dýchat vyčerpává a nedovolí vám pořádně se vyspat.

5. Promodrávání: Namodralá kůže nebo rty jsou už vážnou známkou nedostatečného okysličování těla, mohou být i příznakem srdečního selhání nebo černého kašle. Rozhodně jděte k lékaři.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Kašel, kterého se nemůžete zbavit, ale i problémy s dýcháním, sípavý výdech a stálá únava? Právě tak se může ohlašovat astmaFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Příčiny astmatu: trápí i kojence

Původ onemocnění není známý, ale má většinou dědičný základ. Rizikovými faktory jsou pasivní i aktivní kouření, obezita či nadváha nebo smog. Asi u poloviny dětí a přibližně pětiny dospělých onemocnění odezní – tuto možnost zvyšuje správná léčba. Většinou je ale nutná celoživotní terapie.

Samotnému projevení astmatu, tedy astmatickému záchvatu, předchází doba, kdy nemoc probíhá bez obtíží a zjistitelných funkčních změn. Plně rozvinuté onemocnění lze zjistit i u kojenců – je tedy zásadní, aby bylo dítě s poruchami dýchání řádně odborně vyšetřeno. Špatná diagnóza a léčba mohou mít u malých pacientů fatální následky!

Kdy hrozí astma?

Vzplanutí astmatu je většinou vyvoláno infekcemi dýchacích cest a je zvlášť časté v zimě. „Spouštěčem astmatu je i tělesná námaha, hlavně na studeném či suchém vzduchu – ale vadí třeba i smog. Potíže mohou vyvolat také určité léky na vysoký krevní tlak nebo srdeční nepravidelnost,“ říká plicní lékař profesor Petr Pohunek.

Astma a alergie

Problémy jsou třikrát častěji ohroženi ti, kdo mají chronickou alergickou rýmu. A ta je bohužel také stále běžnější i u dětí. „Nárůst alergiků je dán současným životním stylem. Děti tráví většinu času v interiéru, kde vdechují roztoče, významný alergen pro rozvoj průduškového astmatu. Na vině může být i přehnaná hygiena, která jim neumožní se potkat s dříve běžným počtem bakterií, a jejich imunitní systém nemá šanci úplně dozrát,“ říká Irena Krčmová, primářka Ústavu klinické imunologie a alergologie při LF HK a FN Hradec Králové.

Foto: OnlyZoia, Shutterstock.com

Léčba astmatu nestojí jen na potlačování potíží – jde především o zmírnění zánětu v dýchacích cestáchFoto: OnlyZoia, Shutterstock.com

Léčba: jak zlepšit astma

Nemoc je nevyléčitelná, ale vhodnými způsoby ji lze udržet ve stavu, kdy pacientovi zásadně neztěžuje život. Tím se také zabrání zhoršování, které může dospět až k nevratnému zúžení dýchacích cest a poté i smrti.

Správná léčba vyžaduje odhalení, co astma spouští nebo zhoršuje. Nestačí potlačovat akutní obtíže, důležité je nasadit dlouhodobou protizánětlivou terapii: v současnosti se jedná především o kortikoidy v inhalační formě – v této podobě zatěžují organismus jen zcela minimálně, zato jejich přínos je obrovský.

Život bez příznaků

„Pokud je astma léčeno správně, mají pacienti normální či téměř normální funkci plic, netrpí nepříjemnými příznaky astmatu ve dne ani v noci, významně se sníží riziko astmatických záchvatů, potřebují pouze malé množství léků mírnících příznaky choroby, mají produktivní, fyzicky aktivní život,“ říká Petr Pohunek.

Astma

  • Jiné názvy - Asthma bronchiale, průduškové, bronchiální astma, záducha
  • Popis - Chronický zánět v dýchacích cestách, není nakažlivý.
  • Příznaky - Kašel, dušnost, těžké dýchání, nedostatek vzduchu, pískání při výdechu, a to zvláště při fyzické či duševní námaze, při podráždění (alergeny, cigaretový kouř, virová infekce, smog), v noci, v chladu
  • Léčba - Zásadní je pravidelné užívání preventivních protizánětlivých léků („foukátka“ s malou dávkou kortikoidů) a léčba případné alergie (vyhýbání se kontaktu s alergenem, antihistaminika). K rychlé úlevě při akutních potížích slouží léky s krátkodobým účinkem.
  • Statistika - V ČR je přibližně 800 tisíc astmatiků a ročně jich cca 100 zemře.
  • Prevence - Přirozený porod, kojení, nebýt v prostředí, kde je cigaretový kouř či smog, větrání, pohyb na čerstvém vzduchu; alergici by měli své obtíže pečlivě léčit.

Trápí vás delší dobu kašel? Jděte k lékaři, protože se tak mohou projevovat další nebezpečné potíže.

Reklama

Načítám