Hlavní obsah

Homosexuální kovboj, Joker i milovník aneb 10 let od smrti Heatha Ledgera

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V osmadvaceti měl za sebou více než dvacet filmů, mezi které patří i oscarové trháky „Zkrocená hora“ a „Temný rytíř“. Měl dvouletou dceru Matildu a zdálo se, že si brzy podmaní celý Hollywood. Jenže kromě toho měl také své démony. Dnes je to 10 let, co byl Heath Ledger nalezen mrtvý.

Článek

Mohl za to Joker, nebo ne? Otázka, která bude navždy ležet v hlavě nejednomu fanouškovi herce Heatha Ledgera. Právě z postavy šíleného klauna udělala veřejnost vraha, který má smrt mladého herce na svědomí. 22. ledna 2008 byl nalezen ve svém pokoji mrtev.

Nadějný šachista i hokejista 

Foto: Profimedia.cz

Heath Ledger byl talentovaný v mnoha ohledech – od dětství hrál divadlo, navíc byl nadaný šachista a hokejistaFoto: Profimedia.cz

Heath Ledger pocházel z australského Perthu a k herectví měl blízko už od dětství. První roli si vyzkoušel v deseti letech, sice ve školním představení, ale nějak se začít musí. Tehdy to byl Petr Pan. Kromě toho byl i nadaný šachista – na škole chodil do oddílu, účastnil se celostátních turnajů a rozhodně si nevedl špatně. A navrch k tomu ještě hrál hokej.

Foto: Profimedia.cz

První větší roli získal v televizním seriálu „Pot a dřina“, kde hrál homosexuálního cyklistu. Roli muže, kterému se líbí chlapi, si tak poprvé zahrál už v devadesátých letechFoto: Profimedia.cz

Jednou z prvních „opravdových“ rolí byl Steve „Snowy“ Bowles v australském televizním seriálu „Pot a dřina“. To bylo v roce 1996. V příběhu o mladých sportovcích hrál Ledger závodního cyklistu, který byl gay. Později řekl, že v australské televizi se neobjevuje příliš mnoho homosexuálních postav, takže tu existovala větší pravděpodobnost, že si jej někdo všimne.

Od svůdníka k nominaci na Oscara

Do širšího povědomí se dostal o tři roky později v romantické komedii „Deset důvodů, proč tě nenávidím“. Film byl volně inspirován Shakespearovou hrou „Zkrocení zlé ženy“ a děj snímku se odehrává na střední škole v Americe.

Foto: Profimedia.cz

Opravdu známý se stal až díky komedii „Deset důvodů, proč tě nenávidím“, ve které hrál s Julií Stiles (36)Foto: Profimedia.cz

Nicméně jaký talent se v něm skutečně skrývá, dokázal v roce 2005 ve filmu „Zkrocená hora“. V té době měl za sebou „Příběh rytíře“ (2001), „Ples příšer“ (2001) nebo „Legendy z Dogtownu“ (2005). Ve „Zkrocené hoře“ si zahrál kovboje, který se zamiluje do svého kamaráda – toho ztvárnil Jake Gyllenhaal (37). Zprvu byl snímek vnímán trochu kontroverzně, protože vztahům gayů se mainstreamová kultura příliš nevěnuje, nicméně herce vystřelil na vrchol.

Foto: Profimedia.cz

Jake Gyllenhaal (v popředí) a Heath Ledger si zahráli ústřední dvojici ve filmu o dvou homosexuálech, kteří žijí „normálními životy“ a své pravé já ukazují pouze sami soběFoto: Profimedia.cz

Ledgerův herecký výkon sklízel jen pozitivní kritiku a byl za něj nominován mimo jiné i na Oscara a Zlatý glóbus. Obě ceny paradoxně dostal in memoriam za roli Jokera ve filmu „Temný rytíř“, který šel do kin v roce 2008. Zlatou sošku tehdy převzal jeho otec Kim Ledger (67).

Foto: Profimedia.cz

Rok a měsíc po smrti svého syna a bratra převzali Oscara. Otec Kim Ledger, matka Sally Ledger (vlevo) a sestra Kate Bell (vpravo)Foto: Profimedia.cz

Přátelství a láska Zkrocené hory

„Zkrocená hora“ byla pro Heatha Ledgera opravdu zásadní životní událostí – kromě toho, že dostal příležitost ukázat se jako vynikající herec, se navíc při filmování setkal s herečkou Michelle Williams (37). Dali se dohromady a narodila se jim dcera Matilda Rose (12). Jejím kmotrem se stal Jake Gyllenhaal (37), s nímž se při natáčení spřátelili. Vztah s Michelle Williams ale nevyšel a v září 2007, pouhé čtyři měsíce před Heathovou smrtí, se rozešli.

Foto: Profimedia.cz

Michelle Williams a Heath Ledger s Matildou v době, kdy byl jejich vztah ještě šťastný. Pár se rozešel v září 2007 údajně kvůli Heathovým občasným excesům s drogami a lékyFoto: Profimedia.cz

Naposledy před kamerou

Osudovou rolí byl však pro Heatha Ledgera bezesporu Joker v batmanovském „Temném rytíři“ (2008). Postava ho úplně pohltila, herec si sám vymyslel, jak by měl asi „psychopatický vraždící schizofrenický klaun s nulovou empatií“, jak jej sám popisoval, vypadat. Kostým a masky tedy pocházely z jeho hlavy. Role prý byla psychicky náročná a herce vyčerpala natolik, že začal trpět depresemi. Užíval na ně léky a zrovna tak se snažil medikamenty utišit nespavost, která ho soužila také.

Foto: Profimedia.cz

Joker. Role, která byla pro Ledgera osudovou – ať už si pod tím slovem představíte cokolivFoto: Profimedia.cz

A právě Jokerovi, psychopatickému vraždícímu klaunovi, někdy veřejnost připisovala na vrub i smrt Heatha Ledgera. Prý spáchal sebevraždu. V roce 2017 byl natočen dokument „Jmenuji se Heath Ledger“. Vystupují v něm hercovi nejbližší, kteří domněnku, že by si herec sám sáhl na život, důrazně odmítají – jeho úmrtí připisují neúmyslné špatné kombinaci léků.

Foto: Profimedia.cz

V květnu 2017 byl dokončen dokument o životě mladého talentovaného herce. Mluví v něm jeho nejbližší, s výjimkou Michelle Williams, která to odmítla, a objevily se v něm i záběry z hercových domácích videíFoto: Profimedia.cz

Posledním snímkem, který však Heath Ledger nestihl dotočit, bylo „Imaginárium dr. Parnasse“ (2009). Role pak byla lehce poupravena, aby ji mohli dohrát jiní herci, konkrétně Jude Law (45), Johnny Depp (54) a Colin Farrell (41). Všichni se rozhodli své honoráře věnovat Heathově dceři Matildě. Ta také dostane v den 18. narozenin zlatého Oscara svého otce. A to bude už za pět a půl roku.

Foto: Profimedia.cz

Poslední roli si zahrál ve filmu „Imaginárium dr. Parnasse“. Dokončit ji však už nestihlFoto: Profimedia.cz

V jakém filmu se vám Heath Ledger líbil nejvíce?

Reklama

Související témata:

Načítám