Hlavní obsah

Nový Joker vás překvapí! Bude lepší než ti předchozí?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Při pohledu na něj se nám rozbuší srdce a nemůžeme se dočkat, až bude v kině. A to by mělo být už příští rok. Ne, není řeč o nějakém hollywoodském fešákovi, ale o jedné z nejšílenějších komiksových a filmových postav – o Jokerovi.

Článek

Z málokteré fiktivní postavy jde takový strach jako z komiksového Jokera, odvěkého protivníka Batmana. Úplně původně autoři komiksu počítali s tím, že se šílený klaun objeví pouze v jednom díle. Jenže tohohle psychopata se zelenými vlasy, ďábelským úsměvem a nechutným smyslem pro humor se jen tak nezbavíte. A tak se stal neodmyslitelným padouchem.

Fascinaci budí nejen na stránkách komiksových sešitů, ale i na filmovém plátně. Říká se, že aby jej herec dokázal ztvárnit dostatečně přesvědčivě, musí se tak trochu zbláznit. Všichni Jokerovi představitelé se nechali ovlivnit jeho temnou duší – jen někteří více a jiní méně. A leckoho teď hodně zajímá, jak si s tím poradil ten nejnovější.

Všichni špatní muži 

Kdo by to tak mohl být? Někteří adepti fanouškům vyrazili dech – třeba takový Leonardo DiCaprio (44), který roli naštěstí nepřijal. Připadalo mu to absurdní, a navíc teď s režisérem Quentinem Tarantinem (55) natáčí film „Once Upon a Time in Hollywood“. Je dobře, že odmítl, v roli šíleného padoucha si ho představí asi málokdo. Stejně tak Jakea Gyllenhaala (37). To už by byl lepší Bradley Cooper (43) – uvažovalo se i o něm.

Kdo tedy nakonec na sebe vezme to břímě, dobrovolně padne do chřtánu šíleného maniaka a podstoupí riziko, že i on sám tak trochu zešílí? Joaquin Phoenix (44)! Než se ale filmu „Joker", který natáčí Todd Phillips (43), dočkáme, připomeňme si všechny legendární Jokery.

1966: Cesar Romero

Úplně prvním byl Cesar Romero (†86), který do té doby hrál spíše milovníky. O to překvapivější bylo, když se v roce 1966 objevil v roli Jokera v televizním seriálu „Batman“ režiséra Leslieho H. Martinsona (†101). V tom roce byl pak natočen i stejnojmenný film. Cesar Romero si prý odmítal oholit knírek, proto ho museli maskovat vždy velice pečivě, aby nebyl vidět. I jemu se role propsala hluboko do kůže – během natáčení prý zažíval velké výkyvy nálad. A možná právě díky knírku si zachoval svoji duši. Na rozdíl od ostatních představitelů.

Foto: Profimedia.cz

Cesar Romero si odmítal oholit svůj pěstěný knírek, a ačkoliv se maskéři snažili jej co nejvíce zakrýt, úplně se to nepodařiloFoto: Profimedia.cz

1989: Jack Nicholson

Podruhé se hraný Joker objevil v roce 1989 v dnes už legendárním filmu „Batman“ Tima Burtona (60). Ten roli záporáka s pomalovaným obličejem svěřil Jacku Nicholsonovi (81) a rozhodně nešlápl vedle. Letos byl dokonce vyhlášen jako nejlepší  komiksový padouch ve filmu. Herec během natáčení roli úplně propadl: na plac prý přicházel jako první a odcházel jako poslední, spal jen pár hodin denně a Jokerův život si po tu dobu osvojil – údajně nejvíc se dokázal ztotožnit s jeho sadistickým smyslem pro humor.

Foto: Profimedia.cz

Zdálo se, že se Jack Nicholson pro roli Jokera narodil Foto: Profimedia.cz

2008: Heath Ledger

Jenže pak v roce 2008 přišel ve filmu „Temný rytíř“ režiséra Christophera Nolana (48) nový Joker a rázem zastínil všechny padouchy, kteří se kdy objevili na filmovém plátně. Heath Ledger (†28) čekal, že se nevyhne srovnávání s předchozím představitelem, a roli s ním i konzultoval. Nakonec se mu podařilo Jokerovu postavu posunout o kousek dál. Aby se propracoval do stavu lehkého šílenství, nechal se na šest týdnů zavřít do hotelového pokoje, kde se bez vyrušování chystal na roli. Jeho kolegové pak říkali, že se při natáčení choval velice divně. Během dokončování filmu Heath Ledger zemřel, našli ho předávkovaného léky. Dodnes se spekuluje, zda jeho krev nemá na rukou právě Joker.

Foto: Profimedia.cz

Podle vyšetřování Heath Ledger smrtelnou dávku léků na spaní a na deprese nezkombinoval záměrně. Stejně tak někteří jeho blízcí odmítají, že by za tím vším stála role JokeraFoto: Profimedia.cz

2016: Jared Leto

Postavit se před kameru jako Joker po fenomenálním Heathu Ledgerovi musela být pořádná výzva. Přijal ji herec Jared Leto (46) ve snímku „Sebevražedný oddíl“ (2016), který natočil David Ayer (50). I Jareda Leta role pohltila. Údajně chodil po New Yorku a děsil kolemjdoucí, aby si natrénoval klaunský smích. Při natáčení se od ostatních izoloval a někdy svým kolegům posílal velice podivné dárky – třeba kondomy a anální kolíky. Australská herečka Margot Robbie (28) od něj poštou dostala živou krysu, jindy zase nechal na plac doručit mrtvé prase. Prý mu šlo o moment překvapení, aby se všichni dokázali s Jokerem lépe sžít. I přes takovou přípravu jsou názory na tohoto představitele Jokera velice rozporuplné.

Foto: Profimedia.cz

Jared Leto posílal kolegům nepěkné dárky, aby se s Jokerem lépe sžiliFoto: Profimedia.cz

2019: Joaquin Phoenix

Uvidíme, jak se s psychologicky náročnou postavou popere Joaquin Phoenix. Je to herec mnoha tváří, bezvadně zahrál jak country zpěváka Johnnyho Cashe ve filmu „Walk the Line“ (2005), tak třeba císaře v „Gladiátorovi“ (2000) nebo válečného veterána ve snímku „Mistr“ (2012). Sám se v soukromí potýkal s různými démony, o temných stavech duše tedy asi něco ví. Jak moc se nechá Jokerem ovlivnit? Na to si budeme muset ještě počkat, ale podle fotek to zatím vypadá nadějně! My už se na to rozhodně těšíme!

Foto: Profimedia.cz

Joaquin Phoenix vypadá jako nový Joker nadějně Foto: Profimedia.cz

Bude Joaquin Phoenix dobrý Joker? A kdo je váš nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám