Hlavní obsah

Sedm smrtelných hříchů podle horoskopu. Koho nejvíce ohrožuje hněv, pýcha nebo nevěra?

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hvězdy nabádají, ale neurčují. Známá astrologická pravda vede k poznání, že moudrý člověk své hvězdy ovládá a že ze svého života může vymazat pojem osudovosti. Přesto je možná dobré vědět, co o vás astrologie říká, jaké dobré či špatné vlastnosti vám přisoudila. Například jaké neřesti vám hrozí podle vašeho znamení zvěrokruhu.

Článek

Pojem sedm hlavních nebo také sedm smrtelných hříchů zavedl na konci 6. století papež Řehoř I. Jejich výčet zůstává neměnný do dnešních dnů, měnilo se pouze jejich pořadí. Podle katolické církve mezi ně patří pýcha, lakomství, závist, hněv, smilstvo, nestřídmost a lenost. Jejich opakem jsou ctnosti, tři božské – víra, naděje a láska – a čtyři lidské – moudrost, spravedlnost, statečnost a umírněnost.

Který ze sedmi smrtelných hříchů hrozí právě vám podle vašeho znamení zvěrokruhu?

1. Pýcha jako touha po vyšší atraktivitě a důležitosti

Pýcha není ani tak vrozeným sklonem jako spíše výsledkem souhrnu nedostatků a frustrací. Svědčí o přecitlivělosti na pohled a mínění druhých. Projevuje se nadřazeným chováním. Obecně znamení, která nejčastěji vykazují pýchu, jsou Lvi a Kozorozi: hrdost a touha ovládat, být stále nahoře u zrozenců Lva, u Kozorohů je pýcha přesvědčení, že mají patent na pravdu. Štíři jsou také pyšní, a to v tom smyslu, že mají sklon považovat druhé za hlupáky.

2. Lakomství se vyznačuje neochotou se dělit

Chorobné lpění na hmotných statcích, touha po hromadění majetku a peněz. Lakota zahrnuje i hrabivost, chamtivost a neochotu se o své jmění s kýmkoliv dělit. Bývá nejvíce přisuzována Kozorohům. Je ale nutné zmínit, že vládce tohoto znamení – planeta Saturn – musí být v osobním horoskopu jedince poškozena negativními aspekty. Také Raci a Býci mohou občas vykazovat známky chorobné hrabivosti. Býk je ostatně znamením, které v tradiční astrologii symbolizuje majetek, hmotné statky a peníze, jednou z jeho základních potřeb je potřeba brát a uchovávat.

  • Mytologická pověst o králi Midasovi, který projeví přání, aby se vše, čeho se dotkne, proměnilo ve zlato, je negativním projevem nenasytnosti Býků v materiální oblasti. Že král Midas málem zemře hladem a žízní, protože nelze žít jen užíváním bohatství, je zcela zřejmé.
Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Lakomství je jedním ze sedmi hlavních hříchůFoto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

3. Závist je pocit nelibosti při úspěchu nebo štěstí druhého

Jedna z lidských emocí spočívající v touze vlastnit něco, co má někdo jiný, a ve snaze získat předmět této touhy, se projevuje závistí nebo žárlivostí. V tradiční astrologii souvisí s poškozenou Venuší, která ve své negativní podobě ukazuje na lačnost po majetku. Nechává se unášet pudy, je bez zábran, žárlivá a závistivá. Žárlí na to, co nemá nebo nemůže mít. Vládne dvěma znamením Býkům a Vahám. A právě ona mohou být závistí postižena nejvíce. Ale i poškozený ascendent v obou znameních se může projevovat podobným způsobem.

Závidět se dá leccos, nejen peníze a majetek. Špatně aspektovaná nebo slabá Venuše může závidět či žárlit na fyzickou podobu či krásu druhých lidí nebo na jejich schopnosti.

  • Negativní aspekty (kvadratura, opozice, v některých případech i konjunkce) mezi Venuší a Saturnem v osobním horoskopu mohou způsobovat problémy v mezilidských vztazích. Dotyční se cítí osamělí a nemilovaní. Nedokážou věřit, že jsou opravdu milováni, a v partnerském vztahu stále znovu vyžadují záruky a důkazy lásky. Nedokážou si nic dopřát, a tak závidí. Závidí druhým schopnost se radovat, žít, milovat. Hledají zástupné předměty své touhy, které se snaží získat, aby ukojili své touhy po štěstí.

4. Hněv se projevuje nezvladatelnými pocity zlosti

Hněv je silná reakce na překážku, která se staví do cesty při dosahování jakéhokoliv cíle nebo brání v rozvíjení činnosti či jednání. V astrologii je nejčastěji spojován s Berany, kteří jsou pověstní svojí impulzivností a vznětlivostí. Jejich emoce rychle vzplanou, ale stejně tak rychle odcházejí podobně jako první jarní bouřky. O poznání hůře se hněv projevuje u Štírů, kde může nabýt podoby ničivé agrese. Možná překvapivě je hněv spojován se znamením Býka, kde má obvykle podobu zuřivosti tím prudší, čím déle trvá, než propukne. Lvi a Střelci mají také vznětlivý temperament, ale dokážou přece jen o něco lépe ovládat svoji emotivitu než jejich ohniví soukmenovci Berani.

5. Smilstvo neboli nevěra

Je určitě nutné rozlišovat mezi chronickou nevěrou a mezi náhodným nebo výjimečným záletem. Velmi, ale velmi obecně lze tvrdit, že více nevěrná jsou pohyblivá znamení Blíženci, Panny, Střelci a Ryby. Dvojznačná znamení Blíženci a Ryby jsou vystavena více pokušení kvůli svým vnitřním pochybnostem, Blíženci jsou navíc tuze zvědaví. Střelci milují dobrodružství a Ryby se nechávají svést. Panny jsou nenapravitelnými romantiky, kteří hledají svou dokonalou a perfektní lásku. Výraznější sklony k nevěře mívají Vodnáři, jsou to experimentátoři života, a pak také Štíři, kteří rádi odhalují tajemství intimity.

Jisté však je, že každé znamení má svoji slabinu, která s jeho potřebou podvádět a klamat občas skrytě souvisí. Například Býky žene do nevěry touha po majetku. Kozorozi zase zahýbají kvůli osobní prestiži a společenskému postavení.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Nevěra má více podob, skrývá se často i v mobilním telefonuFoto: fizkes, Shutterstock.com

6. Nestřídmost, též obžerství, se vztahuje k nadměrné konzumaci

Nestřídmost se neváže jen k přílišnému požívání nápojů a potravin, ale i ke zbytečnému kupení věcí nebo požitků. Nejmlsnější je prý znamení Vah a největšími jedlíky zvěrokruhu zase Býci. U Raků se nestřídmost v zástupné touze hledání emoční jistoty projevuje hromaděním majetku nebo sběratelstvím požitků. Váhy jako labužníci a smyslníci zvěrokruhu občas sklouznou k neřízenému užívání si života. Mají navíc skrytou touhu se všestranně zalíbit, neradi říkají ne, drtí je úzkost, že by někoho mohly zklamat. Pod vnějším klidem a vyrovnaností skrývají obsedantní obavu, že budou z nějakého důvodu zavrženy. Tento pocit může vést až k posedlosti.

Nestřídmí mohou být i Berani, Lvi a Střelci, ale pouze v tom případě, že mají ve svých osobních horoskopech slabé postavení planety Saturn a poškozený Jupiter.

7. Lenost jako projev absence víry v sebe

Hluboká lenost spojená s živelnou nechutí k činnosti souvisí s malomyslností, duchovní znechuceností. Projevuje se jako absence snahy cokoliv zlepšit či jako nezájem cokoliv i s dobrými úmysly uskutečnit. Může být spojená s couváním nebo váháním před úsilím, s obavou z neúspěchu. Lenoši obvykle nacházejí velmi dobré důvody k tomu, aby nic nedělali nebo se něčemu, v čem by mohli neuspět, vyhnuli. V horoskopech souvisí s převahou vodních znamení (kromě Štíra) a dominantou Neptunu nebo Luny. Tito lidé mohou vykazovat značnou pasivitu. Z různých důvodů mají nechuť se do něčeho pouštět. Mezi lenochy astrologie občas zařazuje Raky, Váhy nebo Ryby.

Horoskop na každý den pro vaše znamení najdete na Proženy.cz.

Načítám