Hlavní obsah

Nejbohatší ženy Česka: Dědičky i zakladatelky rozhodují o miliardách

Foto: Výroční zpráva PPF

Foto: Výroční zpráva PPF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, které řídí velké firmy a rozhodují o majetku za miliardy. Není jich u nás moc, ale do žebříčku stovky nejbohatších lidí jich Forbes koncem loňského roku zařadil sedm. Znáte je?

Článek

Kdo jsou nejbohatší ženy u nás? Možná vás napadnou jména manželek bohatých mužů, ale ty nemyslíme. Představíme vám ty, které majetek spravují, řídí velké firmy a mají vliv.

Renáta Kellnerová

Renáta Kellnerová (56 let) se ujala skupiny PPF po tragické smrti svého muže Petra, který zahynul v roce 2021 při zřícení vrtulníku na Aljašce. Už předtím se ale angažovala jako předsedkyně správní rady Nadace The Kellner Family Foundation. Manželé Kellnerovi v rámci charity podporovali sociálně znevýhodněné nadané děti, pro které otevřeli osmileté gymnázium Open Gate, ale nabízeli i granty pro studium na zahraničních univerzitách. Uvádí se, že na charitu věnovali už přes 1,6 miliardy korun.

Kellnerovi žili stranou veřejnosti, existuje jen velmi málo jejich fotografií. Vychovávali společně tři dcery a Petrova syna z předchozího vztahu. Známá je nejstarší Anna, která závodí na nejvyšší úrovni v parkurovém skákání. Renáta Kellnerová nyní naplňuje svůj plán rodinného holdingu, do jehož vedení chce postupně zapojit děti a jednou jim majetek předat. Forbes jmění PPF vyčíslil na 378 miliard korun, což ji na začátku loňského roku dostalo i na dvanácté místo v žebříčku nejbohatších žen světa a na první místo ve střední Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Petr a Renáta Kellnerovi se na společných fotkách objevovali velmi výjimečněFoto: Profimedia.cz

Radoslava Štěpánková

Radoslava Štěpánková je na 29. místě žebříčku nejbohatších Čechů a Češek s majetkem kolem 16,6 miliardy korun - podniká v energetice a realitách. V rámci dědictví získala v roce 2020 po manželu Františkovi jeho Sokolovskou uhelnou, dnes SUAS Group. V této firmě pracoval její muž celý život, začínal v ní jako předák. S firmou i regionem měl silné vazby, a když se přestalo dařit a hrozilo velké propouštění, spáchal sebevraždu. Radoslava s dvěma dcerami a synem správou miliardového majetku pověřili advokáta Pavla Tomka.

Jitka Cechlová Komárková

Jitka Cechlová Komárková, dvaapadesátiletá obchodnice a manažerka, je sice teď až 47. celkově a třetí mezi ženami, ale dlouho byla nejbohatší Češkou. Její majetek se odhaduje na zhruba 11,5 miliardy. Hlavním zdrojem je skupina Bonatrans, jeden z největších evropských výrobců železničních dvojkolí, což jí v době budování vysokorychlostní železnice v Evropě přináší i slibnou budoucnost. Tuto skupinu vede se svým manželem, ale s otcem a bratrem začínala v rodinné společnosti KKCG jako hlavní účetní a postupně se vypracovala. S otcem se pak rozešla ve zlém a následovaly letité soudní spory.

Kateřina Kratochvílová

I žena na 69. místě žebříčku Kateřina Kratochvílová (48) je úspěšnou šéfkou dopravní společnosti ICOM transport. V ryze mužském prostředí se pohybuje podle svých slov ráda a oboru rozumí. Firmu převzala po otci, který ji vybudoval od píky – tedy konkrétně od jednoho vozu. Její jmění je odhadováno asi 6,8 miliardy korun. Má dvě dcery (14 a 18 let), které zaučuje, aby časem zvládly převzít její práci.

Foto: Tomas Blazek / MAFRA / Profimedia

Kateřina Kratochvílová vede firmu plnou mužů a velkých aut Foto: Tomas Blazek / MAFRA / Profimedia

Lucie Večeřová

Na 77. pozici se ocitla Lucie Večeřová, která od otce převzala rodinnou firmu a farmu, tedy skupinu Agro – Měřín, která sdružuje 25 podniků a hospodaří na 25 tisících hektarech. Jednasedmdesát procent, které jí patří, se odhaduje na šest miliard korun. Devětatřicetiletá podnikatelka vystudovala práva a ukazovat se na veřejnosti jí nedělá problémy, chce to využít i k popularizaci českého zemědělství.

Jaroslava Valová

Čtyři a půl miliardy korun a 90. příčka, to jsou čísla patřící Jaroslavě Valové (77 let), zakladatelce sítí prodejen koupelen a kuchyní Siko. Začínali s rodinným podnikáním před garáží svého domu, kde vystavovali zboží. Teď vlastní firmu s miliardovou hodnotou. Vedení společnosti Jaroslava už v roce 2015 předala svému synu Tomášovi, který se stal generálním ředitelem, ale stále v ní má vliv. Ostatně bylo by hříchem nevyužít jejích zkušeností – byla několikrát oceněna jako Manažerka roku, a dokonce jednou i Manažerka čtvrtstoletí.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslava Valová už vedení firmy předala, ale stále v ní má velké slovoFoto: Profimedia.cz

Simona Kijonková

Na 97. místě je Simona Kijonková (47 let), kterou možná i vy znáte jako zakladatelku společnosti Packeta Group a pod ní patřící Zásilkovny. Podniká se svým mužem Jaromírem, i když každý vede svou firmu. Po 13 letech se letos rozhodla společnost prodat a odejít z ní - chce se věnovat hlavně investicím. A investovat má opravdu co – její jmění se odhaduje na asi 4 miliardy.

Foto: Profimedia.cz

Simona Kijonková stojí právě na prahu nových výzev poté, co opustila ZásilkovnuFoto: Profimedia.cz

Související témata:
Renáta Kellnerová
Anna Kellnerová

Načítám