Hlavní obsah

Slušní a spokojení lidé nezahýbají. Kdepak! Těmhle mýtům o nevěře nevěřte

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Foto: NDAB Creativity, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevěra je nekonečné téma. Pokud jste ji sami nezažili na vlastní kůži, ať už v roli nevěrníka, či podváděného, tak alespoň znáte někoho, kdo ano. Není proto divu, že máme pocit, že o ní víme vše. Jenže je to omyl, stále věříme řadě mýtů. Tohle jsou čtyři nejčastější.

Článek

Podle většiny průzkumů a studií se nevěry alespoň jednou za život dopustí zhruba 40 procent z nás. Přesné tohle číslo ale nebude ani zdaleka, jak se rozšiřuje definice nevěry, rozšiřuje se i rozptyl záletníků.

Dřív se zálety prostě rovnaly sexu s někým mimo oficiální vztah, dnes je druhů nevěr hned několik a v některých z nich o sex ani nejde. Flirtování na sociálních sítích, dopisování si s někým, koho jste v životě neviděli, chatování, posílání sexy fotek… Je, či není tohle nevěra? A tak třeba podle belgicko-americké terapeutky Esther Perel je nevěrných něco mezi 26 až 75 procenty lidí. Jedno se ale nemění – stále věříme řadě mýtů ohledně cizoložství. Tyhle jsou nejčastější.

Šťastní lidé nezahýbají

Pokud žijete ve spokojeném a fungujícím vztahu, nemáte žádné partnerské trable, a navíc i ve vaší ložnici to klape na jedničku, nemáte jednoduše potřebu zahýbat. Kdo je šťastný a spokojený, není nevěrný.

Kdepak. „Nezapomeňte, že podvádění je skvělý zvedač sebevědomí, přináší vám do života vzrušení, které právě v dlouhodobých vztazích často schází. A to, co je nové, je opojně přitažlivé a spousta šťastně ženatých či vdaných tomu ve výsledku nedokáže odolat,“ říká britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox.

Podvádí jen nemorální a špatní lidé

Pokud jste slušní, máte silnou morálku a držíte se svých zásad, zjednodušeně jste to, čemu se tak nějak obecně říká dobrý člověk, prostě se nevěry nedopustíte. Ani tohle není pravda. Podvádíme totiž všichni velmi podobně – vážený vysokoškolský profesor etiky a milující otec stejně jako bezcharakterní kapesní zlodějíček, co okrádá důchodce. Protože všichni jsme lidé, děláme chyby a dopouštíme se omylů. „I vzorné manželky a manželé, milující matky a otcové, kteří jsou většinou emočně a vztahově velmi zodpovědní, mohou někdy zabloudit,“ potvrzuje Tracey Cox.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

I milující matky a vzorní otcové se dopouštějí nevěryFoto: fizkes, Shutterstock.com

Chlapi jsou ti, co neudrží poklopec na uzdě

Proradní a nevěrní muži, co nedokážou být věrní, protože v sobě mají pud rozsévače a už od pravěku loví nejen mamuty, ale i ženy. A oproti tomu cudné a věrné ženy, pravěké sběračky, které pokorně čekají na své hříšné lovce ve společné jeskyni.

Zase omyl, nevěry se dopouští muži i ženy. Z většiny průzkumů sice vychází, že pánové o pár procent častěji, ale žádný gigantický rozdíl to není. Navíc neplatí ani mýtus, podle kterého se nevěry dopouští jen nemilované, opomíjené a emočně vyprahlé ženy.

Možná budete v šoku, ale poměrně dost žen své muže podvádí z naprosto jednoduchého důvodu, kterým je vášnivý a nezávazný sex. Proč? Protože jsou to pečující manželky a mámy, které milují své muže i děti, téměř vše podřizují právě jejich touhám a potřebám, sebe sama a své potřeby odsouvají stranou, ale jednou za čas prostě potřebují chvilkový únik, něco, co je jen pro jejich blaho a potěšení, kde nemyslí na nikoho jiného, jsou čistě sobecké.

Podvedl(a) tě? Řešení je jen rozchod!

Nemá žádnou sebeúctu, neváží si sám (sama) sebe, nechá ze sebe dělat onuci. Proč by ho (ji) jinak nevykopl(a)?

Ano, některé nevěry jsou natolik bolestné, že je odpustit asi nelze, jsou nejen záletem, ale i totální zradou důvěry. Ale nevěra může být i voláním o pomoc, posledním SOS, které vysíláte, když váš partner dlouhodobě přehlíží a odmítá řešit vaše vztahové trable. A v takovém případě stojí možnost odpuštění a zapracování na vztahu minimálně za úvahu. „Neříkám, že je nevěra způsob, jak vztah opravit nebo zachránit. Ale za určitých podmínek to může být katalyzátor a startovací bod pro změnu,“ dodává Cox.

Je to tak, zálety nemusí vždy nutně znamenat rozchod. Je tu pro někoho možná i Překvapivý názor odborníků: Nevěra vám může zachránit vztah

Načítám