Hlavní obsah

Dárek za vysvědčení? Houpačka!

Foto: houpacisite.cz

Houpání je uklidňujícíFoto: houpacisite.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houpání dělá člověku dobře v každém věku. Odborníci tvrdí, že pohyb zleva doprava uklidňuje, zatímco houpání zepředu dozadu podporuje činnost mozku a zlepšuje myšlení. Přitom houpání nemusí být pouze výsadou malých dětí. Příkladem jsou nejen houpací sítě a křesla.

Článek

Malé děti se bez houpaček prakticky neobejdou, a to i přesto, že houpání patří k nejméně bezpečným hrám. Pro menší děti jsou proto vhodnější než ty závěsné malé houpačky na pružině, které zpravidla dostávají podobu zvířat, aut a podobně. Riziko pádu je na nich menší, a když už k neštěstí dojde, dítě nepadá z takové výšky. Ovšem s pružinovými výrobky uspokojíme tak akorát děti předškolního věku.

Kdo doletí výš a dál

Větší děti se dožadují „většího" houpání a nezbude než jim pořídit klasické závěsné houpačky. Při jejich nákupu je dobré sledovat hlavně stabilitu, způsob uchycení a samozřejmě i nosnost a věkovou kategorii, pro kterou jsou určené.

Zřejmě největší vliv na bezpečnost má potom samotné sedátko. To by mělo být od konstrukce a dalších prvků vzdálené minimálně 60 centimetrů, aby dítě při vychýlení do ničeho nenarazilo. Důležitá je také jeho stabilita, proto si ověřte při nákupu, zda je konstruováno tak, aby se zabránilo jeho převrácení.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Houpačka v rustikálním styluFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Houpačka klasická, či kyvadlová?

Pozor byste měla dát i na to, z čeho je vyrobené. Dětmi tolik oblíbené a barvami zářící plastové sedačky nejsou to nejlepší. Při vyšší zátěži mohou prasknout nebo se vlivem horka zdeformovat. Proto je dobré sáhnout po dřevěné klasice. Je užitečné, pokud si můžeme regulovat výšku sedátka podle toho, jak dítě roste. Pro děti do tří let jsou potom určené speciální kojenecké sedačky s pevnou podporou zad i nohou. Nejen pro ně platí, že by houpačky neměly mít nikde ostré hrany, ale všechny rohy musejí být zaoblené.

Pokud máme přece jen se závěsnými houpačkami špatné zkušenosti a navíc máte dvě děti nebo u vás není nouze o kamarády v okolí, lze si na zahradu postavit houpačku kyvadlovou. To je ta s podpěrou uprostřed, kde se děti dostávají nahoru a dolů vlastní váhou. Pohyb není tak rychlý a sedátka moc vysoká.

Jak se houpou dospělí?

Při houpání dospělých rozhodně nejde o to, kdo doletí „dál a výš", ale především o pohodlí. Na výběr máme dřevěné či kovové závěsné houpačky, které nabízejí výrobci zahradního nábytku. U nich si také musíme dávat pozor na nosnost a stabilitu, jinak stačí návštěva jednoho XXL strýčka a můžeme jít kupovat novou.

Mnohem více pohody nabízejí houpací sítě, které v některých oblastech kdysi nahrazovaly i postele. K jejich zavěšení jsou samozřejmě stále ideální - a také nejbezpečnější - stromy. Ale dneska si už vystačíme bez nich. Výrobci sítí totiž nabízejí i speciální konstrukce, do kterých lze síť zavěsit. Oproti stromům mají jednu výhodu - použít je lze nejen na zahradě, ale i v obýváku.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Rodinné sítě unesou až 200 kgFoto: samphoto.cz/jiunlimited

V síti si odpočinete

Sítě se vyrábějí v několika velikostech, nejmenší jsou ty pro jednoho s nosností kolem sta kilogramů, následují sítě pro dva, které unesou kolem 150 kilogramů. Speciální kategorií jsou rodinné sítě s nosností až dvě stě kilogramů. Nejenže hodně unesou, ale jsou také velké, a proto si v nich nemusíme lehat nejen „po délce", ale také napříč. Je to mnohem příjemnější pro naše záda. V síti si tak odpočine nejen duše, ale celé tělo.

Už vás nebaví se v létě jen tak válet na lehátku? Udělejte letos změnu a houpejte se!

Reklama

Související témata:

Načítám