Hlavní obsah

Hranolky, svíčková a karbanátky zdravěji. Co si dáte vy?

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Kuzmina, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je u vás doma na denním pořádku smažený sýr a bůček s knedlíkem? Chcete to změnit, ale víte, že se u rodiny setkáte s odporem. Co s tím? Poradíme vám, jak nenásilně vpašovat do domácího jídelníčku trochu toho zdraví, aniž by děti a muž vůbec něco poznali.

Článek

Kuře na vodě se zeleninou a rýží asi nebude nic, co by partner či děti nějak zvlášť ocenili. Když žena propadne zdravému životnímu stylu, většinou to skončí tak, že rodině dál servíruje, na co je zvyklá, a sobě připravuje jídlo zvlášť. To je nejen časově náročné, ale navíc tak potomkům nevhodnou stravou do budoucna zadělává na nadváhu a s tím spojené zdravotní komplikace. O partnerovi nemluvě. Jděte na to jinak!

Krůček po krůčku

Zdravá strava rozhodně nemusí být taková nuda, jako ono zmíněné kuře na vodě. Svým milovaným strávníkům můžete dopřát i českou klasiku – stačí trochu obměnit nezdravé suroviny za zdravější. Ovšem zvyk je železná košile, a proto se změnami nepospíchejte. „Důležité je začít postupně, pomalu a bez stresu se seznamovat s různými oblastmi zdravé stravy. I takové jídlo může být chutné, ale musí se dobře připravit. Pokud s tím někdo nemá zkušenosti, doporučuji si pro začátek sehnat kvalitní kuchařky nebo se inspirovat recepty na internetu,“ radí odbornice na výživu Hana Lang z centra MitoLife.

Velkým pomocníkem při ozdravení jídelníčku je také kvalitní nádobí – není důvod všechno jídlo koupat v oleji. Když si pořídíte pánev s nepřilnavým povrchem, pak vám k restování bude stačit pouhá kapka.

Foto: SedovaY, Shutterstock.com

V rámci zdravé stravy nemusíte rodinu připravovat o moučníky. Šikovná kuchařka do nich vždycky „schová“ trochu zdravíFoto: SedovaY, Shutterstock.com

Zkuste to trochu jinak

Vyhněte se drastickým zásahům: i populární sladká jídla lze oživit drobnými změnami. Docela jednoduché je „ozdravení“ oblíbených palačinek: pro začátek můžete část bílé pšeničné mouky, která je z nutričního hlediska velmi chudá, nahradit její celozrnnou variantou. Budou-li palačinky strávníkům chutnat, příště je zkuste připravit už jen celozrnné. Odvážnější kuchařky mohou do těsta přimíchat trochu dýňového pyré, které je bohaté na vitaminy A a B a kyselinu listovou.

„Sladit se dá i jinak než klasickým bílým či třtinovým cukrem. Alternativ je mnoho, například čekankový sirup, kapky z rostlinky stévie, popřípadě ovoce – dobře poslouží rozmačkaný banán nebo jablečné pyré,“ doporučuje výživová poradkyně Eliška Králová. Podobně lze postupovat i při přípravě moučníků.

Hustá kamufláž

Vynikající možností, jak zakamuflovat zdravé suroviny, jsou husté omáčky a polévky – „schová“ se toho do nich opravdu hodně. Zahušťovat totiž nemusíte jen jíškou. Skvěle ji nahradí například cizrnová nebo hrachová mouka, uvařená brambora či jiná mixovaná zelenina. „Rozhodnete-li se připravit brokolicovou polévku, přihoďte do ní při konečném mixování trošku klíčků, čerstvou nevařenou brokolici a zakápněte lněným olejem. Nikdo nic nepozná a nutriční hodnota polévky se ještě zlepší,“ radí Hana Lang.

U zeleninových krémů můžete vynechat jíšku zcela a nahradit ji smetanou, budou lahodnější a děti i manžel tak snadno přehlédnou, že jim vlastně servírujete něco zdravého. Dobrou volbou je také dohladka rozmixovaná „svíčková“ omáčka, v níž se ukrývá hromada zeleniny. Tepelnou úpravou sice ztrácí část živin, ale lepší nějaká zelenina než žádná.

Jako dobrá „schovka“ poslouží i maso. Do karbanátků se dá fikaně ukrýt například kapusta, cuketa nebo mrkev. Jestli Češi v něčem zaostávají, tak je to konzumace ryb. Zvláště děti často odrazuje jejich specifické aroma. Alternativou, která bývá kvitována i vybíravými strávníky, jsou rybí prsty. Ty kupované mnohdy moc ryb neobsahují, zato jsou bohaté na různé přídatné látky. Přitom domácí příprava není nijak složitá – stačí například tresku uvařit v mléce, které ji zbaví typického pachu, ochutit bylinkami, obalit a osmažit, popřípadě upéct v troubě.

Zábava na talíři

Oblíbenou pochoutkou řady dětí bývají hranolky. Dopřejte jim je – udělejte domácí v troubě, jen zakápnuté olejem. A zkuste je doplnit zeleninovou variantou v podobě pečené mrkve a celeru – poslouží i jako chroupání k televizi místo chipsů. Do potomků tak dostane více důležitých vitaminů.

Zvláště u menších dětí mohou zafungovat veselé svačiny. Pečivo ozdobte kousky zeleniny a vytvořte na něm například usměvavé obličeje. Ovoce nemusíte servírovat jen umyté a nakrájené. Rozmixujte ho a strávníkům předložte barevný koktejl, kterému určitě neodolají. Po zamrazení navíc získáte zdravé nanuky bez zbytečných přidaných cukrů. Další variantou jsou domácí přesnídávky nebo kompoty, u kterých máte kontrolu nejen nad kvalitou použitého ovoce, ale také nad množstvím přidaného cukru, které bývá menší než u průmyslově vyráběných potravin.

Foto: Undrey, Shutterstock.com

Využijte rozmanitých barev a tvarů zeleniny k zábavnému a lákavému servírováníFoto: Undrey, Shutterstock.com

Čtěte obaly

Jsou u vás doma velmi oblíbené salámy, šunky a další uzeniny? Většinou obsahují velké množství tuku, cholesterolu a soli, a proto zdraví příliš neprospívají. Ne každý se jich ale dokáže vzdát – navíc ty dobře vybrané jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Při nákupu se tedy řiďte jednoduchými pravidly: u šunky by měl být obsah masa vyšší než 80 procent, ideálně přes 90. Pozornost věnujte také soli, jejíž množství by nemělo překročit 2,5 procenta.

A jak je to u vás doma? Vaříte rodině zdravě?

Související témata:

Načítám