Hlavní obsah

Hrozí vám o svátcích kocovina z jídla? Takhle ji vyléčíte!

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Máte sváteční jídlo spojené s následnými nepříjemnými pocity a nevolností? Letos se to díky pár radám může změnitFoto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Patříte mezi ty, kteří se dovedou projíst k podobné nevolnosti, která nastupuje po vyšších dávkách alkoholu a říká se jí kocovina? Pak pozor o svátcích, kdy se prohýbají stoly pod jídlem.

Článek

Už dopředu víte, že neodoláte bramborovému salátu, řízkům a smaženému kaprovi, ale ani chlebíčkům a cukroví? Jestli to nemá skončit bolením břicha, měli byste se na to připravit. „Kocovina“ z jídla je totiž stejně nepříjemná jako ta z alkoholu.

Jak tomu zabránit?

Asi je zbytečné vám dávat dobré rady o tom, jak se máte krotit, místo sezení u televize a dojídání se cukrovím se jít projít… Ti uvědomělí to udělají bez pobízení, těm ostatním, kterým chuťové buňky lehce překřičí rozumnou část mozku, žádné domluvy nepomohou. Takže se na to raději připravte.

„Do jídla přidejte koření, které přispívá k lepšímu trávení – kmín, bazalku, oregano, fenykl, anýz, kurkumu či zázvor,“ radí Jana Ranušová, odbornice na přírodní léčbu. Vyzkoušet můžete také zahřívací čaje, v nichž by neměla chybět skořice, kardamom, hřebíček, ale třeba také chilli.

Foto: xuanhuongho, Shutterstock.com

Když správně okořeníte jídlo, usnadníte tělu jeho tráveníFoto: xuanhuongho, Shutterstock.com

„Hořčiny obsažené v bylinách zlepšují celkově trávení. Protože dráždí chuťové receptory na jazyku, vyvolávají vylučování slin, v žaludku pak produkci šťáv,“ vysvětluje Jana Ranušová.

Jestli je vaším problémem neustálá chuť na sladké, lze ji ošálit žvýkáním mentolové žvýkačky, máty, kávy nebo skořice.

Očistěte slezinu

Ještě je čas na to, abyste zahájili detox a pamatovali hlavně na očistu sleziny. Proč právě tohoto orgánu? „Pokud je plná toxinů, které oslabují její chod, projeví se to i v peristaltice zažívání, lymfatickém systému, činnosti žaludku a slinivky břišní, hormonálním systému a v celkové látkové výměně,“ vysvětluje Ing. Vladimír Jelínek, odborník na řízenou vnitřní očistu Joalis.

Pokud slezina nefunguje správně, může navíc navozovat neustálé myšlenky na jídlo a chuť na sladké. „Pokud tento orgán vyčistíte, zharmonizujete i emoce a v neposlední řadě máte šanci zvládnout boj s přejídáním,“ dodává Vladimír Jelínek.

Foto: Ruslan Guzov, Shutterstock.com

Prevencí potíží se zažíváním může být bylinkový čaj, například mátovýFoto: Ruslan Guzov, Shutterstock.com

K prevenci patří i čaj, který pomůže se zažíváním. „Velmi dobře zabírá mátový, nejsilnější účinek přitom má máta sypaná,“ radí Jana Ranušová. Jak si čaj správně připravit? Jednu čajovou lžičku máty přelejte 200 ml vařící vody a nechte přikryté louhovat 10 minut. Poté sceďte a popíjejte před hlavními jídly.

První pomoc

V momentě, kdy se neovládnete a již trpíte pocitem nafouklého břicha, křečemi, tlačí vás žaludek a tak celkově vám není dvakrát dobře, udělejte si směsový čaj z máty peprné (30 g), meduňky (15 g) a řebříčku (5 g).

Nálev pro dospělé připravte z jedné rovné polévkové lžíce, kterou přelejte 250 ml vařící vody, a přikryté nechejte louhovat 8 až 10 minut. Poté sceďte a popíjejte po malých doušcích během dne. Dopřát si můžete 2 až 3 šálky.

„Vhodné bylinky působí proti nadýmání, tlumí křeče hladkého svalstva žaludku a střev. Zlepšují trávení tím, že zvýší vylučování trávicích šťáv. Pokud si nestihnete sehnat bylinky, určitě doma budete mít obyčejný kmín,“ říká Jana Ranušová. Jednu čajovou lžičku kmínu krátce povařte, stačí 1 až 2 minuty. Pak přikryjte a louhujte 5 až 8 minut, sceďte a pijte jednou až třikrát denně po malých doušcích.

Provází i u vás svátky časté přejídání, nebo se hlídáte? Napište nám!

Reklama

Načítám