Hlavní obsah

Hyacint: Pusťte jaro k vám domů!

Foto: Holandská květinová kancelář

Hyacinty patří k typickým jarním květinámFoto: Holandská květinová kancelář

Reklama

Mrazy končí a jaro se k nám blíží nejen v kalendáři. Nemůžete se už dočkat, až se venku zazelená tráva a všechno začne kvést? Začít můžete u sebe doma. Díky hyacintům budete mít jaro u vás již dnes!

Článek

Mnozí si sice doma „přivolávají” jaro v obýváku petrklíči nebo narcisy, ale floristé se zamilovali do hyacintů – a to jak v květináčích, tak těch řezaných. Mají krásné a bohaté květy, vydrží dlouho, celý pokoj prostoupí jejich vůně, pěstovat je zvládne každý. A ještě jedno velké plus – stojí jen padesátikorunu.

Tři týdny radosti

Hrnkovým hyacintům vyhovují spíš chladnější prostory. Platí totiž, čím vyšší teploty, tím kratší doba květu. Pokud jim ale dopřejeme pro ně ideální teplotu šestnáct až dvacet stupňů, pokvetou tři týdny. Velkou péči od nás potřebovat nebudou, stačí jim pouze pravidelné zalévání, kořenový bal by neměl vyschnout. Přihnojování také není nutné.

„V květinářství se určitě vyplatí zkontrolovat barvu listů, ty by měly být krásně zelené a nikoli nažloutlé. A zpravidla kořeny prorůstají až na dno květníku a jsou vidět, proto je také dobré podívat se, zda jsou krásně bílé a ne třeba zažloutlé," nabízí několik rad pro nákup floristka Vlasta Černá Rypáčková.

Naopak pokud máme zahradu, klidně si můžeme koupit hodně nakvetlé hyacinty, které už sice mají své nejlepší dny za sebou a doma vydrží jen pár dnů, ale pak je můžeme vsadit do zahrady a tam nám udělají radost za rok. Jejich cena totiž často bývá v různých výprodejích nižší než cena samotné cibulky.

Hyacinty se prodávají také jako řezané. Zde je dobré dávat si pozor, aby měla květina i část cibulky. Tím se zachovají buňky, které jí dodají optimální množství vody a živin. Pozor, kvůli této cibulce se stonky hyacintů neseřezávají jako u jiných květin! Konec stačí jen dobře opláchnout a do vody přidat speciální výživu pro řezané cibuloviny.

Kytici je dobré chránit před průvanem, jejich životnost zkracuje i cigaretový kouř nebo zrající ovoce v blízkosti.

Foto: Holandská květinová kancelář

Vyšlechtěny byly v mnoha barváchFoto: Holandská květinová kancelář

Kouzelné spojení se sklem

Hyacinty okouzlí v interiéru i netradičním aranžmá. A to platí hlavně pro ty v květináčích. V posledních letech se často setkáme s tím, že se pěstují bez země. Kořeny se propláchnou vodou a naaranžují do průhledných nádob, ve kterých obzvlášť vynikne struktura kořenů a jejich růst.

Ale pozor! Rostlina nesmí stát ve vodě. „Pro tato aranžmá bych doporučila dát do dna nádoby například oblázky nebo třeba skleněné korálky, aby kořeny byly jen zčásti ve vodě a zčásti mimo," radí Vlasta Černá Rypáčková a dodává, že i když se budeme o hyacint starat sebelépe, bez země vydrží kratší dobu než s ní.

Dávno také neplatí, že hyacinty kvetou jen modře nebo fialově. Vyšlechtěny byly i květy bílé, smetanové, růžové, oranžové, červené nebo žluté. Hyacint tak můžeme jednoduše sladit nejen s květináčem, ale s celým interiérem. A také mu dodat tu správnou atmosféru. Podle floristů bílé a světle růžové a fialové květiny pomáhají navodit romantickou atmosféru. Naopak tmavé barvy jednoznačně upoutají pozornost. Zatímco v prvním případě se doporučuje sladit s rostlinou květník, v druhém to nutné není, naopak. Čím více barev, tím je větší pravděpodobnost, že si každý rostliny všimne.

Milovala je i Madame de Pompadour

Ačkoli hyacinty v našich bytech nahradily mnohem obvyklejší narcisy a petrklíče až před několika lety, jde o velmi starou květinu. Pochází ze západní Asie, Turecka, Sýrie a Libanonu. V Evropě se ale pěstovaly už v době antického Řecka a Říma. Jak Homér, tak Vergilius totiž ve svých spisech zmiňují jejich sladkou vůni.

Hitem se staly v polovině 18. století, kdy si je oblíbila Madame de Pompadour, milenka francouzského krále Ludvíka XV., a zaplnila jimi zahrady i palác ve Versailles. Madame de Pompadour tehdy platila za hvězdu., která udávala módní trendy. Proto když hyacinty milovala ona a byl jimi zdobený královský palác, chtěl je mít každý, kdo tehdy ve Francii něco znamenal.

A co vy, máte také rády hyacinty, nebo dáváte přednost petrklíčům či narcisům?

Reklama

Související témata:

Načítám