Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Rádi houbaříte a houby milujete? Pak se vám může hodit recept na trochu netradiční guláš, který je skvělý z čerstvých lesních úlovků, stejně jako ze žampionů nebo hlívy.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g čerstvých hub
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 300 g celeru
    9
  • 3 lžíce oleje
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 200 ml bílého suchého vína
    12
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička hořčice
    10
  • 1 lžička soli a pepře
  • 80 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1/3 hrnku hladkolisté petržele
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Houbový guláš s kořenovou zeleninou a kořením vám připomene chvíle, kdy jste chodili po lese s košíkem a těšili se na to, co ulovíte. A to i v případě, kdy místo čerstvých lesních hub použijete kupované žampiony nebo hlívu (právě z ní velmi připomíná masový guláš). Z čerstvých lesních hub jsou pro tento recept výborné lišky. Ve výčtu surovin najdete i hořčici: máte-li medovou, zvolte ji, dodá zajímavou sladkost.

Postup

01.

Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli i česnek nasekejte nadrobno, očistěnou kořenovou zeleninu pokrájejte na drobné kostičky.

V hrnci rozehřejte olej a postupně na něm dozlatova osmahněte kořenovou zeleninu a cibuli. Přidejte česnek, protlak a mletou papriku. Krátce orestujte a vmíchejte nakrájené houby.

Promíchejte, chvilku orestujte a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a přilijte teplý vývar. Vmíchejte nové koření, drcený kmín, bobkové listy i snítky tymiánu.

02.

Guláš přikryjte a nechte na mírném plameni asi 20 minut probublávat. Poté vyjměte snítky tymiánu i bobkové listy. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vmíchejte smetanu a chvilku provařte. Hotový houbový guláš posypejte čerstvou petrželkou a podávejte s chlebem, knedlíkem či noky.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Načítám