Článek
Houbový guláš s kořenovou zeleninou a kořením vám připomene chvíle, kdy jste chodili po lese s košíkem a těšili se na to, co ulovíte. A to i v případě, kdy místo čerstvých lesních hub použijete kupované žampiony nebo hlívu (právě z ní velmi připomíná masový guláš). Z čerstvých lesních hub jsou pro tento recept výborné lišky. Ve výčtu surovin najdete i hořčici: máte-li medovou, zvolte ji, dodá zajímavou sladkost.
Postup
01.
Houby očistěte a nakrájejte na větší kousky. Oloupanou cibuli i česnek nasekejte nadrobno, očistěnou kořenovou zeleninu pokrájejte na drobné kostičky.
V hrnci rozehřejte olej a postupně na něm dozlatova osmahněte kořenovou zeleninu a cibuli. Přidejte česnek, protlak a mletou papriku. Krátce orestujte a vmíchejte nakrájené houby.
Promíchejte, chvilku orestujte a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a přilijte teplý vývar. Vmíchejte nové koření, drcený kmín, bobkové listy i snítky tymiánu.
02.
Guláš přikryjte a nechte na mírném plameni asi 20 minut probublávat. Poté vyjměte snítky tymiánu i bobkové listy. Dochuťte hořčicí, solí a pepřem. Vmíchejte smetanu a chvilku provařte. Hotový houbový guláš posypejte čerstvou petrželkou a podávejte s chlebem, knedlíkem či noky.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice



