Hlavní obsah

I muži si nechávají zmenšovat prsa. Proč se uchylují k plastice?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

I muži si nechávají upravovat hrudník. Mnozí mají opravdu velká ňadra, a to je problémFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věděli jste, že se mohou na operaci hrudníku objednat i muži (a že i jim hrozí rakovina prsu)? Nejde pochopitelně o zvětšení, ale naopak o modelaci a zmenšení a tím o odstranění pěkných mindráků.

Článek

Možná byste se divili, jak často mají muži zvětšená prsa a prsní žlázy. Tento jev je možný vidět u novorozenců (dívek i chlapců), kteří přijímají s mateřským mlékem hormony své matky. Prsní žlázy mají obě pohlaví až do puberty stejné, mění se až díky hormonům. Časté je zvětšení žlázy také v dospívání, ale i mezi dospělými rozhodně nejde o výjimku.

Za prsa se muži stydí...

Pro muže je to ale vždy delikátní problém. Velmi často jím trpí obézní muži, příčina ale může být značně rozmanitá. Od vysokého tlaku přes účinky různých léků (třeba antidepresiv), zánět varlat, cirhózu jater, selhání jater nebo onkologické onemocnění. Zvětšenou prsní žlázu má na svědomí také užívání steroidů.

Až šedesát procent případů je takzvanou polékovou gynekomastií. Problém je konstantní, neroste: „Nedá se říci, že by byl nějaký velký nárůst těchto operací, je to stabilní zájem s rostoucí tendencí,“ uvedla například Anna Bielecká z kliniky Asklepion.

„Zvětšenou prsní žlázu odstraňujeme, pokud to dotyčnému muži vadí. Jejich pocit lze přirovnat k tomu, jako by měla žena penis. Jde často o hochy v pubertě, kteří i v létě chodí v teplé mikině, aby nebylo vidět, že mají velká ňadra, na plovárně se nesvléknou. Jde o skutečně velká prsa, dvojky, trojky, které by si mnohá žena přála,“ uvedl MUDr. Robert Remeš z chrudimské kliniky Plasticare.

Foto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Uchýlit se k plastické operaci je v případě nárůstu prsní žlázy u mužů pochopitelnéFoto: Marcos Mesa Sam Wordley, Shutterstock.com

Hrozí i rakovina prsu

Zvětšení prsou muži pociťují hlavně jako estetický problém, ale je třeba zmínit zdravotní komplikace. Takový muž je totiž ohrožen rakovinou prsu, která je ve všech případech smrtelná (ohrožuje až půlprocento mužů). Proto je vždy vhodné tento problém řešil, a to u specialisty.

Prvním krokem jsou vždy patřičná vyšetření, rozhodně jde vždy i o vyšetření endokrinologické. Pokud jsou příčinou zvětšení žlázy určité léky, pacient je zkusí vysadit. Jde-li o nadbytek estrogenu, může se zkusit léčba pomocí blokátorů jeho tvorby v těle. Pokud žádná z těchto možností nezabere, je třeba přikročit k operativnímu řešení.

Kdy o něm mají muži uvažovat? „Pokud má pocit, že prsní žláza je zvětšená moc, nebo také po zhubnutí, kdy zůstane povislá kůže,“ uvedla Anna Bielecká.

Za hodinu je hotovo

Při operaci se odstraňuje celá prsní žláza, a to v místní, nebo i lokální anestezii podle velikosti zákroku. Chirurg vede řez kolem prsního dvorce, zákrok trvá zhruba hodinu. Na prsa je následně nataženo stahovací elastické tričko, někdy jsou vyvedeny ven hadičky, které odvádějí zbytkovou krev z operovaných ploch. Bolestivost po operaci je prý malá, přes to jsou aplikovány léky proti bolesti. Po operaci se dodržuje týdenní až desetidenní klid, elastické prádlo se nosí šest týdnů. Plnou zátěž je možné nasadit po šesti týdnech od operace.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Muž s velkými ňadry si připadá jako žena, které by narostl penisFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Prádlo šest týdnů, poté i sport

Operovaný musí počítat s určitými následky, a to s otoky a modřinami. Ty by ale měly do dvou týdnů zmizet. Zákrok je někdy třeba doprovodit ještě liposukcí, tedy odsátím přebytečného tuku. V případě, že jde o takzvanou nepravou gynekomastii, která je způsobena jen ztloustnutím, není při ní zvětšena žláza a nachází se zde jen tuk, stačí jen liposukce. Výsledky jsou však patrné již brzy a rozdíl oproti původnímu stavu je na první pohled jasný.

Trpí nějaký muž z vašeho okolí zvětšenou prsní žlázou?

Načítám