Hlavní obsah

I o parfém se musíte starat. Jak na to?

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Foto: popcorner, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voní nějak jinak, než jak jste zvyklí a najednou chybí „to“, kvůli čemu ho máte tak rádi? Možná je zkažený. Ano, řeč je o vašem oblíbeném parfému. Bohužel i ten může podlehnout zkáze. Poradíme, jak se o vaše voňavé favority co nejlépe starat.

Článek

Kosmetika, parfémy nevyjímaje, má určitou životnost. Odvíjí se od použitých ingrediencí a způsobu výroby. Třeba taková řasenka začne po pár měsících vysychat a nic s tím nenaděláte. U parfémů ale záleží, jak se o ně staráte.

Pokud budete o flakonky správně pečovat a skladovat je na příhodném místě, vydrží vám klidně i několik let (doporučené datum upotřebení po otevření se pohybuje okolo tří let). Jakou pozornost byste tedy měli svým vůním věnovat? A podle čeho poznáte již nevratnou zkázu?

Parfémům svědčí tma

Nejen oblíbená vůně dokáže navodit příjemnou náladu, i pohled na krásný flakon potěší. Na výstavku oblíbenců si však raději nechte zajít chuť. Předpokladem pro dlouhou trvanlivost vůně je správné skladování, a k tomu patří tma.

Pokud necháte světlo dlouhodobě působit, můžete výrazně tuto dobu zkrátit. Největší pohromou jsou přímé sluneční paprsky, ale příliš neprospívá ani umělé světlo zářivek. Nejlepší je po každém použití vrátit voňavku do původní krabičky.

Foto: turbaliska, Shutterstock.com

Krásné flakonky lákají k vystavování, ale parfémům to škodíFoto: turbaliska, Shutterstock.com

Pokud zaúřaduje teplo

Parfém potřebuje stálou teplotu. Ta se blíží běžné pokojové – ideálně okolo 20 °C. Škodlivé jsou příliš vysoké i nízké teploty. Pro skladování parfémů je nejlepší temné, relativně chladnější a suché místo. Kde je to nejlepší? Vyčleňte si na vůně speciální krabici či polici v šatní skříni v ložnici. Krabice je praktická i kvůli přenosům celé vaší sbírky.

Koupelna není příliš vhodným místem – i když velmi častým – teplota tu není stabilní, zvyšuje se opakovaně při večerní očistě, a navíc je zde vysoká vlhkost. Ta parfémům rozhodně neprospívá. Nezapomínejte tedy po použití zakrýt flakonek víčkem. Některé značky už dokonce přímo používají speciální typ flakonu, bez klasického víčka, izolující vůni od vnějších vlivů.

Obsah flakonu neprotřepávejte

Životnost prodloužíte nejen správným skladováním. Dodržujte i další zásady. Mezi ty patří – neprotřepávat. Vůně jsou většinou vyrobeny tak, aby je nebylo nutné promíchávat.

Dále si zkuste zvyknout na používání malých cestovních flakonů, takzvaných atomizérů. Zvlášť u drahých kousků se to opravu vyplatí. Menší cestovní flakon si naplníte svojí oblíbenou vůní a můžete ji mít stále u sebe. Originální lahvičku pak budete mít uloženou doma v bezpečí tmavé skříně. Řada značek pak nabízí svoje vůně i v praktické malé verzi.

Foto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Po použití parfém pokaždé zavíčkujte, škodí mu vlhkostFoto: IVASHstudio, Shutterstock.com

Když se zkazí parfém...

Kombinací tepla a světla, případně zvýšené vlhkosti, dojde v tekutině k nechtěné chemické reakci. Ta váš parfém nenávratně poškodí. Znehodnocený obsah flakonu zpravidla poznáte už pouhým pohledem – tekutina ztmavne minimálně o jeden odstín.

Časem také u dna či pod víčkem zpozorujete usazeniny. V místě pod uzávěrem se dokonce může vytvořit prstenec, který vám možná připomene vodní kámen. Již tyto příznaky ukazují na zkázu, a to jste ještě ani nepřivoněli!

Bohužel nejde jen o vzhled

Možná se teplo a světlo tolik nepodepíše na změně barvy, zkažený parfém ale jistě identifikujete později – jak jinak než po čichu.

Varovným signálem je příliš ostrá vůně či spíše zápach, který najednou vyniká a s ostatními složkami parfému neladí. Mějte se také na pozoru, pokud se jako první ozve silný podtónu acetonu, alkoholu či lihu.

Pokud si stále ještě nechcete přiznat, že se s vůní budete muset nejspíše rozloučit, možná vás ujistí podrážděná pokožka. I tak se může projevit vaše oblíbená vůně, u níž došlo k nevratným procesům.

Reklama

Načítám