Hlavní obsah

5 důležitých zásad, jak pečovat o líčidla: Dodržujete je?

Foto: streetlucifer, Shutterstock.com

Foto: streetlucifer, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líčíte se každý den, ale datum spotřeby šminek nekontrolujete? Děláte velkou chybu! Neubližujte své pleti a naučte se o dekorativní kosmetiku správně starat. Zde je 5 pravidel.

Článek

O večírky ani plesy není v zimě rozhodně nouze a tak jistě využijete své zásoby paletek se stíny, bronzery i trendy rozjasňovače. Zkontrolovaly jste si ale, zda nejsou vaše líčidla prošlá? Nezměnily svou konzistenci, nerozpadají se nebo nejsou dokonce divně cítit? Honem je raději prohlédněte a udělejte si v toaletních poličkách pořádnou čistku a nadále se vyvarujte dalších chyb při jejich péči. Nebo je čas na nové nákupy? I s tím vám poradíme.

„Doporučuji si jednou týdně líčidla překontrolovat a očichat. Pokud vidíme sebemenší změny už na pohled nebo podle čichu, raději líčidlo vyměňte za nové,“ radí Silvie Siegr, make-up artistka značky Dermacol. Takže až se budete zítra ráno líčit, rovnou si také k produktům přivoňte.

Tady je 5 zásad, jak byste se o dekorativní kosmetiku měly správně starat.

1. Kontrolujte datum spotřeby

Expiraci produktů najdete na obalu a bývá označena symbolem otevřené nádobky. Má zkratku PAO – Period After Opening a u ní je vždy uvedena číslice a písmeno M. To znamená do kolika měsíců od otevření je třeba výrobek spotřebovat. Dobu expirace byste rozhodně neměly překračovat, pokud nechcete riskovat lišej nebo vyrážku.

Mastné přípravky, jako je rtěnka, make-up či řasenka, se budou měnit častěji. Nejkratší dobu použitelnosti má řasenka, tu vyměňte maximálně po 3 měsících, neboť se do ní dostává štětečkem vzduch, a proto rychleji vysychá. Rtěnky a make-up vydrží většinou rok až dva.

Největší pozornost je ale potřeba věnovat přírodní kosmetice, která nemá konzervanty, a tudíž vydrží svěží kratší čas. Většinou je to kolem půl roku.

Oční stíny, pudr i tvářenka, tedy pudrová líčidla, vám naopak při správné péči vydrží i dva až tři roky. Jen pozor, do sypkých ani tekutých produktů nesahejte prsty, ale nanášejte je ideálně štětcem. V případě pudru a tvářenky si produkty nejprve odsypte do víčka a teprve tam ponořte štětec. Jednou dvakrát týdně víčko utřete suchým ubrouskem.

2. Pozor na teplo, vlhko i prach

Dekorativní kosmetice nejvíce ubližují teplotní extrémy. Pro většinu je ideální pokojová teplota okolo 20, maximálně 25 °C, ovšem na tmavém místě, kam nesvítí slunce, ani není v dosahu topení.

Vždy po použití si také řádně zkontrolujte, zda máte produkty pořádně zavřené. Konkrétně v případě řasenky nebo lesku hrozí jejich vysychání. Veškerá kosmetika má určitý typ zavírání nejen z důvodu přepravy, ale i z důvodu zamezení vniknutí bakterií.

Kosmetické štětce si nikdy nevystavujte v otevřené poličce v koupelně. „Jejich skladování si dobře promyslete, aby se na ně neprášilo a vy si prach z nich nezanášely do produktů a následně na pleť. Skvěle vám poslouží k tomu určená pouzdra a uzavíratelné boxy na štětce,“ doplňuje Lucie Piloušek z Annabelle Minerals.

Foto: Archiv firem

Na štětce se bude rozhodně méně prášit, pokud je budete uschovávat v obalu či pouzdru. Zleva: Pouzdro se štětci da Vinci Sets (prodává Notino), 679 Kč. Ekologický obal z plátna Annabelle Minerals, 299 KčFoto: Archiv firem

3. Nezapomínejte čistit houbičky i štětce

Co se týká pudrů, největší problém bývá v houbičkách a labutěnkách. „Ukrývá se v nich velké množství bakterií, které mohou na pleti způsobovat aknózní projevy či alergie. Proto perte, vyměňujte, a pokud možno používejte na pudr raději štětec,“ doporučuje Zuzana Gavendová, školitelka a vizážistka značky Artistry, a dodává, že houbičky i štětce se perou nejméně jednou týdně ve speciálním šamponu, ale stačí i šampon na vlasy nebo mýdlo a teplá voda.

„Jednou za čas doporučuji udělat refresh všech líčidel. U očních stínů z větší dálky prostříknout lehce dezinfekcí ve spreji, kterou koupíte v prodejnách s kosmetikou, a nechat proschnout. U rtěnky otřít horní vrstvu do papírového ubrousku. Tužky na oči nebo konturovací tužky na rty ořezat,“ radí Silvie Siegr.

Foto: Archiv firem

Nejvíce bakterií se ukrývá v nevyčištěných houbičkách a labutěnkách. Zleva: Annabelle Minerals, houbička L na make-up 119 Kč, houbička M na make-up 96 Kč, houbička S na korektor 60 Kč. Dermacol, 149 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Štětce můžete omýt pomocí různých pomůcek ve speciálních šamponech z drogerií i salonů, ale existují i elektrické čističe, které štětce během chvilky nejen vyčistí, ale i rychle usuší. Zleva: Oriflame, pomůcka na čištění štětců, 129 Kč. Tchibo elektrický čistič, 499 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Štětce vyčistí perfektně speciální šampony z drogerií i salonů. Zleva: EcoTools, 229 Kč. Revolution (prodává e-shop Dekorativka), 189 KčFoto: Archiv firem

4. Líčidla se nepůjčují

Líčidla by měla používat v ideálním případě jen jedna osoba. Jen tak se totiž zabrání přenosu možných bakterií. A když už se stane, že si kamarádka zapomene líčidla a chce si půjčit vaše, ať použije na nanášení štětce, které se dají snadno vydezinfikovat.

5. Vsaďte na pumpičku a kapátko

Abyste se vyhnuly neustálému styku s produkty, jsou ideální lahvičky s kapátky a pumpičkami. U dekorativní kosmetiky jde především o podkladové báze a tekuté make-upy. Jedině u nich máte záruku, že zůstanou dlouho čisté a zachovalé.

Foto: Archiv firem

Nejlepší jsou produkty, do nichž nemusíte sahat prsty. Zleva: Dermacol, zmatňující báze pod make-up Black Magic s pumpičkou, 299 Kč. Artistry, Lehký podkladový make-up Hydra-V s kapátkem, 1275 KčFoto: Archiv firem

Už víte, jaké budou beauty trendy roku 2020?

Reklama

Načítám