Hlavní obsah

Probuďte se s krásnější pletí: Jak na večerní péči?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Máte pocit, že vaše pleť není v poslední době úplně ve formě? Zkuste se zamyslet, jestli jí dopřáváte dostatečnou večerní péči. A nejde jen o to vybrat drahý noční krém. Spíš ji připravit a pomoci, aby během spánku lépe regenerovala. Jak na rychlý večerní beauty rituál, které přípravky a jak často používat? Máme řešení pro mdlou pleť s nedokonalostmi i pro hluboké vrásky.

Článek

Namazat a čekat, že se přes noc stanou zázraky. Většinou takové věci nefungují, u noční kosmetiky je ale situace trochu jiná. Jak s pomocí večerní péče získat během spánku maximum a probudit se s jemnější a sjednocenější pokožkou bez nedokonalostí?

Jak na večerní rutinu

V první řadě si uvědomte: spánek je základ. Dopřejte si ho tedy dostatečné množství. Pleť je v noci regeneračním módu a pomáhá si sama, vy jí večer dodejte látky, které potřebuje a které celému procesu pomohou. Než budete aplikovat drahá séra či krémy, pleť musíte vyčistit. To je první a nutný krok. V ideálním případě má dvě fáze: nejdřív odstraňte líčidla, nejlépe olejem nebo mlékem, potom ji dočistěte gelem, micelární vodou nebo pěnou.

Po vyčištění je dobré srovnat pH pokožky a to dokáže toner (tonikum). Kromě toho ji připraví na další péči. Všechny zmíněné produkty vybírejte podle svého typu pleti. Po toniku přichází čas na lokální péči proti pupínkům, pokud potřebujete, a na krém okolo očí.

Koncentrace účinných látek

A pak už pokožce dopřejte pořádnou dávku aktivních látek. Pleťová séra vám mohou pomoci s vráskami, dehydratací, pigmentovými skvrnami, povadlými konturami nebo s unaveným vzhledem, záleží, co vaše pleť zrovna potřebuje. Po nich následuje krém. A pokud máte pocit, že potřebujete ještě větší dávku výživy, zkuste krémové masky, které se nechávají na obličeji přes noc. Ty nanášejte na čistou pleť a používejte jednou, dvakrát týdně.

Nemusíte používat každý večer stejný počet produktů. Nějaké dny stačí vaší pleti jen hydratace, jindy potřebuje zpevnit, rozjasnit nebo zklidnit. Sama časem zjistíte, co a kdy funguje nejlépe.

AHA kyseliny a retinol

A jaké účinné látky v nočních produktech vyhledávat? Pokud potřebujete pleť vyhladit, sjednotit a podpořit tvorbu kolagenu a elastinu, vsaďte na retinol (vitamin A). Je účinný i na hluboké vrásky, které zjemní.

Nejste s pletí celkově spokojená? Je mdlá, sem tam pupínek? Zkuste AHA kyseliny (ovocné kyseliny, např. kyselina glykolová, vinná, mandlová a podobně), které odstraňují odumřelé kožní buňky a dokážou pleť přes noc vyhladit a barevně sjednotit. Jsou dobrým spojencem v boji proti pupínkům a rozšířeným pórům, o které kvůli rouškám není nouze.

Po prvním použití přípravku s výše uvedenými látkami se může se objevit jemné mravenčení nebo začervenání obličeje. To je normální, proto s nimi začínejte pozvolna, třeba jednou, dvakrát týdně. Pokud by příznaky přetrvávaly, není tahle péče pro vás to pravé. Také je nekombinujte s dalšími produkty, které by retinol nebo AHA kyseliny obsahovaly. V případě, že máte citlivou pokožku, radíme nejdříve konzultaci s kosmetičkou.

A ještě jedna důležitá věc: používáte-li výše zmíněné látky, kůže pak může být citlivá na slunce. Přes den si tedy pečlivě hlídejte ochranu obličeje proti sluníčku a použijte krém s SPF.

Olej na závěr

Oleje mají schopnost uzavřít v pleti všechno, co jste jí dodaly. Můžete je tedy aplikovat na závěr na krém, někdo je používá jen na navlhčenou pleť. Ideální na podporu tvorby kolagenu je jojobový, mandlový či marulový, na problematickou pleť použijte olej konopný. A mezi jakými konkrétními přípravky můžete vybírat?

Noční krémy

Foto: Archiv firem

Zleva: Krém pro revitalizaci a obnovu pleti s AHA kyselinami a kyselinou hyaluronovou Therapy, Essenté, 780 Kč (50 ml); Noční krém pro vyplnění vrásek Q10 Miracle, Astrid, 150 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Zpevňující noční krém proti vráskám 60+ šafrán, Ziaja, 159 Kč (50 ml); Noční krém pro regeneraci pleti a s esenciálními oleji pro lepší spánek sound sleep cocoon, Dermalogica, 2390 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Noční masky

Foto: Archiv firem

Zleva: Noční maska s kyselinou glykolovou a hyaluronovou Overnight Glow Mask, Sephora Collection, 390 Kč (50 ml); Noční maska pro vypnutou pleť a hloubkovou hydrataci Růže damašská, Havlíkova apotéka, 268 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Noční maska pro problematickou pleť Acne Skin, Saffee, 215 Kč (30 ml), prodává Notino; Noční maska s retinolem Biovène, 329 Kč (75 ml), prodává MarionnaudFoto: Archiv firem

Noční oleje a séra

Foto: Archiv firem

Zleva: Dvoufázové noční sérum Anti-Age Global, Yves Rocher, 1190 Kč (30 ml); Noční regenerační konopný olej Bio Repairing Hemp, Garnier, 280 Kč (30 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Noční sérum proti vráskám s retinolem Revitalift Laser Pure Retinol, L’Oréal Paris, 420 Kč (30 ml); Sérum s AHA kyselinami pro zářivou pleť T.L.C. Framboos Glycolic Night, Drunk Elephant, 2370 Kč (30 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Olejové sérum Midnight Recovery Concentrate, Kiehl's, 690 Kč (15 ml), prodává Douglas; Marulový olej Vivaco, 279 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám