Hlavní obsah

I oči potřebují relax aneb Jak si odpočinout od monitoru

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Reklama

Počítač je dnes nezbytnou součástí každodenního života. Mnoho lidí u něho tráví většinu pracovního dne. To se kromě pohybového aparátu podepisuje také na stavu očí. Nejde však jen o techniku jako takovou. Víme, jak předcházet nepříjemným komplikacím!

Článek

Špatně nastavený jas či barvy na monitoru anebo velikost písma mohou ovlivnit, zda se oči namáhají víc, než by měly. Nejde ale jen o technické parametry. Ačkoli by se mohlo zdát, že za veškeré nepříjemnosti s očima může záření z přístrojů, není to tak úplně pravda. Lidé si je z velké míry způsobují i sami – chybami, které si často neuvědomují.

Čím škodí dlouhé hledění do počítače

„Oči jsou od přírody uzpůsobeny k tomu, aby se dívaly neustále různým směrem a na různou vzdálenost. Tak tomu bylo, pokud člověk buď chtěl něco ulovit pro svou obživu, nebo se naopak rozhlížel kolem sebe, aby nebyl uloven. Proto je upřený pohled stejným směrem na obrazovku počítače nezdravý. Oči se dostatečně neprokrvují a dlouhodobý pohled na monitor způsobuje méně časté mrkání a způsobuje vysychání očí, takzvaný syndrom suchého oka,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Lidem pracujícím u počítače hrozí všechny potíže, které se řadí k syndromu počítačového vidění. Jde o rozmazané vidění, zarudlé a suché spojivky, dvojité vidění, podrážděné oči i bolesti krční páteře a hlavy.

Jak zrak co nejlépe ochránit před syndromem suchého oka?

1. Cíleně mrkejte

Syndrom suchého oka je způsoben nedostatečným mrkáním a pohybem očí. Oko se pak nezvlhčuje a nedostatek slz ho dráždí a může vést až k poškození povrchu oka, zánětu rohovky nebo spojivek. Normální je mrknout asi 15krát za minutu, před monitorem se však frekvence až o polovinu sníží. Vysušené oči začnou brzy pálit, svědit nebo bolet. Myslete na to a mrkejte u počítače víc, než vám to přijde přirozené.

2. Jak nastavit monitor

Pořiďte si moderní monitor a správně ho nastavte. Jas a kontrast by měly být stejné jako okolní prostředí. „Nejvhodnější barevná kombinace pro zrak je černý text na bílém pozadí. Vzdálenost monitoru by měla být asi 60 centimetrů od očí a monitor by měl být umístěn v jejich výšce. Tím docílíte i správného držení hlavy a omezíte nejen bolest očí, ale také zad a krční páteře,“ doporučuje MUDr. Jana Mikšovská z oční kliniky DuoVize.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Správné nastavení barev na monitoru může výrazně pomoct od nepříjemných bolestí očíFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Kam umístit světlo

Nezáleží však jen na jasu, barvách, kontrastu a velikosti písmen na obrazovce, ale také na okolí počítače a dostatečném množství přirozeného světla na stole. „Pro oči je důležité mít při práci dostatek bílého nebo žlutého světla, ideálně rozptýleného po celé pracovní ploše tak, abyste si nestínili,“ doplňuje Jana Mikšovská. Osvětlená má být celá pracovní plocha stolu, nikoliv jen oko, na které praží světlo z monitoru. Nejlepší je mít dostatek denního světla. Není-li to možné, pak sviťte v celé místnosti a ne jen bodovou lampičkou vedle počítače.

4. Dělejte si kraťoučké přestávky

„Při práci na počítači byste si měli dělat přestávky. Doporučuji oční jógu, což jsou jednoduché oční cviky. Oči se těmito cviky prokrví a pro lidi pracující u počítače je to velmi zdravé,“ radí Pavel Stodůlka. Zapamatujte si pravidlo 3krát 20. Každých 20 minut se místo do monitoru zadívejte po dobu 20 sekund na alespoň 20 metrů vzdálený předmět – tedy ideálně někam z okna. Další možností je na stejně dlouhou dobu střídat pohled na vzdálenější a bližší předmět.

5. Cvičte jógu pro unavené oči

Pokud vás často trápí unavené oči, oční jógu určitě vyzkoušejte. Oku prospějete, pokud jím budete kroužit a dívat se alespoň jednou za 20 až 30 minut do různých stran a směrů. Zde je několik příkladů na cviky.

  1. 10× zamrkat -
  2. 10× se podívat nahoru a dolů -
  3. 10× se podívat doprava a doleva -
  4. 10× se podívat do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů -
  5. 10× se podívat do opačné úhlopříčky – tedy zleva nahoře doprava dolů -
  6. 10× zakroužit očima doprava -
  7. 10× zakroužit očima doleva -
  8. 10× zamrkat -
Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Oční cvičení pomáhá nejen od zarudlých a unavených očí, ale také od bolestí hlavyFoto: Cookie Studio, Shutterstock.com

„Cvičení urychlí látkovou výměnu v oku a jeho okolí, což má pozitivní účinky na zrak. Oční jóga je vhodná pro všechny, ale častěji by ji měli cvičit ti, kdo pracují několik hodin denně na počítači. Cviky doporučuji provádět alespoň třikrát denně. Nejlépe je cvičit oči také pravidelně před usnutím,“ doplňuje Pavel Stodůlka.

Reklama

Související témata:

Načítám