Hlavní obsah

Oči v ohrožení: Kdy si pomoct sami a kdy jít k lékaři?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Léky, topení, antikoncepce, alergie i hodně vážné nemoci... To všechno může stát za problémy s očima. Větší nebo menší potíže potkají jednou za čas asi každého. Víte, jak si pomoct sami a kdy raději navštívit lékaře?

Článek

Rozmazané vidění či pálení, zarudnutí, ale také pocit cizího předmětu nebo bolest hlavy – to jsou asi nejčastější potíže s očima. Ptali jsme se odborníků, v jakých případech si můžete pomoct sami a kdy už raději navštívit lékaře.

Vetchozrakost: rozmazaná písmenka 

Nemůžete zaostřit při čtení? Máte problémy při navlékání nitě? Je-li vám nad čtyřicet, pak se asi jedná o vetchozrakost. Způsobuje ji přirozená degenerace oční čočky a obvykle se začíná projevovat kolem 45. roku. Řešením jsou brýle na čtení a předepíše vám je oční lékař či optometrista. Kdo obroučky nosit nechce, může podstoupit jednoduchou operaci – implantaci rohovkové mikročočky, která vidění zlepší natolik, že brýle už nejsou potřeba.

„Vetchozrakost se nejčastěji projeví tím, že jsou malá písmenka rozmazaná, ale lze je přečíst, když text od očí oddálíte. Postupem času se však brýle na čtení stanou nepostradatelnými. Jestli jsou lepší brýle, nebo operace, musí každý posoudit sám. Operace přináší možnost brýle odložit, odpadá jejich hledání, čištění a vyměňování,“ říká docentka Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize.

Foto: June Marie Sobrito, Shutterstock.com

Vetchozrakost trápí s přibývajícím věkem naprostou většinu lidíFoto: June Marie Sobrito, Shutterstock.com

Suché oko: řezání a pálení

Pálení, řezání, únava, pocit sucha či cizího tělíska... Syndrom suchého oka se řadí mezi civilizační choroby, neboť při jeho vzniku hraje velikou roli nevhodný životní styl či pracovní podmínky: lidé u monitoru totiž mrkají až 14krát méně, než by měli, a povrch oka pak snadno vysychá. Situaci dále zhoršuje klimatizace, ústřední topení či prašné prostředí.

Zvlhčování očí narušují i běžné léky, například antidepresiva, antihistaminika či antikoncepce. A také hladiny hormonů: suchým okem častěji trpí ženy a potíže jsou typické pro menopauzu a období kojení.

„V prvé řadě je nutné upravit životní styl, práci si plánovat, dělat si přestávky, cíleně několikrát za sebou mrknout a hlavně si pravidelně aplikovat kvalitní umělé slzy (speciální oční kapky, pozn. red.). Pokud potíže přetrvávají, je nutné navštívit očního lékaře,“ uvádí primářka Věra Kalandrová z oční kliniky Lexum.

Foto: Adam Gregor, Shutterstock.com

Syndrom suchého oka může vypovídat o vašem životním stylu, pracovním prostředí, ale také o vážnější nemociFoto: Adam Gregor, Shutterstock.com

Syndrom suchého oka nepodceňujte. Mohou se tak projevovat i závažná onemocnění (např. cukrovka či revmatoidní artritida), dlouhodobý nedostatek slz navíc vede k zrakovým obtížím. Zvyšuje se riziko infekce, což může v extrémních případech vést až k slepotě. Jestliže vás tedy oči trápí často a problémy nemizejí, vydejte se k lékaři.

Zánět spojivek: otoky a zalepená víčka

Velice častá potíž je zánět spojivek – nejobvyklejší příčinou je infekce nebo alergie. Projevuje se pocity cizího předmětu, zarudnutím a pálením, bakteriální záněty poznáte podle hnisavého výtoku, který slepuje víčka.

„Infekční záněty jsou způsobeny viry, bakteriemi nebo chlamydiemi. V tomto případě lze zkusit volně prodejné dezinfekční kapky. Dále jsou nezbytná režimová opatření – dodržovat hygienu, mít svůj ručník, nesahat si na oči, aby se infekce dále neroznášela,“ popisuje Věra Kalandrová. Kapky z lékárny by měly zabrat, ovšem jestli nenastane zlepšení ani po čtyřech dnech, vyrazte na oční!

Astigmatismus: bolení hlavy a únava

Nemůžete pořádně zaostřit do dálky, mhouříte víčka nebo máte deformovaný obraz? Bolí vás často hlava a oči hodně pálí? Možná trpíte astigmatismem. Tato oční vada postihuje v určité míře většinu lidí a v průběhu života se může zhoršovat. Někdo mívá i problémy s orientací v prostoru či natáčí hlavu do určitého směru. „Pacienti při čtení v dálce často zaměňují znaky: například 0 za 8, H za N, F za P. Malý astigmatismus nemusí vůbec způsobovat rozostření obrazu, ale větší podstatně zhoršuje vidění a pak je namístě problém korigovat cylindrickými dioptrickými sklíčky nebo laserovou operací,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini.

Máte podezření na některou z těchto očních potíží? Nepomůže-li samoléčba či změna životního stylu, vyhledejte odborníka. „Pokud vidění není dobré, měl by každý navštívit očního lékaře, aby se zavčas stanovila příčina a zabránilo se trvalému poškození zraku,“ doporučuje Pavel Stodůlka.

Máte nějakou oční vadu? Chodíte k lékaři pravidelně?

Reklama

Načítám