Článek
Zmrzlina a nanuk k létu pochopitelně patří. Je však zdrojem kalorií a sacharidů, a tak se k redukci zrovna nehodí. „Pokud ale přece jen neodoláte, vyberte si zmrzlinu s co největším obsahem ovoce. V některých cukrárnách jim říkají super ovocné,“ radí nutriční specialistka ze Světa zdraví Michaela Özdogan Schafferová a pokračuje: „Jsou jenom minimálně doslazené a většinou chuťově fantastické.“
Když už chcete dietní
Opatrní buďte při výběru jogurtových nebo tvarohových zmrzlin a nanuků. „Mohou se tvářit zdánlivě zdravě, ale u nich je potřeba ověřit, z čeho jsou vyrobeny. Mohou totiž obsahovat z velké části smetanu a jogurt či tvaroh je přidán jenom na ochucení. Navíc kyselá chuť jogurtu může být ve zmrzlině kompenzována zvýšeným množstvím cukru,“ upozorňuje Michaela Özdogan Schafferová. Proto se na složení zrmzliny zeptejte, u nanuků mrkněte na etiketu. A vybírejte bez tučných polev. Zde vám uvádíme přehled nejoblíbenějších letních ochlazení i s jejich kaloriemi, které pro vás spočítali odborníci na výživu:
Přece jen nedokážete odolat?
Zkuste si zmrzlinu vyrobit sami! „Rozmixujte třeba jahody nebo meruňky, na oslazení přidejte banán nebo javorový sirup a směs zamrazte ve tvořítkách na led,“ radí výživová poradkyně Lada Nosková z Diet Plan. (Nebo si pořiďte formičky na nanuky. Další zmrzlinové tipy na domácí přípravu najdete v tomto článku.)
Pokud tedy nestojíte o další kila navíc, máte dvě možnosti: buď si dát skutečně vaši oblíbenou zmrzku, ale jen výjimečně. Anebo si udělat zásoby těch zdravých domácích... Co si zvolíte?