Hlavní obsah

I takhle může vypadat byt na sídlišti! Má čistý design a pojízdnou stěnu

Foto: Daniel Čáha (11x)

Byt na sídlišti prošel výraznou proměnou dispozičních prostor

Dispozičně na tom nebyl činžovní byt 2+kk na pražském sídlišti Spořilov zase až tak špatně. Dnešní odlišný styl bydlení si však vyžádal rozsáhlou rekonstrukci. A ta se povedla!

Článek

Dispozice více než padesátimetrového bytu byla poměrně kvalitní, nicméně trpěla několika klasickými neduhy starších objektů. Chyběly zde úložné prostory, stav elektroinstalací byl nevyhovující a koupelna byla poddimenzovaná. Realizace návrhu designéra Ondřeje Šádka z atelieru Think Visual dala vzniknout novému dispozičnímu řešení i novému pojetí interiéru.

Z obýváku je teď ložnice

Rekonstrukce bytu byla pro mladou ženu žijící střídavě v Praze a Barceloně. „Došlo k celkovému přenastavení dispozice. Ložnice a obývací pokoj si vyměnily svá místa v půdorysu, čímž došlo ke spojení pokoje s kuchyní a k vytvoření jednoho velkorysého obytného prostoru,“ říká Ondřej Šádek.

Foto: Archiv studia

Kuchyň s obývacím pokojem rozděluje velká stopadesátikilová pojízdná multimediální stěna. Rozvody elektro a televize se posouvací společně se stěnou na základě pružinového systému (lampa Artemide Tolomeo, cena 5750 Kč)

Dostatečné prosvětlení díky plexisklu

V bílé chodbě zaujme oblá stěna, která vyřešila posunutí příčky mezi obytnými místnostmi. Je vyrobena z pískovaného plexiskla, které částečně do chodby propouští světlo. Plexisklo bylo použito i v ložnici, kde posuvná příčka odděluje klidovou, noční část bytu od denní. Světlo tak prostupuje skrze celý byt.

Foto: Archiv studia

Veškerý nábytek v bytě je vyroben na míru, mohly tak být využity prostory menšího bytu na maximum. Dominantou v obývacím pokoji je stropní svítidlo značky Normann Copenhagen (Svítidlo typ Norm 69, cena 3990 Kč)

Posuvná stěna odděluje kuchyň od obýváku

Původně samostatná kuchyň je nyní spojena s obývacím pokojem. Designér do prostoru o 25 m2 navrhl posuvnou multimediální stěnu z březové překližky, z jedné strany natřenou tabulovým nátěrem. „Stěna váží asi 150 kg a pohybuje se po kolejnici určené pro vjezdová vrata,“ říká designér Ondřej Šádek.

Kuchyň je stejně jako téměř veškerý nábytek v bytě vyrobena na míru firmou Ven.CO. Je velmi jednoduchá a bílá barva koresponduje se stejně barevnou stěnou. Do nově vzniklého výklenku byla umístěna velká chladnička a prostor tak zůstal tvarově čistý, rozráží jej jen výrazný lustr Normann Copenhagen.

Foto: Archiv studia

Ze strany od kuchyně byla pojízdná stěna opatřena tabulovým nátěrem. Černá barva tak spolu s tmavě šedou pohovkou rozráží čistě bílý prostor

Vanu v koupelně nehledejte

Právě nika v kuchyni vznikla změnou rozměrů koupelny, která se rozšířila, aby nebyla tak stísněná. Designér zde upustil od vany a nahradil ji sprchovým koutem. Na stěny zvolil stěrku, která společně s kresbou březové dýhy na nábytku vytváří zajímavou hru vzorů.

Hrubá přestavba nového druhého domova mladé ženy trvala dva měsíce. Další rok trvalo postupné dolaďování tak, aby bytu vtiskli charakter majitelky a byl tak dokonale přizpůsoben jejímu stylu života.

Foto: Archiv studia

Původně stísněná koupelna byla zvětšena a nyní má alespoň 2,43 m^2 . Místo dlaždiček byla použita stěrka a nábytek je stejně jako v celém bytě z březové překližky

Také by se vám líbilo mít takové druhé bydlení?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama