Hlavní obsah

Ideální letní dezert? Ten nepečený! Zkuste tři tipy s arašídovým máslem

Foto: Jakub Jurdič

Z arašídového másla můžete vykouzlit takovéto dobroty!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Vyzkoušejte arašídové máslo v nepečených dezertech, kam se skvěle hodí. Ať už to jsou kakaové sušenky s ovesnými vločkami, řezy s čokoládovou polevou nebo čokoládové kuličky s překvapením.

Článek

Milujete dezerty, ale neradi pečete? V těchto třech netradičních receptech s arašídovým máslem se pečení úplně vyhnete. Postačí vám spojení několika ingrediencí a lednička na vychlazení výsledných dobrot. Pochutnejte si na receptech sami jen tak u kávy nebo se podělte i s návštěvou (tedy pokud pro ni něco zbude:-)). Dobrou chuť.

Kakaové sušenky s ovesnými vločkami a arašídovým máslem

Na 15 sušenek potřebujete: 250 g krystalového cukru, 60 ml polotučného mléka, 100 g másla, 80 g jemného arašídového másla, 2 lžíce kakaa, 2 hrnky ovesných vloček, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli

Foto: Jakub Jurdič

Nadýchané kakaové sušenky plné ovesných vloček. Kdo by odolal?Foto: Jakub Jurdič

Postup: V pánvi nechte na střední až vyšší plamen povařit společně cukr, mléko, máslo a kakao, trvat to bude asi tři minuty. Sejměte pánvičku z plotny a přidejte do promíchané směsi arašídové máslo, vanilkový extrakt, špetku soli a ovesné vločky. Směs by měla být hustá. V případě, že nebude směs dostatečně hustá, přidejte vločky. Ze směsi tvořte na pečicí papír pomocí lžíce bochánky ve tvaru sušenek. Sušenky nechte ztuhnout při pokojové teplotě asi 30 minut.

Tip: Do směsi můžete dle chuti přidat také sušené ovoce či nasekané ořechy. Dejte však pozor na konzistenci směsi, aby se nestala příliš suchá, odeberte raději malé množství vloček a zbytek nahraďte vámi zvolenými ořechy či sušeným ovocem.

Řezy z arašídového másla s čokoládovou polevou

Na asi 20 řezů potřebujete: 370 g rozdrcených grahamových sušenek, 400 g moučkového cukru, 250 g másla, 370 g jemného arašídového másla, 350 g čokolády na vaření

Foto: Jakub Jurdič

Nevíte, jaký dezert připravit ke kávě? Tyto výtečné řezy jsou jednou z možností!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Smíchejte dohromady grahamové sušenky, cukr, máslo a arašídové máslo. Prohněťte, dokud se všechny ingredience nespojí v jednolitou směs. Tu pak vymačkejte do menšího hlubšího plechu (případně zapékací mísy) o rozměru přibližně 35 x 25 cm. Nad horkou vodní lázní rozehřejte čokoládu. Čokoládu nalejte rovnoměrně na připravenou arašídovou směs a dejte do ledničky. Po zatuhnutí čokolády můžete naporcovat a podávat ke kávě.

Tip: Pro snadnější pokrájení dejte dezert do ledničky zatuhnout nejprve na asi 20 minut, poté vyjměte, a dokud je čokoláda ještě trochu změklá, pokrájejte na čtverce. Dejte znovu do ledničky a po úplném zatuhnutí čokolády řezy podávejte.

Čokoládové kuličky s arašídovým překvapením

Na 15–20 kuliček potřebujete: 90 g jemného arašídového másla, 120 g rozdrcených kakaových sušenek s vanilkovou náplní, 30 g másla, 100 g smetanového sýru (Philadelphia, Buko, Fénix), 120 g moučkového cukru, 180 g čokolády na vaření, 1 lžíci tuku na pečení

Foto: Jakub Jurdič

Tyto trojvrstvé jednohubky potěší každého milovníka sladkého!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Rozmixujte arašídové máslo, máslo a cukr a ze směsi vytvarujte malé kuličky. Dejte je prozatím zmrazit do mrazáku. Rozdrťte sušenky a přidejte k nim smetanový sýr, výsledná směs by měla být krémovější, hustější konzistence. Vyndejte máslové kuličky z mrazáku a obalte je v připravené sušenkové směsi. Dejte znovu asi na 30 minut zmrazit. Nad horkou vodní lázní rozehřejte čokoládu, přidejte do ní lžíci tuku na pečení a promíchejte. Vyndejte již dvouvrstvé kuličky z mrazáku a namáčejte je v rozpuštěné čokoládě. Kuličky nechte do třetice asi hodinu v mrazáku a máte hotovo.

Tip: Pro obalení kuliček v čokoládě použijte dvě lžíce, se kterými se vám bude lépe manipulovat a kuličky se vám nebudou při obalování v teplé čokoládě rychle rozpouštět. Navíc ruce zůstanou čisté :-).

A na jaký způsob máte nejraději arašídové máslo vy?

Reklama

Související témata:

Načítám