Hlavní obsah

Ideální partner? Muži i ženy chtějí skoro to samé!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. Od svých protějšků a od vztahů obecně očekáváme každý úplně něco jiného a z toho pramení všechny ty milostné problémy. Vážně to tak je? Existuje totiž studie, která to vyvrací.

Článek

Po čem touží muži? A po čem ženy? Jaký protějšek hledají pánové a jak vypadá ideální partner podle žen? To jsou otázky „za milion“. Americký profesor psychologie a expert na vztahy Gary W. Lewandowski Jr. ale tvrdí, že v tom nic složitého není. Odvolává se na studii z roku 1997 Personality and mate preferences: Five factors in mate selection and marital satisfaction (Osobnost a preference partnera: Pět faktorů při výběru partnera a manželské spokojenosti) amerických autorů Michaela D. Botwina, Davida M. Busse a Todda K. Shackelforda.

Jsou muži a ženy stejní?

„Obecné přesvědčení je, že ženy a muži očekávají od svého protějšku zcela odlišné věci, ale tahle studie ukazuje, že vlastně chceme to samé,“ tvrdí Gary W. Lewandowski Jr. Vědci se totiž ptali asi dvou stovek novomanželů a více než stovky nezadaných heterosexuálních vysokoškoláků, jaké vlastnosti a charakterové rysy od svého partnera očekávají, jaké oceňují.

Výsledek byl vcelku překvapivý, protože z dvaceti nejoceňovanějších vlastností se muži a ženy na sedmnácti shodli. Mírné odchylky byly jen v tom, jaké místo v pomyslném žebříčku důležitosti jim kdo přiřadil.

TOP 5 nejlepších vlastností

Navíc v první pětici panovala vyloženě shoda. Muži i ženy chtějí od svého protějšku především těchto 5 vlastností:

  • Spolehlivost
  • Vřelost
  • Férovost
  • Inteligenci
  • Znalosti (jakýsi rozhled)

Jediná drobná odchylka je, že muži uvedli na první místo právě spolehlivost a na druhou vřelost, zatímco ženy tyto dvě vlastnosti prohodily (v čemu spolu nejčastěji soutěží ženy a v čem muži?). Vřelost je pro ně o malinko důležitější než spolehlivost.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Podle nejedné studie se zdá, že muži a ženy jsou si podobnější, než by se zdáloFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Všechny vlastnosti lásky

Na dalších pozicích se u obou pohlaví objevovaly charakterové rysy a vlastnosti typu důvěra, pracovitost, společenskost, pohodovost, zvídavost, zodpovědnost, dobrá sebeorganizace a podobně. „Obecně se dá říct, že ženy častěji toužily po dominantnějším, ale zároveň přívětivém partnerovi. A celkově pak z odpovědí dotazovaných vyplynulo, že si vlastně každý hledá protějšek, který se podobá  jim samým,“ dodává Gary W. Lewandowski Jr.

Rozdíl byl v podstatě jen v tom, že ženy uvedly do výčtu oceňovaných vlastností také shovívavost, flexibilitu a velkorysost. V mužském seznamu se tyhle tři věci neobjevily, místo nich tam pánové zmínili praktičnost, kreativitu a vyrovnanost.

Po čem lidé touží

Svět lásky a vztahů nelze asi nikdy matematicky či statisticky vyjádřit, i tohle je jen jedna z mnoha studií, ukazuje ale, že možná není svět žen o tolik jiný než svět mužů. Její výsledky mohou pomoci jak těm, kteří partnera teprve hledají, tak těm, kteří už po svém boku někoho mají. „Dává to určitý obraz toho, po kom lidé touží, co na opačném pohlaví oceňují,“ říká Gary W. Lewandowski Jr. Single lidé i ti zadaní tak mohou zapracovat na svých „slabinách“, aby své šance na milostný úspěch jednoduše zvýšili.

I když to vypadá, že představy mají muži i ženy podobné, s láskou to stejně bývá těžké. Prokleté vztahy: Víme, proč právě vám se v lásce nedaří.

Reklama

Související témata:

Načítám