Hlavní obsah

Návštěva v bytě, jehož majitelé vyzráli na nedostatek světla

Foto: Vysloužil Architekti, M. Kocich

Místnosti s menšími nároky na světlo ustoupily od oken, ty obytné zalilo slunce

29. 10. 2013

Byt, který jsme dnes navštívili, má všechna okna na severní stranu. Býval tmavý, smutný, až poněkud ponurý. Po přestavbě se změnil k nepoznání. Stylem připomíná byty 30. let. A páté patro bez výtahu je dnes jeho přednost!

Článek

Tento byt 2+1 o celkové rozloze 64 čtverečních metrů se nachází v centru Moravské Ostravy v jednom z mnoha tamních činžovních domů. Je v pátém patře domu bez výtahu a je jasné, že se hodí spíše pro mladšího či fyzicky zdatnějšího člověka. Ale, jak se ukázalo při komplexní přestavbě, zdánlivá nevýhoda posledního patra se nakonec stala předností.

Přestavba od základu

Interiér byl zcela vybourán až na obvodové zdivo. „Odstranili jsme veškeré vnitřní příčky. Mohli jsme si to dovolit, protože strop ze železobetonové trámové konstrukce je uložen pouze na obvodové a střední nosné zdi vymezující bytovou jednotku. Také jsme nebyli omezeni umístěním příček horních bytů, jak to bývá při jiných rekonstrukcích,“ pochvaluje si architekt Ondřej Vysloužil, jeden z autorů přestavby bytu. Nízký půdní prostor nad bytem šlo využít pro takzvanou světelnou studnu, jíž do bytu přichází denní světlo a k zateplení stropů v bytě.

Foto: Vysloužil Architekti, M. Kocich

Kuchyňský kout je na novém místě, linka je tak částečně ukryta ve výklenku, na míru ji vyrobila firma Moravec interiér. Varná deska Mora je umístěna v solitéru pultíku a navazuje na ni pracovní plocha. Průmyslová mozaika z dřevěného masivu a nohy z ušlechtilé oceli ladí s podlahou

Pokoje byly prohozeny

Na původním místě zůstal jen vstup, obývací pokoj byl propojen s kuchyňským a jídelním koutem a vytvořil jednotnou a přehlednou linii společenské části, ukončenou ložnicí jako soukromou zónou; ta je na straně s okny. Koupelna, záchod předsíň a technická místnost byly seskupeny a umístěny na opačnou, užší stranu bytu bez oken. Denní světlo do koupelny přivádí již zmíněný světlovod a luxferová stěna, kterou koupelna sousedí se společenskou částí bytu.

Foto: Vysloužil Architekti, M. Kocich

Ložnice je samostatná, zdobí ji výklenky. Výhledově sem přijde ještě knihovna, bude taktéž vyrobená na míru. Postel je z Ikea, lampy Tolomeo Micro jsou od firmy Artemide

Strohá funkčnost vyhovuje

Majitel se rozhodl mít vše nové, tedy i vybavení bytu. Veškerý vestavěný nábytek byl zhotoven na míru a podle návrhu architektů. Praktické posuvné dveře, také zhotovené na míru, působí hezky, a hlavně neubírají místo jako dveře jedno- či dvojkřídlé. Jelikož je majitelem muž, který je navíc často na cestách, bylo zvoleno střízlivé zařízení bytu s důrazem na funkčnost.

Foto: Vysloužil Architekti, M. Kocich

V koupelně bylo díky přivedenému dennímu světlu možno použít tmavozelenou barvu. Vana a umyvadlo jsou Laufen, koupelnový nábytek vyroben na míru firmou Moravec interiér

Foto: Vysloužil Architekti, M. Kocich

Na tmavé zelené vynikne zajímavé osvětlení Rendl light studio, v koupelně není stropní svítidlo, nýbrž jen světlovod. Na stěnu byl jako materiál použit benátský štuk, obklady jsou Villeroy & Boch

Topení je v podlaze

„Pro vybavení jsme zvolili strohý, účelný až industriální styl, vládne zde bílá barva v kombinaci s přírodními odstíny dřeva v podobě průmyslové mozaiky,“ popisuje architektka Markéta Vysloužilová, autorka návrhu interiéru. V rámci rekonstrukce, která majitele přišla na asi 1,2 milionu korun včetně vybavení typovým nábytkem, byla také zateplena nosná stěna sousedící s půdním prostorem a byly instalovány odvětrávací systém a nové podlahové topení.

„Byla tu spousta negativních faktorů, vyřešit tento prostor ke spokojenosti jeho uživatelů byla tedy o to větší výzva,“ shodují se architekti.

Foto: Vysloužil Architekti, M. Kocich

Také toaleta byla nově vybudována, hygienické a provozní zázemí je nyní pospolu, umístěné do tmavší části bytu. WC je závěsné, značky Laufen

Foto: Vysloužil Architekti, M. Kocich

Stěny toalety jsou obloženy obkladem Premium Mosaic Stone

Majiteli se přestavba líbí, jak se líbí vám?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.