Hlavní obsah

Injekce proti průjmu

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průjmy patří u dětí k nejčastějším infekčním onemocněním. Nejnebezpečnější je pro naše nejmenší rotavirus. Je vysoce nakažlivý, do pěti let věku se s ním setká prakticky každé dítě.

Článek

Rotavirus vyvolává u dětí jedno z nejtěžších průjmových onemocnění. Je vysoce infekční, k nákaze stačí jen deset virových částic. Přenáší se velmi snadno - zanesením viru do úst (kontakt mezi dětmi, kontaminované ruce, hračky), ale i vzduchem. Rotavirus vydrží na rukou, hračkách a pevných površích několik hodin až dnů, a je relativně odolný vůči různým dezinfekčním prostředkům. Jeho šíření není závislé na socio-ekonomické úrovni rodiny. Vyskytuje se u nás po celý rok, nejvíce však v zimním období a na jaře.

Jsou to právě rotaviry, které jsou nejčastější příčinou průjmů u dětí. „Těžký průběh takové infekce může postihnout kterékoli dítě a ohrozit jeho zdraví i život. V případě těžšího průběhu vedou k rychlé dehydrataci, jež může být život ohrožující. Velmi často je nutná léčba v nemocnici na kapačkách, jinak by totiž mohly nastat i vážné zdravotní komplikace," varuje lékařka Helena Ambrožová z infekční kliniky v Praze na Bulovce. Odhaduje se, že v České republice je kvůli rotaviru ročně hospitalizováno 2200 až 4100 malých dětí (což je v průměru šest až 11 denně). Podle docenta Petra Pazdiory z plzeňského ústavu epidemiologie je alarmující, že kvůli rotavirům umírá každoročně pravděpodobně jeden kojenec.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Odkládat návštěvu lékaře se nevyplácíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak ho odhalit?

Rotavirová infekce se projevuje horečkou, zvracením, bolestmi břicha a průjmem. Tím také dochází k velkým ztrátám tekutin, které vedou k rychlému odvodnění organismu (dehydrataci). Jejími typickými příznaky jsou oschlé sliznice, zapadlé oči, méně časté močení, nechutenství, slabost, v nejtěžších případech i poruchy vědomí, namáhavé dýchání a chladné končetiny.

Existuje prevence?

Nejúčinnější a dalo by se říci i jedinou skutečně fungující formou prevence je očkování. Na našem trhu je nyní vakcína RotaTeq. A nemusíte se bát, že vaše ratolest bude muset u lékaře vydržet další „včeličku". Vakcína se totiž podává do úst ze stlačitelné tuby, a to ve třech dávkách. První dávka je podávána kojencům mezi 6. až 12. týdnem života, další pak vždy v měsíčním intervalu. Vakcína působí proti všem pěti nejčastějším typům rotavirů. Chrání zejména proti těžkým rotavirovým infekcím a její účinnost v prvním roce po očkování je 98%, ve druhém pak 88%. A co je velmi pozitivní - u tohoto očkování nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky. Pokud se rozhodnete svému dítěti tuto vakcínu dopřát, pak ale počítejte s tím, že RotaTeq není prozatím hrazen zdravotními pojišťovnami. Cena za jednu dávku je 1500 korun.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zdraví je to nejdůležitější!Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Související témata:

Načítám