Hlavní obsah

Inteligentní ženy jsou sexy jenom z dálky, myslí si muži

Foto: Profimedia

Muži těžko nesou pocit, že je někdo chytřejší než oni. Natož žena!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvod, proč ještě nežijete v manželství? Jste příliš inteligentní! Proč právě tohle některým mužům vadí? Podle nedávných průzkumů se cítí být v ohrožení. Ale i na tohle existuje lék…

Článek

„Vzdělání je důležité, miláčku. Nejdřív dostuduj, a teprve pak si dělej, co chceš.“ Tuhle radu od svých tatínků slýchávají generace malých holčiček, které jsou vychovávány v myšlence, že krása je pouze fajn bonus, který inteligenci nikdy nepředstihne. Vážně?

Nikdy mě nepředhoníš!

V listopadovém vydání magazínu Personality and Social Psychology Bulletin se objevil výzkum, který naznačuje, že zatímco muži na veřejnosti hlásí, jak touží po chytrých manželkách, opak je pravdou. Ženská chytrost musí mít svoje hranice.

Výzkumné týmy z univerzit v Buffalu, Texasu a kalifornské univerzity Lutheran studovali intelektuální preference stovky lidí, a to se dvěma scénáři.

První skupině mužů bylo řečeno, že je žena překonala v angličtině nebo matematice. Tihle pánové si posléze měli dotyčnou přemožitelku představit jako svoji partnerku. Muži o ni celkem jevili zájem, nabízeli jí rande a nechali se slyšet, že by jim nevadilo mít po svém boku ženu, která v konkrétní oblasti vyniká. Jenže tohle je pouze teorie!

Pánové si sami sobě lžou do kapsy, což se ukázalo na druhé skupině, která podstoupila všeobecný a do více oblastí zasahující test inteligence.

Foto: Profimedia

Jsou chytré, úspěšné, schopné. Přesto o ně muži nestojíFoto: Profimedia

Chytrost jako překážka

Po jeho dokončení výzkumníci mužským respondentům sdělili, že se chystají přizvat ženu, jež ten samý obsáhlý test absolvovala bez jediné chyby, čímž prokázala vysoký stupeň inteligence. Všichni muži příchozí dámu hodnotili jako méně atraktivní, vykazovali menší touhu po výměně kontaktních informací, nechtěli se příliš sbližovat a nežádali ji o schůzku.

„Inteligence je něco, co se obecně považuje za sexy věc, ale když dojde na seznamování, zdá se, že muži sice inteligentní bytosti obdivují, ale nakonec skončí se ženami, které je svojí chytrostí nepřevyšují. Právě k nim jsou pánská srdce laskavější,“ uvedli autoři studie. Tak co teď? Jestli máte chuť tajit svůj vysokoškolský diplom nebo si jím rovnou zapálit v kamnech, ještě zadržte. Kdo vám za něj bude líbat nohy?

„Vím, že nic nevím“

Už asi tři roky svět oficiálně obohacuje o svoji přítomnost komunita lidí, kteří se nazývají sapiosexuálové. (Výraz vznikl spojením latinských slov sapiens – moudrý a sexualis – pohlavní, sexuální). Jedná se o lidi sexuálně orientované na „chytrost“, nikoli výhradně fyzickou přitažlivost.

Pro tyhle osoby jsou nejvíc rajcovní znalosti a intelekt, takže mezi časté terče svého zájmu zařazují knihovníky, učitele či profesory. Prý tu něco takového bylo vždycky. Hovoří se hlavně o aténském filozofovi Sokratovi, který neměl žádné peníze ani atraktivní vzhled, ale druhé přitahoval pro svoje názory a moudrost. Ale právě s ní se i dnes musí „umět“ zacházet.

Foto: Profimedia

Existují společnosti, které inteligenci oceňují a těší je intelektuální diskuseFoto: Profimedia

Projdou jenom ti lepší

„Já bych byl na vystudovanou a chytrou partnerku hrdý, ale je jasné, že by mi vadilo, kdyby se třeba ve společnosti nějak povyšovala nebo mně dávala najevo svoji inteligentní nadřazenost," říká devětadvacetiletý Marek. S ním nepřímo souhlasí i náš další respondent.

„Prsaté intelektuálky patří k tomu, co by každý chlap měl aspoň jednou v životě ochutnat. Jestli i ve vztahu, to je otázka," směje se šestatřicetiletý Kamil s tím, že záleží na případu. „Jsou hezké a chytré holky, ale jsou i hezké a chytré, ovšem snobky, z těch jde strach," říká.

Takže, jestli máte vysoký inteligenční kvocient, randěte mezi sapiosexuály, nebo si aspoň odpusťte chladný výraz. A další možnost? Pošlete všechny ty, koho chytrost nepřitahuje, do háje.

A jak se naopak na chytré muže díváte vy? Lichotí vám intelekt?

Reklama

Související témata:

Načítám