Hlavní obsah

Jak jsem byla závislá...

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zpočátku vás internet baví...Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tento článek píšu z vlastní zkušenosti, bohužel. A začalo to přitom tak nenápadně. Internet ani počítač jsem dlouhou dobu doma neměla, pracovala jsem jako redaktorka v počítačovém časopise a v práci mi obojího stačilo ažaž. Jenže...

Článek

24 hodin denně na drátě

Zakrátko jsem se stala majitelkou notebooku a rychlého internetového připojení pomocí mobilního telefonu. Ze začátku jsem byla nadšená z možnosti udělat si třeba část práce doma, zjistit si, kdy mi jede autobus, nebo si popovídat s kamarády po ICQ, kdy chci. Moje „on-line" však nenápadně postupovalo a já zjistila, že první věc, kterou udělám hned po probuzení, je připojení k internetu a poslední věc před usnutím, je odpojení.

Kromě toho jsem se k internetu připojovala mobilem kdykoliv, např. cestou tramvají, e-maily kontrolovala každou chvíli a stejně tak seznam kamarádů na ICQ. Dalším příznakem bylo totální roztříštění pozornosti. Zjistila jsem, že na práci v jednom okně se dokážu soustředit pouze po dobu zhruba dvou tří minut, poté jsem hned překlikla a kontrolovala světové zprávy, stav účtu... Zároveň jsem se nedokázala dívat na filmu, přečíst si časopis, nebo sledovat televizi - vždy jsem musela po chvíli odbíhat k počítači. V tu chvíli jsem si uvědomila, že internet a informace na něm jsou mým typem závislosti a že už ji jaksi nedokážu plně kontrolovat.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Internetová závislost může zničit osobní životFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Závislost jako každá jiná

Jako závislost obecně definujeme činnost, která nás nějakým způsobem omezuje v životě, zároveň nám vyvolává určité libé pocity a vybízí nás k zvyšování „dávky". A toto všechno závislost na on-line připojení a internetu splňuje. Všeobecně tato diagnóza na rozdíl od závislostí jiných zatím definována není. S výjimkou Číny, která závislost uznala právě nyní. Odpůrci uznání této závislosti tvrdí, že není závislost jako závislost - jisté závislosti mohou být přece lidem prospěšné... Těžko říct. Já osobně tvrdím, že vše, co člověk nedokáže kontrolovat, je potenciálně nebezpečné a hlavně je na obtíž člověku samotnému, ačkoliv si to sám neuvědomuje. O možných potížích, když máme partnera, ani nemluvě.

Net, mail, hry...

Závislost na internetu můžeme rozdělit do několika typů - velmi často se mohou kombinovat. Jednou z nejnebezpečnějších je závislost na hraní on-line her typu War of warcraft, je zaznamenáno dokonce úmrtí jednoho hráče. Dalším typem závislosti může být závislost na on-line připojení - člověk musí neustále kontrolovat, zda neobdržel e-mail, zda někdo nereagoval na jeho příspěvek na blogu... Dalšími jsou závislost na pornu a erotických stránkách, na internetu a na neustálém přísunu informací o dění ve světě.

Nesmějte se jí

Pokud se rozhlédnete, jistě naleznete kolem sebe řadu lidí ohrožených touto novou závislostí. Nepodceňujte ji. Internet sice není drogou-zabijákem, jako je třeba heroin, ale přesto dokáže zpřetrhat sociální vazby postiženého a přinést mu do života namísto obohacení problémy.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Maminky, pozor na chatování... Co vaše dítě?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Otázky k zamyšlení podle Kimberly Youngové z Centra pro on-line závislost:

  • Cítíte se často zamyšlená do on-line záležitostí, i když jste zrovna off-line?
  • Cítíte, že potřebujete trávit víc a víc času on-line, abyste mohla dosáhnout úspěchů?
  • Nejste schopna kontrolovat své využívání internetu?
  • Cítíte se nepokojná a rozrušená, když se máte odpojit od internetu?
  • Utíkáte k internetu od životních problémů nebo od pocitů, jako jsou vina, bezmoc, deprese?
  • Lžete své rodině a přátelům o tom, jak často a jak dlouho jste on-line?
  • Riskujete ztrátu vztahů, práce či kariéry kvůli využívání internetu?
  • Vracíte se hned na internet i po ohromné útratě za internetové služby?
  • Nedokážete projít off-line skrz zátěžové citové situace, potlačujete je?
  • Zůstáváte on-line déle, než jste původně zamýšlela?

Nechci vás strašit, ale jestli jste se v jednom či více našich otázkách našla, stojíte možná nad propastí zvané závislost. Zamyslete se nad sebou samou, zeptejte se na názor blízkých, jak vás vidí. A pokud dojdete k názoru, že to sama nezvládnete, obraťte se na odborníka, nejlépe psychologa či psychoterapeuta. Spolu vaši situaci nahlédnete ve všech souvislostech a určitě ji zvládnete.

A jak jsem se z toho dostala já?

Stanovila jsem si pevný režim a ten dodržovala. Pomohlo mi určení pozdní hodiny, do které budu připojená na internetu, a vědomí, že dál mě tam už nic dobrého nečeká. Také jsem si uvědomila, že zas tak nepostradatelná nejsem, že nemusím kontrolovat svoji internetovou schránku každou chvíli. Trochu násilím, ale přece, jsem se naučila dělat pouze jednu věc, ale pořádně. A v neposlední řadě jsem se rozhlédla po „normálním" světě kolem, a zjistila, že i v něm mě toho hodně překvapuje a láká!

Držím vám palce!

Reklama

Načítám