Hlavní obsah

Istanbul: město pro odvážné holky

Foto: eu.yildiz.edu.tr

Modrá mešita má jako jediná šest minaretůFoto: eu.yildiz.edu.tr

Reklama

Instanbul - na první pohled ráj na zemi - po ulicích se pohybují tisíce chlapů bez žen, koupit zde můžeme prakticky cokoli za pár peněz. Přesto po pár hodinách zjistíme, že úchvatné jsou zde hlavně památky a městského života si mohou užívat hlavně ty odvážnější z nás.

Článek

Cestu do Istanbulu jsme s kamarádkou zvolily tu nejjednodušší - zaplatily si za necelých sedm tisíc korun eurovíkend od cestovní kanceláře, která nám zajistila vše potřebné - letenku, transfer z letiště, pojištění i ubytování v hotelu. Vybraly jsme takový, ze kterého se dalo do středu města a po památkách chodit pěšky. Ušetřily jsme tak nejen nějaké peníze za hromadnou dopravu, ale i nepříjemné ruce na našich zadcích, které jsou zde běžné.

Po městě na vlastní triko

Jinak jsme se se službami cestovky rozloučily, její výlety po městě, plavba lodí i turecký večer přišel každý na padesát eur. Navíc jsme s výlety nepočítaly, a tak jsme byly vybavené dvěma průvodci, radami známých a hned na letišti jsme si našly mapy, které tady dávají zadarmo. U stánků jedna přijde na tři až pět tureckých lir.

Turecké liry se dají vyměnit jak na letišti, tak ve směnárnách ve městě. Tam je to o něco výhodnější, neboť letiště má nejen horší kurz, ale také si tam účtují čtyřprocentní poplatek. Jen pro zajímavost, za jeden americký dolar dostanete 1,6 turecké liry, kurz eura k liře je zhruba jedna ku dvěma. Jedna lira tak odpovídá necelým našim 14 korunám. My jsme vystačily, včetně vstupného, se zhruba stovkou dolarů.

Foto: Tereza JežkováPalác Topkapi býval sídlem sultánaPamátky na prvním místě

Do Istanbulu se prý jezdí buď nakupovat, nebo obdivovat památky. My jsme vyrazily za tím druhým a nelitovaly. Co jsme viděly?

Mému žebříčku „nadšenosti" jednoznačně vévodí cisterna - několik set let stará stavba s 336 sloupy s velmi efektním osvětlením. Na návštěvu jsme nepotřebovaly ani hodinu, vstup je 10 lir.

Palác Topkapi - honosný areál, sídlo sultána. Libovat si tady budou hlavně milovníci zlata, také zde uvidíte diamant, o kterém někdo v davu tvrdil, že je čtvrtý největší na světě. Na radu jiných jsme vynechaly návštěvu bývalého harému, prý tam toho moc není a vstup činil dalších 15 lir k základním 20 lirám. Klidně tady strávíte i půl dne.

Na třetí příčku řadím plavbu po Bosporu, tedy úžině oddělující Evropu a Asii. Za 20 lir jsme nasedly do lodičky, najít je není těžké, naháněče potkáte kdekoli a kdykoli v přístavu. Jen se tady nesmíte leknout hrozného davu, lodě v Istanbulu slouží i jako místní hromadná doprava.

Reklama

Související témata:
Istanbul

Načítám