Hlavní obsah
3,4
(14)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Hýčkáte si vzpomínky na krásnou dovolenou v Itálii? A co si tuto krásnou zemi připomenout pokrmem, ze kterého ucítíte všechny její vůně? Jestli je vaše odpověď kladná, pak se vám bude hodit recept na italskou pizzu s parmskou šunkou a rukolou.

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pizzu
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 130 ml horké vody
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce olivového oleje
Náplň
  • 400 g rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 250 g mozzarelly
  • 150 g parmské šunky
  • 3 hrsti čerstvé rukoly
Článek

Postup

01.

Nejprve připravte těsto. Ve 40 ml teplé vody rozmíchejte droždí s cukrem a nechte odpočívat. Do misky nasypte mouku, promíchejte ji se solí a uprostřed prstem udělejte důlek. Vodu s droždím do důlku nalejte a opatrně vpracujte do mouky. Postupně přilévejte zbylou vodu a olej, dokud nevznikne jednotné těsto. Pak ho dejte na 20 minut kynout pod suchou utěrku, nejlépe někam na teplé místo.

02.

Zatímco těsto kyne, připravte si náplň. V misce smíchejte nadrcená rajčata, prolisovaný česnek, bylinky, sůl a olivový olej.

03.

Když je těsto vykynuté, vytvarujte z něj placku. Pizzu rovnoměrně potřete rajčatovou směsí a pokryjte kousky natrhané mozzarelly. Pizzu dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C na 20 minut.

04.

Když ji vyndáte z trouby, máte hotovou tradiční pizzu Margharitu. V Itálii je tato pizza základem pro mnoho dalších – jednou z variant je přidat na hotovou Margharitu natrhanou parmskou šunku a čerstvou rukolu. Rukola se svou typickou pikantní chutí krásně doplní jemný rozpečený sýr a slanou šunku!

Pizzu milujete, ale potřebujete shodit nějaké to kilo? V takovém případě tu pro vás máme dietní pizzu z květáku.

Reklama

Související témata:

Načítám