Hlavní obsah
3,7
(53)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Znáte ten pocit, když otevřete troubu a bytem se rozline neodolatelná vůně čerstvě upečeného koláče? Vytáhněte z trouby třeba tento jablečný!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Těsto
  • 4 lžíce másla
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek zakysané smetany
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 hrnek hladké mouky
Drobenka
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 80 g másla
  • 2 ks jablek
Poleva
  • 1/2 hrnku cukru moučka
  • 1,5 lžíce cideru
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte drobenku: mouku, cukr, sůl, skořici a muškátový oříšek rukama propracujte se změklým máslem. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky.

02.

Na těsto smíchejte máslo, cukr, vejce a vanilkový extrakt se smetanou, přimíchejte mouku, sodu a sůl a vypracujte hladké těsto.

03.

Na dno pečicím papírem vyložené formy rozetřete polovinu těsta, posypejte nakrájeným jablkem, překryjte hrnkem drobenky a pokračujte se zbylým těstem a nakonec drobenkou.

04.

Pečte asi hodinu při 180 °C. Po vychladnutí pokapejte polevou ze cideru a moučkového cukru.

Reklama

Související témata:

Načítám