Hlavní obsah

Jablečný koláč z křehkého těsta

Hodnocení:
(17)
Foto: Mona Martinů
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Jablka má většina z nás skoro pořád doma. Samozřejmě jsou dobrá i jen tak, ale když si z nich čas od času něco upečete, uděláte radost nejen rodině, ale také sobě. Vyzkoušejte dnešní recept na jablečný koláč.

Ingredience pro:
28 cm průměr formy
  • 500 g křehkého těsta
  • 6 sladkých jablek
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 0.3 hrnku cukru krupice
  • 0.3 hrnku třtinového cukru
  • 0.3 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce
Článek

Postup

Krok 1: Troubu předehřejte na 200 stupňů. Koláčovou formu vyložte jedním vyváleným křehkým těstem, kraje zarovnejte a formu vložte do lednice.

Krok 2: Pak oloupejte jablka, nakrájejte je na tenké plátky, pokapejte citronem a promíchejte s cukry, moukou a skořicí.

Krok 3: Jablečnou směsí pak naplňte vyloženou formu a vše poklaďte kousky másla. Ze zbytku křehkého těsta pak opět vyválejte placku, rozdělte ji na proužky široké asi 1 cm a na koláči vytvořte ozdobnou mřížku. Potřete ji vejcem rozšlehaným s vodou a koláč dejte péct na 30 až 35 minut.

Jaké jsou druhy jablek, a který je na co vhodný použít, se dozvíte v našem dalším článku.

ynezorPumanzeSaNyknalC
12. 2. 2014

Reklama

Sdílejte článek